Tırnak Kesmenin Usulü

Tırnak Kesmenin Usulü

Daha Önceki yazılarımda Türkiye’de imam olmak, Türkiye’de imam eşi olmak ve Türkiye’de imam çocuğu olmak konulu yazılarımın olacağını yazmıştım. Türkiye’de imam olmak konulu yazımdan sonra diğer konulara değinemeden tırnak kesmenin usulü konusuna öncelik vermeyi uygun gördüm. İnşallah önümüzdeki aylarda yukarıda bahsettiğim diğer iki konu hakkında yazılarım olacaktır.

Cuma günleri Cuma namazından önce veya sonra saçları tıraş etmek ve tırnak kesmek sünnettir. Namazdan sonra kesilmesi daha faziletlidir. Cuma günü kesemeyen bunları başka günde kesmelidir. Sonraki cuma gününü beklememelidirler.(Reddü’l-muhtar)

Bir gün Peygamber Efendimiz Sallâllâhu Aleyhi Vesellem tırnaklarını sırasıyla keserken, bir yahudi çocuğu O’nu görmüş ve“Tırnaklarını aynı benim babam gibi kesiyorsun” demişti.

Bunun üzerine Allah Resûlü Sallâllâhu Aleyhi Vesellem Efendimiz yahudilere benzememek için, tırnaklarını karışık olarak kesmeye başladı…

[Kaynak: İmâm-ı Gazalî, İhyâ-u Ulûmiddin]

Ellerin tırnaklarını ayakların tırnaklarından önce kesmek müstehabtır. Tırnak kesmenin usulü ise şöyledir:

Önce sağ elin şehadet parmağından başlayıp sonra sırasıyla orta parmağın, adsız parmağın, serçe parmağın sonra da baş parmağın tırnaklarını kesmelidir.

Sonra sol elin serçe parmağından başlayıp sırası ile baş parmağın tırnaklarını kesmelidir.

Sonra sağ ayağın serçe parmağından başlayıp baş parmakta bitirilmelidir. Sol ayağı ise baş parmağından başlayıp serçe parmakta bitirilmelidir.(İmam-ı Nevevi ve İmam-ı Gazalı böyle buyurmuşlardır.)

Kesilen tırnaklar ayak yoluna ya da yıkanacak mahalle atmak mekruhtur. Zira, fukaha o mahallere atmaktan hastalık meydana gelebileceği söylenilmiştir.

“Şir’a” kitabında denilir ki :

“Kesilen tırnakları gömmelidir ya da gömülmeden atılmalıdır. Zira, sihirbazlar onlara sihir yapabilirler. Şeytan o kesilen şeylerin üstüne oturur.

Tırnağı dişlerle koparmayıp makasla kesmelidir. Zira, dişlerle koparmak baras (abras) hastalığını meydana getirir.

Hadiste buyurulur ki:

“Cuma günü tırnaklarını kesen kimsenin parmaklarının uçları kabirde dağılmaz”.

“Hulasa” ve “Kadıhan” kitaplarında da şöyle denilir:

Bir kimse tırnaklarını kesmek yahut saç tıraşı etmekte Cuma gününü tayin etse, fukaha bu hususta demişlerdir ki :

“Eğer o kimse Cuma gününden başka günlerde caiz olduğunu bildiği halde uzun müddette Cuma gününü tehir etse mekruktur. Zira, tırnağı uzun olan kimsenin rızkı az olur. Eğer haddini tecavüz etmiyerek yani tırnağı pek uzamıyarak sahih haberlere dayanarak ve teberrüken tehir ederse müstehabdır. Zira Aleyhisselatü vesselam Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Bir kimse Cuma gününde tırnaklarını kesse Cenab-ı Hak o kimseyi gelecek Cumaya kadar ve ondan üç gün fazla olarak bütün belalardan korur.

İbrahim SERT( ibrahim.sert@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.