38,4292$% 0.2
43,8350€% -0.02
51,3195£% -0.01
4.099,20%-0,71
3.318,98%-0,90
9.432,55%-0,61
Teravih namazı, Ramazan ayına özgü, yatsı namazından sonra kılınan sünnet-i müekkede bir ibadettir. Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem), Ramazan ayında ashabına birkaç gece teravih namazı kıldırmış, ancak daha sonra Müslümanların bu ibadeti sürekli olarak yerine getirememe endişesiyle cemaatle kılmayı bırakmıştır. Fakat,
“مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ”
“Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Ramazan gecelerini ibadetle ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır.”(Buhârî, salâtu’t-terâvîh 1; Müslim, salâtü’l-müsâfirîn 173.)Bu hadis-i şerif, teravih namazının önemini ve faziletini vurgulamaktadır.
Hz. Ömer (radıyallahu anh), halifeliği döneminde teravih namazının cemaatle kılınmasının Müslümanları bu ibadete daha çok teşvik edeceğini düşünmüş ve sahabenin kurralarından bazılarını imam olarak tayin etmiştir. Böylece, teravih namazı cemaatle kılınan bir ibadet haline gelmiş ve İslam âleminde yaygınlaşmıştır.
Teravih namazı, genellikle 20 rekât olarak kılınır. Bu sayı, bir gündeki beş vakit namazın farz ve vaciplerinin toplamına tekabül eder. Teravih namazı, manevi olarak farz namazlardaki eksiklikleri tamamlayıcı bir rol üstlenir. Bir hadisi şerifte bu konu şöyle izah edilmiştir:
“إِنَّ أَوَّلَ مَا يُحَاسَبُ بِهِ الْعَبْدُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ الصَّلَاةُ، فَإِنْ كَانَ أَتَمَّهَا وَإِلَّا قِيلَ: انْظُرُوا هَلْ لَهُ مِنْ تَطَوُّعٍ؟ فَإِنْ كَانَ لَهُ تَطَوُّعٌ أُكْمِلَتْ بِهِ الْفَرِيضَةُ”
“Kıyamet gününde kulun ilk hesaba çekileceği şey namazdır. Eğer namazını tam olarak kılmışsa ne âlâ, aksi takdirde ‘Bakın, nafile namazları var mı?’ denilir. Eğer nafile namazları varsa, farz namazlardaki eksiklikler nafilelerle tamamlanır.”(Ebû Dâvûd, salât 148; Tirmizî, salât, 188; Nesâî, salât 9; İbn Mâce, ikâme 202.)Bu hadis, nafile namazların farz namazlardaki eksiklikleri tamamlayıcı rolünü açıkça ortaya koymaktadır.
Teravih namazının cemaatle kılınması, Müslümanların uhrevî işlerde birlikte cemaat halinde hareket etmelerini sağlar. İki rekâtta bir selâm vererek kılınması en faziletli olanı ama sünnete dört rekat kılınması da uygundur. Namaz aralarında salavat, Cevşen, Esmâ-i Hüsnâ ve Hizbu’l-hasîn, gibi dualar ve ilahiler okunabilir.
Âlimler, teravih namazında Kur’ân-ı Kerim’i en az bir kere hatmetmenin sünnet, birden fazla hatimle kılmanın ise fazilet olduğunu belirtmişlerdir. Selef-i salihîn, Ramazan ayı boyunca teravihte Kur’ân’ın tamamını okumuş veya okuyan birinin arkasında namaz kılmışlardır.
Teravih namazı kılınırken, âyetlerin tertil üzere (ağır ağır, tane tane) okunması ve namazın tadil-i erkâna riayet edilerek kılınması gerekir. Âyetleri hızlıca okumak, rükû ve secdeleri hızlıca yapmak namazın ruhuna aykırıdır. Mü’minler, teravih namazını Allah’a yaklaşma vesilesi olarak görmeli ve bu ibadeti hakkıyla yerine getirmelidir.
Teravih namazı, Ramazan ayının manevi atmosferini daha da derinleştiren bir ibadettir. Farz namazlardaki eksiklikleri tamamlayıcı bir rol üstlenir ve Müslümanların Allah’a yaklaşmalarına vesile olur. Bu nedenle, teravih namazını cemaatle kılmak, Kur’ân-ı Kerim’i hatmetmek ve namazı hakkıyla eda etmek, her Müslümanın özen göstermesi gereken bir görevdir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.