38,0415$% 0.04
41,4051€% -0.51
48,9072£% -0.53
3.678,08%-0,64
3.023,48%-0,67
9.044,64%-7,81
Her yıl farklı bir tema ile kutlanan Vakıf haftası 7-12 Mayıs 2018 tarihinde “Vakıf Kuran Kadınlar” teması ile kutlanacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, geçmişten günümüze öz kültürümüzün yaşatılmasında önemli misyon üstlenen vakıfların sosyal ve kültürel işlevinin tanıtılıp özendirilmesi ve vakıf kültürünü yaşatarak neslimizin geçmişini tanımasına imkan sağlanmadır, dedi.
Hasan Türüt, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sosyal ve kültürel mirasın korunmasında önemli bir görev üstlenmiş olan vakıflar, aynı zaman da inanç kültürünün yaşatılmasında ve İslâm medeniyetinin unutturulmadan yaşatılmasında çok önemli bir misyona sahiptir.
Vakıf kültürünün geçmişten günümüze kadar gelen en önemli düşüncesi; hiçbir karşılık beklemeden ihtiyacı olanlara yardım elini uzatmaktır. Yani iki ana düşünce etrafında hizmet eden vakıf kültürü; her şey insan için düşüncesinden yola çıkarak “halka hizmet Hakk’a hizmettir” anlayışıyla bugüne kadar gelmiştir. Vakıf hizmetleri, Türk kültüründe ulvi bir temele dayanır. Vakıf dendiğinde ilk akla gelen insana hizmettir. Her zaman hoş görü, yardımlaşma ve dayanışmayı ön plan da tutmuştur. Vakıf kültüründe en belirgin unsur din ve kültürdür.
Anadolu topraklarında inşa edilen kültürümüz, çeşitli farklı zenginlikleriyle dünyanın en zengin medeniyetini için de barındırmaktadır. Bu nedenle kalıcı olmuş ve hizmetlerini devam ettirebilmiştir. Ecdadımız, sosyal ve kültürel alanlar da; eğitim, sağlık, bayındırlık ve sosyal güvenlik hizmetlerini vakıflar eliyle yürütmüştür. Anadolu da kurulmuş olan çeşitli devletler vakıfların kurulmasına ve yaşatılmasına büyük önem vermişlerdir.
Günümüz de; sosyal, siyasi ve ekonomik çalkantılar nedeniyle eğitim, sağlık ve diğer alanlar da çeşitli sıkıntılar olabilir. Bu sıkıntılar ancak vakıflar aracılığıyla giderilebilir. Bu nedenle devletin vakıfların yaşatılması için verdiği desteği önemsiyoruz. Vakıflar, devletin yetişemediği yerde insanı ana şefkatiyle bağrına basar. Bu itibarla vakıfların önemi toplum tarafından anlaşılmalı ve sadece devletin değil, aynı zaman da toplumun da vakıflara gereken önemi ve desteği vermeleri sağlanmalıdır. Zira vakıflar bütün canlılar için vardır.
Bu sene kutlanacak olan vakıf haftasında kadınların ön plana alınması önemlidir. Çünkü kadınlar, hayır ve hasenatta her zaman ileri de olmuşlardır. Geçmişte de vakıflar da görev alan kadınlar, bütün canlılar için hayır işinde koşmuşlardır. Saray da yaşayan kadınlar adıyla günümüze kadar gelen pek çok vakıf vardır. Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivleri incelendiğinde görüleceği gibi, 2309 Osmanlı kadınlarına ait isimlerle ve 1044 adette kadınlar tarafından kurulmuş vakfiyeler bulunduğu anlaşılacaktır. Bu da gösteriyor ki Osmanlı’dan günümüze kadar gelen vakfiyeler de kadınların önemli hizmetleri olmuştur. Bu nedenle 7-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında kutlanacak olan Vakıf Haftasının “Vakıf Kuran K adınlar” teması ile işlenmesi dikkat çekicidir. Aynı zaman da kadınlarımıza karşı bir vefa borcu yerine getirilmiş olmaktadır. Kadın teması, vakıf hizmetleriyle ilgili olarak farkındalık oluşturacaktır.
Bu duygu ve düşünceler çerçevesinde Diyanet Bir-Sen olarak, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün değerli yöneticilerinin ve çalışanlarının, vakıflar aracılığıyla hayır ve hasenatta bulunarak yardımlaşma ve dayanışma kültürüne katkı da bulunanların, vakıfların gönüllü hizmetkârlığını yapanların, vakıf kültürünü ruhun da yaşatarak azim ve inançla çalışan tüm kardeşlerimizin Vakıf Haftasını kutluyorum.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.