34,3456$% 0.11
37,4796€% 0.76
44,5322£% 0.31
3.023,51%0,18
2.738,11%0,08
8.718,31%-1,88
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Myanmar’dan kaçarak Bangladeş’te bulunan kamplara yerleşen ancak bu kamplardan bazılarının kapatılması nedeniyle sokakta kalan Arakanlılara yardım paketleri dağıtıyor.
Türkiye Diyanet Vakfı İnsani Yardım Uzmanı Taşkın Ayrancı, Myanmar’dan kaçarak Bangladeş’in başkenti Dakka’ya bir saatlik uçuş mesafesinde olan Cox’s Bazar kentindeki kamplara yerleşen Arakanlı Müslümanlardan yaklaşık 35 bininin bir ay önce bu kamplardan birinin kapatılması üzerine zor durumda kaldığını söyledi. Bu kişilerin barınma imkanı bulamaması nedeniyle sokaklarda ya da yardımsever bazı kişilerin evlerinde kaldığını anlatan Ayrancı, bu nedenle bugün ulaştıkları kentte bir hafta süreyle 12 noktada yardım faaliyetleri yürüteceklerini belirtti.
Çalışmaları hakkında bilgi veren Ayrancı, şöyle devam etti: “Gıda ve hijyenik malzeme dağıtımında bulunacağız. Pirinç, bakliyat, şeker, tuz, süt tozu, yağ, soğan, patates gibi 8-10 kalemden oluşan ve bir ailenin yaklaşık bir aylık mutfak ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlediğimiz gıda maddelerinin yanı sıra şampuan, çamaşır deterjanı, el ve vücut sabunu, diş fırçası ve macunu gibi hijyenik malzemelerden oluşan paketler hazırladık. Hijyene önem verdik çünkü insanlar içme suyu ihtiyaçlarını nehir yataklarından karşılıyor. Dolayısıyla ciddi sağlık sıkıntıları meydana gelebilir. Yardımlarımızdan toplam 2 bin ailede yaklaşık 10-12 bin kişi faydalanmış olacak.”
Ayrancı, Türkiye Diyanet Vakfı’nın diğer sivil toplum kuruluşlarıyla 2012 yılında Arakanlı Müslümanlar için bağış kampanyası yaptığını vurguladı. “Zaten periyodik olarak o zamandan beri Ramazan ve Kurban Bayramlarında bu çalışmalar sürdürülüyor” diyen Ayrancı, bu çalışmaların bir devamı olarak Bangladeş’te bulunan Arakanlılara insani yardım sağladıklarını ifade etti.
Myanmar’da 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Rohingya Müslümanları “devletsiz” sayılıyor.
Birleşmiş Milletler tarafından “eziyet gören dini azınlık” olarak kabul edilen Rohingya Müslümanları, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Rohingya Müslümanları, sadece kendileri için uygulanan bazı kısıtlamalara maruz kalıyor. Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Rohingya çiftlerine sadece iki çocuk için izin veriliyor. Doğan çocuklar için ise doğum belgesi düzenlenmiyor.
İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor. 2012’de eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden binlerce kişi, bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, Arakan’dan kaçıp teknelerle diğer ülkelere gitmeye çalışıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.