Toplumu Yoldan Çıkaran Alimler

Toplumu Yoldan Çıkaran Alimler

Bir önceki yazımda âlimlerin toplum üzerindeki gücü ve bunun kaynağından bahsetmiştim. Esasen bu güç toplumu ve idarecileri ıslah için kullanmak mümkün olduğu gibi onları bozmak için de kullanmak mümkündür. Zira toplumdaki herkes alimleri dinler, helali ve haramı onlara sorar ve uygularlar.

Fahrettin Razi’nin ifadesiyle; “toplumu ıslaha çalışan alimler vahiden feyiz alarak müslüman toplumu yücelten ümmete fazilet bahşeden cennet kevserlerine benzeyen bir topluluktur.” Şatıbi ise, böyle alimleri “yeryüzünü sulayıp hayat veren kaynaklara benzetmektedir.”

İnsanları kötü yola sevk eden onların günah işlemelerine sebep olan âlimlere gelince, islâm büyükleri onlar için ulema-i su (Kötülüğün Alimleri) tabirini kullanmaktadırlar. İnsanları onların şerrinden korumak için gerek ayetlerde gerekse hadislerde şaşırtıcı benzetmeler kullanılmaktadır.

Bir ayet-i kerime de bu âlimler şöyle anlatılmaktadır; “onlara kendisine ayetlerimiz hakkında ilim nasib ettiğimiz kimsenin de kıssasını anlat: Evet, o adam bu ilme rağmen o ayetlerin çerçevesinden sıyrıldı, şeytan da onu peşine taktı, derken azgınlardan biri olup çıktı… Onun hali tıpkı köpeğin durumuna benzer: üzerine varsan da dilini sarkıtıp solur kendi haline bıraksan da yine dilini salar ve solur… ” (Araf, 175-176)

Seyyid Kutub, bu ayetin tefsirinde bu âlimlerin dilini sarkıtmış köpeğe benzetilmesinden yola çıkarak şunu ifade etmektedir; ” köpek aç da olsa tokda olsa devamlı dilini sarkıtır. Bunun için Kötülüğün Alimleri de doymak nedir bilmezler. Köpekler sahiplerine devamlı yaltaklanırlar. Böyle âlimler de idarecileri memnun etmek için onların hoşuna gidecek fetvalar vererek onlara yaltaklanırlar. Bu âlimler şeytanın peşine takılıp gitmişlerdir. Aldanıp aldatmışlardır.”

Başka bir ayette ise, “onlar kitap yüklü merkeplere” (Cuma, 5) benzetilmektedir.

Diğer bir ayette ise, Allah’ın haram kıldığını helal kılan, helal kıldığını ise haram kılan Kötülüğün Alimlerine tabi olanları “Allah’ı bırakıp onları ilahe ediniyorlar” diye şirke düştüklerini ifade etmektedir. ( Tevbe, 31) Bu ayetin günümüzde Allah’ın açıkça haram kıldığı bazı şeylere helal diyen bazı âlimlere ve onlara tâbi olanlara ışık tuttuğu gayet açıktır. 

Hadis-i Şeriflerde böyle alimlerin topluma verdikleri zararları zikredilmektedir;

” Ümmetim için en çok korktuğum şey, saptıran imamlar.”

” İlmi arttığı halde zühdü artmayan âlimin ilmi onu Allah’tan uzaklaştırır.”

” Ümmetim için en fazla korktuğum şey, Dil Uleması ( söyledikleri dilde kalan ) münafıklardır.”

” Deccal ile mücadele edecek olan Mehdiye karşı çıkacak ve onu engellemeye çalışacak olan Kötülüğün Alimleridir. ” 

Hazreti Ali, Kötülüğün Alimlerinin zararlarını farklı bir yönüyle vurgulamaktadır; “Kıyamete yakın Allah’ın rızası dışında dini öğrenip onunla dünyalık elde edilince fitneler baş gösterecektir.”

İmamı Şafii ise, Kötülüğün Alimlerini şirkten daha zararlı görmektedir. Zira, şirk sadece sahibine zarar verirken, bunların fikirleri bütün bir toplumun inançlarına zarar vermektedir.

İmamı Rabbani ise, ” insanların kurtuluşu ulemaya bağlı olduğu gibi bozulmaları da onlara bağlıdır. Bir Allah dostu şeytanın insanları aldatmaya çalışmadığını bir kenarda oturduğunu görür. Sebebini soruncada şeytan kendi vazifesini yapan alimlerin olduğunu kendisine ihtiyaç kalmadığını söyler. ”

İmam Rabbânî, şöyle devam eder, ” Müslümanların başına gelen musibetlerin sebebi Kötülüğün Alimleridir. Onlar idarecilerin sapmasına sebep olurlar, İdareciler de halkın doğru yoldan ayrılmasına sebep olurlar. Çünkü toplum İdarecilerin dini üzerinedir. Onlar ne yaparlarsa insanlarda onu yaparlar.” Öyleyse, toplumdaki insanların bozulmasında idarecilerin ve âlimlerinin büyük bir sorumluluğu vardır. Ahirette Allah’a hesap vereceği inancına sahip alimlerin böyle bir bozulmaya sebep olmaktan tir tir korkmaları gerekmektedir.

Peygamberimiz ( SAV ) ” aleni işlenen günahların af edilmeyeceğini” söylemektedir. Günahları teşvik sayılabilecek yanlış fetvalar veren alimler günahlarının affını kimden ve nasıl bekleyeceklerdir.

Ahmet KARATAŞ( ahmet.karatas@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.