Trilobitler tam 550 milyon yıl öncesine ait. Kolye yapma için dağ tepe dolaşırken buldu

Trilobitler tam 550 milyon yıl öncesine ait. Kolye yapma için dağ tepe dolaşırken buldu
Eskişehir’de, gezdiği dağ ve tepelerden topladığı taşlarla hediyelik eşya ile takı yapan Kayhan Dumral’ın (60), bulduğu fosillerin yaklaşık 200 milyon yıllık ammonit ve 550 milyon yıllık trilobit deniz canlısı fosilleri olduğu ortaya çıktı. Bulunan deniz canlısı ammonitler ve trilobitlerin dünyanın oluşumu ile ilgili önemli veriler sağladığı da belirtildi.

 habere göre, Eskişehir’de yaşayan bobinaj ustası evli ve 2 çocuk babası Kayhan Dumral, takı yapmak için gezdiği dağ ve tepelerde 550 milyon yıl öncesine ait fosiller keşfetti.

290f2fcb57f9126eb745bc666f0da3e4.jpg

AMMONİTLER 145 TRİLOBİTLER 550 MİLYON YIL ÖNCESİNE AİT

Dumral’ın bulduğu fosillerini inceleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Engin Er, ammonitlerin yaklaşık 145- 200 milyon yıl önce, trilobitlerin ise 550 milyon yıl önce yaşadıklarını ifade etti.

ab3f80b5080cee72ed157cb594d47e67.jpg

DİNOZORLAR İLE BERABER YAŞAMIŞLAR

Trilobitlerin dinozorlardan daha önce yok olduklarını ifade eden Er, “Burada 2 tane fosil var. Bunlardan biri ammonit dediğimiz fosiller, diğeri trilobit dediğimiz fosiller. Bunların taş olarak adlandırılması doğru değil. Bunlar taşlaşmış fosiller. Jeolojik zamanlarda yaşamış, bulundukları ortamlarda hayatlarını kaybetmiş ve taşlaşarak fosil haline gelmiş canlılardır. Bunların pek çok örnekleri vardır. Jeolojik zamanların takip edilmesi bu şekilde olur zaten. Örneğin ammonit dediğimiz ve kafadan bacaklı olarak adlandırdığımız, jeolojik zamanlarda yaşamış fosillerdir. Yani yaklaşık bundan önceki 145 ile 200 milyon yıl arasında daha yoğun olarak deniz ortamında yaşamış ammonitlerdir. Bunlar dinozorlarla beraber yaşam şanslarını kaybetmişlerdir. Artık ammonit diye bir canlı dünyada bulunmamaktadır. Nesli kesin olarak yok olmuştur. Trilobit olarak adlandırdıklarımız da, kambriyen devri öncesi dediğimiz 550 milyon yıldan başlayan dönemde dinozorlardan önce yok olmuş canlılardır. Deniz tabanı ve tabanın 100 metre yüksekliği arasında yaşamış ve deniz tabanında taşlaşmış fosillerdir. Bu fosillerin ekonomik değerinden çok bilimsel değerleri daha fazladır” diye konuştu.

11-2.jpg

Deniz canlısı olan ammonitler ve trilobitlerin dünyanın oluşumu ile ilgili önemli veriler sağladığını belirten Er, “Biz bir ortamda oluşan sedimenter kayanın yaşının belirlenmesinde bu fosilleri kullanıyoruz. Ammonitler ve trilobitler, jeolojik dönemlerdeki en önemli ayıraçlardan bir tanesidir. İnsanlığın oluşumu ile ilgili jeolojik olarak bir kaç 10 bin yıldan bahsedilip, en fazla 1 milyon yıl geriye gidilirken bunlarda en ufak bahsettiğimiz süre 200 milyon yıldır. Bu fosiller insanlık tarihi ile ilgili değil, dünyanın oluşumu ile karaların ve denizlerin oluşumu ile ilgili çok önemli veriler sağlıyor” dedi.

15d2f296cbce1bb94b06382546885630.jpg

 

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.