Seçim sistemi değişiyor’ iddiası

Seçim sistemi değişiyor’ iddiası
AKP’li isimlerin, daratılmış bölge sistemi üzerinde çalıştıkları iddia edildi.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayalıoğlu’nun haberine göre, AKP’li isimler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile yeni seçim sistemi üzerinde çalışıyor.

AKP’deki hukukçuların, seçim sistemindeki değişiklikleri masaya yatırıldığı kaydedildi.

Daraltılmış bölge seçim sistemi için, her bir seçim çevresinin 5 veya 3 milletvekillinden oluşması seçenekleri üzerinde çalışma yapılıyor.

AKP’nin hukukçu isimleri, İstanbul başta olmak üzere büyükşehirler ile 5’ten fazla milletvekili çıkaran illerde, 2018 seçim sonuçları baz alınarak yeni sisteme göre nasıl bir tablo çıkacağını hesaplıyor.

2018’de 98 milletvekili çıkaran İstanbul’da son nüfus artışı ile bu sayı 100’e yükseliyor. İstanbul’da her 3 milletvekili bir seçim çevresine bölünürse, bu ilde şu anda 3 olan seçim bölgesi sayısı 30’un üzerine çıkıyor.

Bir seçim çevresinin 5 milletvekilinden oluşmasına karar verilmesi durumunda ise İstanbul’un 20 ayrı seçim çevresinden oluşacağı belirtiliyor. Ankara için yapılan değerlendirmelerde ise, 36 milletvekili çıkaran Ankara’da her bir seçim çevresi 3 milletvekillinden oluşursa 12, 5 milletvekilinden oluşursa 8 ayrı seçim çevresinden oluşacağı hesaplanıyor.

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.