Türk Hava Kurumu, yangın söndürme uçaklarını satıyor. Amaç bu muydu

Türk Hava Kurumu, yangın söndürme uçaklarını satıyor. Amaç bu muydu
Türk Hava Kurumu, 14 yangın söndürme uçağının satışı için 26 Ekim tarihinde ihale yapacak. Kapalı teklif usulü ile yapılacak ihalede sayılacak uçakların 3 tanesi 2016 yılında İsrail’de çıkan orman yangınlarına müdahale için gönderilmiş, sonrasında İsrail Başbakanı Netanyahu teşekkür etmişti.

Orman Bakanlığı’nın yangın söndürmede Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarını tercih etmemesi nedeniyle THK elindeki 14 yangın söndürme uçağını satma kararı aldı. Satılacak uçaklardan 3 tanesi 2016’da İsrail’deki büyük yangında başarılı müdahalelerde bulunmuş ve İsrail Cumhurbaşkanı ile Başbakanı THK “Ateş Kuşları” lakaplı ekibine teşekkür etmişti.

Türk Hava Kurumu (THK), 14 adet uçağını satışa çıkardı. Uçakların satış ihalesinin ilanı Resmi Gazete’de yayımladı. İlana göre 3 adet CL- 215 TİPve 11 adet dromader uçağını satışa çıkardı. Uçakların satış ihalesi 26 Ekim’de Türk Hava Kurumu’nda saat 14.30’da gerçekleşecek. İhaleye katılmak isteyenler bin lira vererek, kapalı teklif usulü gerçekleşecek ihalenin şartnamesini alabilecek.

BAKAN PAKDEMİRLİ “GELSİNLER ÇALIŞTIRSINLAR” DEMİŞTİ

Türk Hava Kurumu’nun orman yangınlarında kullanılması tercih edilmeyen uçakları daha önce de gündem olmuştu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, THK’nın uçaklarının eski olduğunu ileri sürerek, “Çalıştırabilenler varsa buyursunlar gelsinler, çalıştırsınlar” demişti. Bunun üzerine THK, yangın söndürme uçaklarının su boşalttığı başarılı bir gösteri yaparak uçakları yangında kullanılabilecekleri mesajı vermişti.

Ancak bakanlığın ihalede belirlediği su depolama tonaj şartını THK uçakları az farkla sağlayamadığı için, Bakanlık kendi yerli uçaklarını kullanan bir Rus şirketi ile sözleşme imzalamayı tercih etmişti.  Orman bakanlığı bugün kiraladığı 27 Rus helikopteri ve 2 Rus uçağını  orman yangınlarına müdahale için kullanıyor.

BAKANIN BEĞENMEDİĞİ UÇAKLARA İSRAİL TEŞEKKÜR ETMİŞTİ

ANKA’nın edindiği bilgiye göre satışa çıkarılan 3 adet CL-215 Bombardier amfibi yangın söndürme uçağı 2016 yılının sonunda İsrail’de Kudüs dahil, 13 noktada çıkan yangına 50 saatlik uçuşla 222 sorti yaparak çok başarılı müdahalede bulunmuştu. Dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da yangına müdahale eden Türk Hava Kurumu “Ateş Kuşları” ekibine gösterdikleri büyük başarıdan dolayı teşekkür etmişti. CL-215 uçakları 5 ton su taşıma kapasitesine sahip olmalarına rağmen tercih edilmediler. Geçtiğimiz yaz aylarında Rus şirketi ile anlaşmayı tercih etti. Bugün yangın söndürmede Rus Be-200Chs tipi amfibi uçaklar kullanılıyor.

Havacılıkta uçağın yaşından çok düzenli bakımları ve parça değişimleri çok daha büyük önem taşıyor. Bu nedenle düzenli bakımı yapılan 40-50 yaşındaki uçaklar bile halen tüm dünyada çok güvenli biçimnde kullanılıyor.

DİĞER 11 UÇAK 2,2 TON YANGIN MALZEMESİ TAŞIYABİLİYOR

Satışa çıkarılan 11 adet Dromader tipi uçağın taşıma kapasiteleri daha az. Dromader’in 2,2 tonluk su taşıma kapasitesine sahip ve A-B şeklinde iki versiyonu bulunuyor.

Polonya üretimi M-18 Dromader ilk uçuşunu 1976’da yaptı. THK filosundaki M-18A, 1984’te iki koltuklu olarak geliştirildi. A versiyonunun daha gelişmiş modeli olan M-18B ise, ilk uçuşunu 1993’te yaptı. M-18B’nin yangın malzemesi kapasitesi 2,2 ton.

 

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.