39,5310$% 0.13
45,4580€% 0.01
53,1951£% 0.09
4.303,34%0,07
3.382,46%-0,16
9.339,59%-0,11
Tembellik, uyuşukluk, miskinlik gibi farklı birçok terimlerle ifade edilmeye çalışılan bir yavaşlama bir durgunluk olayıdır ki hareketin, çalışmanın kaşı fiilidir. Harekette ve çalışmada ne kadar fayda ve hikmet varsa tembellikte de o kadar zarar vardır.
Evvela tembellik bir zaman israfıdır. Zaman ise bir varlık için sermayedir. Onu en iyi değerlendiren insanlar hep başarılı olmuşlardır. O sermayeyi eğlenerek, yatarak, boş konuşup, boş durarak geçirenler boşa harcamış olurlar.
Hareketsiz, tembel insanların vücudunda zararlı maddeler birikir ve yağlanmalar olur, bu da insan sağlığını bozar. Atalarımız tecrübeyle “işleyen demir pas tutmaz”, “akan su kir tutmaz “ demişler. Peygamber efendimiz bir Müslümanı tehdit eden dört hastalıktan bahsediyor. Bunlar; göbek bağlamak, çok uyku, tembellik ve yakın azlığı. Dikkat edilirse çok yemek ve çok uyumak kalp katılığına ve tembelliğe oda insanın az amel yapmasına neden olur.
Çok yemeyi, çok uyumayı, haneperesliği ve tenperverliği, rahata düşkünlük olarak da ifade edebiliriz. Bu rahata düşkünlük öyle bir hastalıktır ki insanları uyuşturur ve çalışamaz hale getirir. Rahatına düşkün insanlar, riske girmez ve düzeninin bozulmasını istemez, yeniliğe karşı olurlar. Böyle rahatına düşkün insanların çoğalması milletler ve devletlerin bitiş ve çöküşüne neden olmuştur. Romanın eğlenceleri, Osmanlının lale devirleri onların sonlarını hazırlamıştır.
Münazaratta tembellik ve tenperverliğin reçetesi vardır. Orada hayattaki faaliyete dikkat çekilir ve insanın bu faaliyete ayak uydurması istenir. Önüne çıkan engelleri bertaraf etmenin yollarını gösterir. Çalışmada en önemli duygu şevktir ve altı düsturdan biridir. Şevki kıran ümitsizlik, acizlik, rahata düşkünlük gibi hastalıkların tedavilerini ayet ve hadislerle gösterir. Kuran-ı Kerim İnşirah suresinde dinlenmenin bile farklı bir işle uğraşarak yapılmasını tavsiye ediyor.
Tembellik ve miskinlikten kurtulmanın farklı yolları da vardır. Evvela insan duygusal bir varlıktır, çoğu zaman duygularıyla hareket eder. Onun için dinleyeceği iyi bir sohbet veya seyredeceği bir filim veya okuyacağı bir kitap o insanın duygularını kamçılayıp harekete geçirebilir.
Sonra hareketli insanları ziyaret ederek, birtakım gezilere katılarak da monotonluğu kırıp hareketlilik sağlanabilinir. Ayrıca insanların bir gaye ve hedefleri olmalıdır. Mefkuresi olmayan insanlar ataletten kurtulamazlar.
Monotonluğu yenilikle, tembelliği şevkle, tenperverliği az yeme, az uyuma ve az konuşma ile, haneperesliği metafizik gerilimle, miskinliği hamiyet perverlikle yenmenin ve aşmanın yollarını bulmalıyız. Bir atasözüyle bitirelim “rahat zahmette, zahmet rahattadır.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.