Türk bilim insanı Dr. Mehmet Kanık’ın başarısı! Yapay kaslar geliyor

Türk bilim insanı Dr. Mehmet Kanık’ın başarısı! Yapay kaslar geliyor
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) geliştirdikleri fiber kas araştırmaları Science dergisine kapak oldu.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) geliştirdikleri fiber kas araştırmaları Science dergisine kapak olan Dr. Mehmet Kanık, bu teknolojiyi herkese anlattı. Yaptığı açıklamada, “Geliştirdiğimiz yapay kaslar ile omuriliğin esnekliğine uygun ve aktif olarak vücut ısısından aldığı enerji ile omuriliği destekleyecek kadar çok kuvvet üretecek bir implant tasarladık. Bu şekilde hastaların tekrar tekrar ameliyat olmalarını engellemek ve hayat kalitelerini maksimum hale getirip eski yaşantılarına kavuşmalarını sağlamaya çalışıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

MIT’de sürdürdüğü ve Science dergisine kapak olan fiber kas teknolojisinin çok önemli bir çalışma, olduğu söylendi. Özellikle de kaslarını hareket ettirmekte zorlanan kişilerin bu teknoloji ile birlikte çok daha iyi hissetmesi muhtemel.

Dr. Mehmet Kanık, “Sevdiğiniz bir insanın size gülümsediğini düşünün; o gülümsemenin altında sizi duygulandırmak için çalışan yüz binlerce kas fiberi bulunmakta.
Ya da daha genel olarak Messi futbol oynarken, bizi kaslarını mükemmel kullanması ile nasıl hayran bıraktığını düşünün.
Bütün bu çeşitli ve karmaşık aktivitelerin altında kasların mükemmel yapısı ve uyum içerisinde çalışması bulunmakta.
Benim üzerinde çalıştığım konu ise yaratılış olarak bu denli karmaşık ve fonksiyonel olan kaslardan ilham alarak yapay bir kas meydana getirmek.
Yapay kas üretirken sentetik polimer malzemelerden faydalanıyoruz.
Belirli termomekanik özelliklere sahip malzemeleri birleştirerek çoklu yapıya sahip, ısı, elektrik, ışık ya da farklı sitimulasyon kaynakları ile aynı insan kaslarında olduğu gibi kasılıp gevşeyen ve bu hareketini algılayan geri besleme mekanizmasına sahip kompozit fiber kaslar geliştiriyoruz.”
diyerek konuyu tamamen açıkladı.

 

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.