36,7685$% 0.17
40,2937€% 0.06
47,7628£% 0.09
3.594,68%0,42
3.044,61%0,34
10.802,23%-0,55
Gerek fani dünya gerekse baki ukbada mutlu müreffeh olabilme adına, medeni dünyayı oluşturan bireyler olarak; hem medeni yaşama hem sevap kazanma adına **Efendimiz **gibi yaşamaya çalışma, hayatımızı onun yaşantısına uydurma endeksli olmalıyız.
**Peygamber Efendimiz **söyle buyurmaktadır: “Fesad-i ümmetim zamanında kim benim sünnetime temessük etse; yüz şehidin ecrini, sevabını kazanabilir.” Bu bize **Peygamber **Efendimiz ( sav ) ‘in sünnetine uymanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu **sünnete **uyarak yaptığımız en ufak bir davranışımızın da Allah katında ibadet hükmüne geçeceği büyük **İslam **alimlerince belirtilmiştir. Bu minvalden hareketle istifade adına aşağıda bazı düsturlar sıralanmıştır.
1) Bakış duyuş ve düşünceleri haramlarla kirletmemeli
2) İnsanların kusurlarını araştırmamak, ifşa etmemek, bilakis örtmeye çalışmak.
3) Veda hutbesinde kendini bulan ifadeyle** Müslüman**’a başkalarının kanı, ırzı, namusu, malı haramdır.
4) Kendisinin olmayan herhangi bir şeye kötü gözle bakmamak,
5) Kendi canı, namusu, malı nasıl mukaddes ise, başkalarınınkini de aynı şekilde kabul etmeli,
6) Kendini tamamen haramdan ve kendisine ait olmayan her şeyden çekmek** İslâm**’ın emridir.
7) Helal dairesindekiler keyfe kafi olduğu şuuruna varıp harama meyletmemek
8) Kalabalık caddelerde, birbirinin üstüne doğru yürümemek için herkes kendi sağına yönelmeli
9) Herkese karşı tatlı dili, güler yüzü, açık kalpli olmak.
10) Herkesle güzelce görüşmek, halka eziyet vermekten kaçınmak.
11) Kötülüğe kötülükle değil, Kötülüğe karşı iyilikte muamelede bulunmak.
12) Dargınlığına hemen son vermek. Araları düzeltmeye gayret etmek.
13) Dostları arkalarından müdafaa etmek.
14) İnsanlar kalplerini kötü zandan korumak için töhmetli yerlerden uzak bulunmak.
15) Farklı halk sınıflarıyla, mevkilerine göre sohbette bulunmak.
16) İhtiyarlara hürmet, çocuklara, düşkünlere merhamet ve şefkat göstermek.
17) Hayır sever olmak yardımlaşma ve dayanışmada bulunmak.
18) Sadaka ve zekâtlarımızla okuyan Talebelere yardımcı olup onlara sahip çıkmak.
19) Selam vermek. Musafaha (tokalaşma) yapmak.
20) Meclislerde temiz ve adaba riayetkâr bir halde bulunmak.
21) Dostları ziyaret etmek. Davetlere icabet etmek.
22) Değerli zatların ellerini öpmek. Hürmet için ayağa kalkmak
23) Komşuluk haklarına riayet etmek. Hastalara ziyarette bulunmak
24) **Müslüman**lar’ın cenazelerine katılmak, kabirlerini ziyaret etmek.
25) Hediyeleşmek. Birbirinize ikramda bulunup hediyeleşme İnsanlar arsındaki muhabbeti artıran en kuvvetli etkendir.
26) Çevreyi temiz tutup yollardaki insanları rahatsız eden maddelerden temizlemek sadaka sevabı kazandırdığı bilmek.
27) İhtiyar, kadın ve hastalara her zaman öncelik verilmeli, İhtiyaçları varsa yardımcı olunmalı.
28) Sokağa tükürmek, çöp atmak, geliş geçişe mani olmak, tiksindirici çirkin şeyler bırakmak, görgüsüzlüğünü yapmamak
29) Toplu taşıma araçlarında gençler; yaşlılara ve hastalara yer vermeli. **Peygamber Efendimiz** (s.a.s.), ‘Büyüklerini saymayan bizden değildir’ buyuruyor. (Tirmizi)
30) Tırnak kesmede tertip, sağ elin işaret parmağından başlamak üzere önce eller sonra ayaklar. Ayaklar ise, Sağ ayak küçük parmaktan başlayıp sol ayak küçük parmakla bitirmek.
31) **Kur’an **ve **din**i kitaplar okuma alışkanlığı oturtulmalı. Tefsir okuyup, ilmihal bilgilerimizi canlı tutmalıyız.
32) Esnerken sol elin tersiyle ağızı kapatmalı.
33) Hapşıran bir **Müslüman**’ın “elhamdülillah (Allah’a şükür edilmiş olur )” demesi, orada bulunanların da hapşıran kişiye, “yerhamükellah (Allah sana rahmet etsin.)” diyerek mukabelede bulunması, hapşıran kişinin de tekrar, “yehdina ve yehdîkümullah (**Allah **(c.c.) bize ve size hidayet etsin.)” demesi, **Peygamberimiz** Efendimiz’in** **(s.a.v.) **sünnet**-i saniyesidir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.