Sosyal Hayatın Canlı Merkezleri: Camiler

Sosyal Hayatın Canlı Merkezleri: Camiler
GÜNÜN DUASI: “Allah’ım! Helal olan nimetlerinle yetinmemi, haramlardan müstağni olmamı ihsan eyle, fazlı kereminle beni senden başkasına muhtaç eyleme.” (Hâkim, Deavât, No: 1973)

Sosyal Hayatın Canlı Merkezleri: Camiler

İslâm’ın doğuşuyla birlikte cahiliyenin karanlıklarına boğulan ne kadar mekân, eşya, vicdan varsa aydınlığa kavuşmuştur. Bu aydınlığın karargâhı da mescit/cami olmuştur.

Peygamberimiz döneminde mescitlerin fonksiyonlarını aktaran rivayetler bize, dertlerine derman, sıkıntılarına çare, yaralarına şifa bulmak isteyenlerin hep mescide müracaat ettiğini bildiriyor. Bir sahabi diyor ki: “Yağmur yağsa, şimşek çaksa, gök gürlese hemen mescide sığınırdık.” Evet! Bizzat Hz. Peygamberin mescidi, şair sahabiler için şiir kürsülerinin ayrıldığı, kılıç kalkan gösterilerinin yapıldığı, devlet işlerinin görüşüldüğü, evlilik akdinin gerçekleştirildiği, öğle uykusunun uyunduğu ve sosyal hayata dair daha birçok meselenin halledildiği bir mekân olmuştur.

Kubbeleri altında bizi manen kuşatan cami ve mescitlerimiz dün olduğu gibi bugün de özellikle yavrularımız ve gençlerimiz için bir sığınak, bir rahmet ve şefkat merkezi hâline dönüşmelidir. Unutulmamalıdır ki cami ve mescitlerin gerçek manada imarı, birbiriyle kaynaşmış, dertleriyle hemhal olmuş cemaatleriyle mümkündür.

SÖZÜN ÖZÜ

Sabah uykusu, acizlik, tembellik, gevşeklik ve unutkanlığa sebep olur.

Maverdî

Bazısının eli verir, gönlü vermez; bazısının da gönlü verir, eli vermez; her ikisi de cimridir.

Cenap Şahabettin

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.