Meğer kasaba halkı tonlarca elmasın üzerinde yaşıyormuş, gök taşı düşen yere kurulmuş

Meğer kasaba halkı tonlarca elmasın üzerinde yaşıyormuş, gök taşı düşen yere kurulmuş
Almanya’nın Bavyera eyaletinde bulunan Nördlingen Kasabası 15 milyon yıl önce gök taşı düşmesi sonucu oluşan bir kraterin içine inşa edildiği 1960’larda ortaya çıktı. Kasabadaki hemen hemen her evin suevite taşından yapıldığı belirlenirken bölgedeki yapılarda yaklaşık 72 bin ton elmas olduğu tahmin ediliyor.

Almanya’nın Bavyera eyaletinde bulunan Nördlingen Kasabası’nın ilginç bir hikayesi var. İlginç olan kasabanın bir gök taşı kraterinin içerisinde yer alması. Kasaba 1000 yaşından fazla olmasına rağmen kraterin içerisinde kurulduğu pek fazla kişi tarafından bilinmiyordu.

1960’LARIN SONUNDA ORTAYA ÇIKTI

Kasabada hayatını sürdürenler bölgenin gök taşı çarpması sonucu oluşan kraterin içinde değil de sönmüş bir yanardağ kraterine kurulu olduğunu sanıyorlardı. Her şey 1960’ların sonunda ortaya çıktı. Amerikalı jeologlar kasabaya geldiler ve incelemelerde bulundular.

Jeologların incelemeleri sonucu ortaya çıkanlar daha da ilginç…Yapılan çalışmalar sonucu kasabadaki yerel binaların taşlarında sadece gök taşı çarpan bölgelerde bulunan ‘Suevite’ adı verilen kayalardan inşa edildiğini fark ediyorlar.goktasi-krater-kasaba-001.jpg

72 BİN TON ELMAS OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Kasabadaki hemen hemen tüm binaların suevite taşından yapılmış olduğu ortaya çıktı. Tuhaf olansa bu taşlar minik elmaslarla doluydu. Yapılan araştırmalar sonucu Nördlingen’deki yapılarda yaklaşık 72 bin ton elmas olduğu tahmin ediliyor.

Aslında dünyada suevite taşı, gök taşı çarpması sonucu başka yerlerde de oluştu ama hiçbir yerde elmas yoğunluğu Nördlingen’deki kadar yüksek değil.

15 MİLYON YIL ÖNCE GÖK TAŞI DÜŞTÜ

Araştırmalara göre 15 milyon yıl önce bölgeye gök taşı düştü. 1 km çapındaki bu gök taşının saniyede 25 km hızla ilerlediği tahmin ediliyor.

Bu nedenle de bölgeye oldukça hızlı çarpmış. Bu çarpmanın etkisiyle ise yalnızca 26 kilometre çağında bir krater açılmamış aynı zamanda çarpma etkisiyle oluşan ısı ve basınçla kayalıklardaki karbon baloncuklar elmasa dönüşmüş.

gok-tasi2.jpg

İLK KAYITLAR 9. YÜZYILA DAYANIYOR 

Kasabanın varlığına dair ilk kayıtlar ise 9. yüzyıla dayanıyor. İlerleyen dönemlerde de insanlar krateri fark etmediği için bölgede bulunan taşlar binaların yapımında kullanılmış.

Diğer tarihi notlara göre, Nördlingen kasabası şu anda Almanya’da tamamen sağlam ve yerleşik bir şehir duvarına online lightning rulet oyna sahip olan üç kasabadan sadece biri. Kasaba şu an 20 binden fazla bir nüfusa sahip.

gok-tasi-3.jpg

ROMA KALESİ KALINTILARI BULUNUYOR

Ayrıca kasabada, MS 85 yılına kadar uzanan bir Roma kalesinin kalıntıları bulundu. Elmasla inşa edilen Nördlingen’in güneşteki görüntüsü ise oldukça güzel. Neredeyse tüm yapıların parladığı görülüyor.

TOPRAKLARI OLDUKÇA VERİMLİ

Kasabanın toprakları da oldukça verimli. Kasabada gök taşı çarpmasıyla oluşan çukur göle dönüşmüş ve göl tabanı milyonlarca yıl boyunca verimli tortular biriktirmiş. Burada ayrıca suevite taşı çıkarılan birçok maden bulunuyor.

goktasi-4.jpg

Kasabada ayrıca gök taşı parçaları ve suevite taşlarının sergilendiği bir müze de bulunuyor. Müzeyi ziyaret eden turistlere gök taşı çarpması etkisiyle ilgili bilgi veriliyor.

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.