39,4288$% 0.17
45,5520€% 0.03
53,3147£% -0.23
4.289,24%0,12
3.385,75%0,03
9.362,85%0,14
Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“اَلرُّقَى وَالتَّمَائِمُ وَالتِّوَلَةُ شِرْكٌ”
“(İçerisinde sihre ya da küfre ihtimali bulunan anlaşılmaz sözleri) okuyarak (hasta) tedavi etmek, muska takmak ve sevgi ilacı yapmak şirktir.” (Ebu Davud, Tıb, 17)
Konuyla ilgili başka bir hadis ise şöyledir:
“لاَ رُقْيَةَ إِلاَّ مِنْ عَيْنٍ أَوْ حُمَةٍ”
“Okuyarak tedavi etme usulü (nün) göz değmesinden ve zehirli böceklerin sokmasından başka (hiçbir hastalıkta bu iki hastalık kadar olumlu tesiri) yoktur.”
(Buhari, Tıb 17; Müslim, İman 374)
Hadiste geçen “rukye”, büyü anlamına gelir. Ancak İslam’da, şifa ümidiyle dua okumaya da “rukye” denir. Kur’an âyetlerini, Allah’ın güzel isimlerini ve Hz. Peygamber (s.a.v.)’in öğrettiği duaları okuyarak şifa aranmasında ittifak vardır.
Ancak, tedavi amacıyla manası bilinmeyen ya da anlaşılmaz sözler okumak haramdır. Çünkü bu sözlerin sihir için kullanılan ibareler olması ya da putların ve şeytanların isimlerini içermesi ihtimali vardır.
Temaim kelimesinin tekili “temîme” olup muska anlamına gelir. Abdullah bin Ömer (r.a.), Hz. Peygamber (s.a.v.)’den şu rivayette bulunmuştur:
“إِذَا فَزِعَ أَحَدُكُمْ فِي النَّوْمِ فَلْيَقُلْ: أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّاتِ مِنْ غَضَبِهِ وَعِقَابِهِ وَمِنْ شَرِّ عِبَادِهِ وَمِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينِ وَأَنْ يَحْضُرُونِ.”
“Sizden biriniz uykuda korkarsa şöyle desin: ‘Allah’ın gazab ve azabından, kullarının şerrinden, şeytanların vesvesesinden ve yanıma gelmelerinden, eksikliği olmayan Allah’ın sözlerine sığınırım.’ O zaman, hiçbir şey ona zarar vermez.”(Tirmizi, Daavat, 94)
Abdullah bin Amr (r.a.), bu duayı temyiz çağına gelen çocuklarına öğretir, temyiz çağına gelmeyen çocukları için ise yazıp boyunlarına asardı.
Muskalar, dinî duyguları istismar edip meslek haline getirilmemelidir. Dinî metinlerin ticarete âlet edilmesi ve saf insanlarla haşır neşir olup menfaat elde etmeye çalışmak haramdır.
İslâm, tedavi usullerinde şifanın Allah’tan geldiğini kabul eder. Şifa ümidiyle Kur’an’dan âyetler ve dualar kullanmak caizdir. Ancak, manası anlaşılmayan ve sihir ya da putperestlik içerikli sözler içeren muskalar kullanmak haramdır.
Muska takmakta iki durum vardır:
İki hadis arasında bir çelişki varmış gibi gözükse de aslında bu doğru değildir. Hz. Peygamber (s.a.v.)’in yasakladığı tedavi usulleri, İslamî usullere aykırı olan ve şifası bizzat tedavi aracından beklenen yöntemlerdir.
Helâl olan muskalar, yalnızca Allah’a güvenilerek kullanılan, Kur’an ve sünnete uygun içerik barındıranlardır. Dikkat edilmesi gereken husus, dinin menfaat amacıyla kullanılmaması ve muskacılığın bir kazanç kapısı haline getirilmemesidir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.