Ümran

Ümran

Onların ne mallarının ne de çocuklarının çokluğu seni imrendirmesin o hiç de önemli değil! Çünkü Allah bunlar sebebiyle dünya hayatında onlara sıkıntı çektirmeyi ve canlarının kâfir olarak çıkmasını dilemektedir. ” Tevbe

Medeniyet yol, köprü, köşk değildir. Bunlar medeniyetin alt sıralarında insanın dünyevî işlerini kolaylaştıran bir araçtır. Vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak ve hizmet için idareye talip olmuş idarecilerin de minnetsiz yapmakla mükellef oldukları vazifeleridir. Dünyevî ümranlar medeniyet olsaydı günümüzün sanatkârlarını hayrete düşüren Âd ve Semud kavminin Allah’ın ta’zib ve tekdirini değil de takdir ve tebriğini görmeliydiler.

Allah’ın Krallık, sultanlık ve zenginlikler bahşettiği Ad kavminin torunları Semud kavmi, atalarının hazin akibetinden ders almadıkları gibi ahlaksızlık ve azgınlıkta onları da geçtiler. Ad kavmi yüksek binalar inşa etmişlerdi. Torunları daha yüksek olsun diye dağları bina yapmışlardı. Dağları peynir gibi dilim dilim kesmiş, kayalara kapılar ve pencereler açmışlardı. Hiç ihtiyaç olmadığı halde bu yazlık bu da kışlık diye tepelere ve ovalara da köşkler yapmışlardı. Bununlada yetinmeyip üzerlerine kuleler ve anıtlar dikmişlerdi. Kiminin başını sokacak ev ve yiyecek lokma bulamadığı yerde bukadar müsrif olmak yoldan çıkmış insanların vasfıdır. Bu israfın sebebi kendini büyük gösterme, servet ve ihtişam ile konumunu tahkim etme hevesidir.

Heva ve hevesinin seline kapılmış sürüklenen bu kavmin hayat standartları yükselirken ahlak seviyeleri alçaldıkça alçaldı. Elit tabakanın kibrinden yanlarına bile yaklaşamayan Salih (as) mesajını sadece fakir ve düşkünlere iletebiliyordu. Sonrakilere ibret olsun diye Kur’an’ da yirmi altı yerde bu kavim anlatılıyor. “Hatırlayın ki Allah Âd kavminin sonra, sizi onların yerine getirdi ve sizi yeryüzünde yerleştirdi. Yerin ovalarında köşkler kuruyor, dağları oyup evler yapıyorsunuz. Artık Allah’ın nimetlerini anında yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın. Bunun üzerine hemen onları o sarsıntı yakaladı yurtlarında diz üstü çöke kaldılar” Araf
Hiç ibret alınsaydı tarih tekerrür mü ederdi. Sonraki, bi sonraki ve en sonrakiler bu hazin duruma düşer miydi. İbret alan azgın ve zengin elitler değilde herzamanki gibi aklı başında olan fakirlerdir.

İnancımızda aslolan dünyadan misafir adabıyla nasiplenmek ahireti ümranlar haline getirmektir. Bizim medeniyetimizin bütün dünyayı aydınlattığı dönemde insanlar patika yollarda at, deve vb. bineklerle Kıtalararası yolculuklar yapıyordu. Dünyaya parmak ısırtan insanların üzerinde doğru dürüst elbise bile yoktu. Bugün öyle armalı, apoletli ve şatafatlı elbiseler var ki içinde insan yok. Gerçek medeniyet Kur’an çizgisinde Hz Peygamber rehberliğinde ahlak-ı aliye ile zinetli bir hayat yaşamaktır. Yakıp yıkmamak, ırza, mala ve haneye tecavüz etmemek, insanları vatanlarından göçe zorlamamak, çevreyi kirletmemek, yaratandan ötürü bütün mahlukatı sevmek en azından saygı duymaktır.

Elitlerimize ve zenginlerimize hergün bayram. Orta direk ve fakirlerimizin bayramı mübarek olsun.

Adem Toprak( adem.toprak@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.