36,6297$% -0.03
40,0520€% 0.4
47,6121£% 0.36
3.528,68%0,36
2.997,92%0,45
10.862,14%0,20
Ramazan ayında oruç tutan şeker hastaları, insülin iğnesi kullanımının orucu bozup bozmayacağı konusunda sıklıkla sorular sormaktadır. Bu konu, hem dini açıdan hem de sağlık açısından önem taşımaktadır. İşte bu yazıda, şeker hastalarının insülin iğnesi kullanımının oruçla ilişkisini ve dini hükümleri detaylı bir şekilde ele alacağız.
İnsülin iğnesinin orucu bozup bozmayacağı, kullanım amacına göre değerlendirilir. Genel olarak enjeksiyonlar, ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücut direncini artırmak veya gıda takviyesi yapmak gibi farklı amaçlarla uygulanabilir. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun kararına göre, gıda veya keyif verici nitelikte olmayan enjeksiyonlar, orucu bozmaz. Çünkü bu tür enjeksiyonlar, yemek veya içmek anlamına gelmemektedir.
Şeker hastalarının kullandığı insülin iğnesi, vücuttaki kan şekerini düzenlemeye yönelik bir tedavi yöntemidir ve gıda veya keyif verici bir özellik taşımaz. Bu nedenle, insülin iğnesi kullanımı orucu bozmaz.
Şeker hastaları, sağlık durumlarını dikkate alarak oruç tutma konusunda karar vermelidir. Din İşleri Yüksek Kurulu, ehil doktorların oruç tutmanın sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu kişilerin oruç tutmayabileceğini belirtmiştir. Bu durumda olan hastalar, eğer iyileşme ihtimalleri varsa, tutamadıkları oruçları daha sonra kaza edebilirler. Ancak iyileşme ihtimali bulunmayan kronik hastalar, Ramazan ayının her günü için birer fidye vermelidir.
İnsüline bağımlı şeker hastaları da, oruç tutmaları sağlıklarına zarar verecekse oruç tutmayabilirler. Bu kişiler, tutamadıkları oruçların sayısınca her gün için bir fidye ödeyerek dini sorumluluklarını yerine getirebilirler.
Fidye, oruç tutamayan kişilerin dini yükümlülüklerini yerine getirmek için ödedikleri bir tür maddi yardımdır. Fidye miktarı, bir kişinin bir günlük yiyecek ihtiyacını karşılayacak kadar olmalıdır. Bu miktar, her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenir ve kişilerin maddi durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Şeker hastaları, oruç tutmaya karar verirlerse mutlaka doktorlarına danışmalı ve sağlık durumlarını kontrol altında tutmalıdır. İşte şeker hastaları için oruç tutarken dikkat edilmesi gereken bazı öneriler:
Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.