Şehir hastanelerinin kirasına ödenen inanılmaz bedel. Sadece 1 yıllığı ABD’nin aşı bütçesinden fazla

Şehir hastanelerinin kirasına ödenen inanılmaz bedel. Sadece 1 yıllığı ABD’nin aşı bütçesinden fazla
Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programında 13 şehir hastanesinin kira bedelleri için 2017-2021 yılları arasında 21 milyar 794 milyon Türk Lirası ayrıldığı öne sürüldü. Buna göre, şehir hastanelerinin sadece 1 yıllık kirasının ABD’nin aşı için ayırdığı bütçeyi geçtiği görüldü.

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan şehir hastaneleriyle ilgili kira gerçeği gün yüzüne çıktı. 13 şehir hastanesinin yalnızca kira bedelleri için 2017-2021 yılları arasında 21 milyar 794 milyon Türk Lirası ayrıldığı iddia edildi.

“MALİYETİ 21 MİLYAR LİRADAN FAZLA”

Konuyu değerlendiren CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, “4 yılda KÖİ modeliyle yapılan 13 şehir hastanesinin sadece kira bedelleri için 21 milyar liradan fazla bir ödenek ayrılmıştır. 2021 yılı programında Balıkesir’e yapılması planlanan 400 yataklı Balıkesir Devlet Hastanesi’nin yatak başı maliyetinin 695 bin TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda, 4 yılda 13 şehir hastanesinin sadece kira ödemelerine ayrılan parayla 500 yataklı en az 63 devlet hastanesi yapabilirdik. Böylece elimizde tam 31 bin 358 hastane yatağı olurdu” dedi.

ABD’nin Covid-19 ile mücadele etmek için ayırdığı yaklaşık 17 milyar TL (2.5 milyar dolar) bütçenin yaklaşık 8 milyar TL’si (1 milyar dolar)  hastalığa karşı bir aşı geliştirilmesinde kullanılacaktır. ABD’nin aşı çalışmaları için ayırdığı bütçe, Türkiye’nin şehir hastaneleri kira ödemeleri için ayırdığı 9 milyar 977 milyon liralık bütçenin bile altında.

“ELİMİZDE DAHA FAZLA YATAK OLACAKTI”

Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yapılan 13 şehir hastanesinin ise yalnızca 17 bin 509 yatak kapasitesine sahip olduğunu anımsatan CHP’li Şahin, “Eğer Sağlık Bakanlığı, 21 milyar TL’yi devlet hastanesi yapımında harcasaydı, hem elimizde daha fazla yatak olacaktı hem de Covid-19 salgınıyla çok daha etkin bir şekilde mücadele etmiş olacaktık” diye konuştu.

“TÜRK LİRASI ÜZERİNDEN DÜZENLENMELİ”

2019’un ağustos ayında Meclis’te verdiği kanun teklifini anımsatan Şahin, “İlk yapılması gereken, sözleşmelerin derhal Türk Lirası üzerinden yeniden düzenlenmesidir. Ardından bu hastaneler kamulaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.