Sodom, Gomore Ve Benzerleri

Sodom, Gomore Ve Benzerleri

Kur’an-ı Kerim’de anlatılan uzak durulması gereken günahlar anlatılırken hem zinadan hem de livata denilen(hem cinsellik) uzak durulması anlatılmış ve bunu anlatırken de Lût as kavminden bahsedilmiştir. Zina kâfir sıfat olarak isimlendirilmektedir. Kişi mümin olsa bile yapılan hareket bir küfür sıfatı olarak belirtilmiştir. Ve yapılan bu günahların sonucunda meteor ve göktaşları ile helak olmuştur Lût kavmi. Bu iman etmeme ve livata günahı sonucunda helak edilmişlerdir. Bu yapılan günahı hayvanlar bile yapmamıştır.

**UZAK DURULMASI GEREKEN;**

Bu konuyu anlatırken Peygamberimiz sav bir hadislerinde 7 günah vardır bunlardan uzak durmak gerektiğini söylemiştir: Bu günahlardan bir tanesi ise zina olarak tanımlamıştır(buhari vasiyet). Ebu Talip El-Mekki eserinde zinadan kastedilenin ne olduğunu anlatırken: büyük günahları sayarken İkisi de edep yeriyle alakalıdır onlar Zina ve livatadır(cinsi sapıklık).

**KUR’ANIN YASAĞI:**
Bu günahları anlatılırken Enam suresi 86. Ve 87. Ayetlerde: İsmail’i, Elyesa’ı, Yunus’u, Lut’u da nübüvvete erdirdik; her birini de yaşadıkları asrın insanlarından üstün kıldık. Onların babalarından, zürriyetlerinden, kardeşlerinden kimini de, aynı şekilde etraflarındaki insanlara üstün kıldık, onları seçtik, onları doğru yola götürdük. Demek ki peygamberlerin yolundan gitmeleri önerilmiş peygamberlik yolundan gidilmemesi ise dalalet olarak isimlendirilmiştir.

Aynı şekilde Araf suresi 80 ve 84. Ayetlerde: Lut’u da gönderdik. Halkına dedi ki: “Daha önce hiç kimsenin yapmadığı pek çirkin bir işi siz mi yapıyorsunuz. Siz kadınların ötesinde, şehvetle erkeklere gidiyorsunuz ha! Yok, yok anlaşıldı! Siz haddini aşmış bir milletsiniz. Halkının ona verdiği cevap şundan ibaret oldu: “Çıkarın bu adamları memleketinizden! Çünkü bu beyler pek temiz insanlar. Biz de onu ve ailesini kurtardık. Ancak eşi geride kalıp helâk olanlardan oldu. Üzerlerine bir azap yağmuru yağdırdık. İşte bak, suçlu kâfirlerin sonu nice oldu!

Hud suresinde ise: Esasen kötü işler yapagelen halkı, kötü niyetle koşa koşa Lût’a geldiler, Lût: “Ey halkım! Dedi, işte kızlarım! Onlar sizin için nikâh akdi ile daha temiz, şaibeden daha uzaktır. Öyle ise Allah’tan korkun, emirlerini, çiğnemekten sakının da, bari misafirlerimin yanında beni rüsvay etmeyin! Yok, mu içinizde aklı başında bir adam?”
Melekler: “Lût! Dediler, Biz Allah’ın elçileri seninleyiz, hiç merak etme, onlar size hiçbir kötülük yapamayacaklardır. Haydi, öyleyse, gecenin bir vaktinde ailenle yola çık, yürü! Beraberindekilerin hiç biri geri dönüp bakmasın, yalnız eşin bunun dışındadır. Zira ötekilere ulaşan hangi rüsvaylık varsa, ona da gelecektir. Onların helâk olma zamanı sabah vaktidir. Sahi! Sabah da pek yakın değil mi?”

**GÜNÜMÜZDE İSE:**
Günümüzde ise maalesef bu günahlar beraber işlenmekte ama bizlerin o kavimler gibi helak olmamasının sebebi bizlerin içinde ıslahçıların olmasıdır. Kuranda bu konu ifade edilirken: sen onlarla olursan helak olmayacaklar. Onlar istiğfar etsinler(ENFAL SURESİ) demek ki hem ıslahçılar hem de istiğfar edenler sayesinde bizler helak olmuyoruz. Allah Resulü müjdele garipleri onların en önemli özelliği ise insanların bozduğu yeri düzeltirler. O gün Lût as kavmi helak oldu hem de meteorlar ve göktaşları ile yerin dibine batırıldılar, keza sodom- gomore öyle yanardağla helak oldular. Demek helak olmamanın yolu ISLAHÇILIK faaliyetleridir. Rabbinizden af, mağfiret dileyin ve de ıslaha devam edin ki, sonra günahlarınızdan tövbe edip O’na sığının. O sizi affeder ve korur. Çünkü Rabbim rahimdir, veduddur (pek merhametlidir, kullarını çok sever).vesselam.

Hüsrev Simavi( husrev.simavi@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.