Ramazan Yaklaşırken

Ramazan Yaklaşırken

On bir ayın sultanı Ramazan bizleri yüceltmek, kulluğumuzu hatırlatmak, kardeşliğimizi pekiştirmek için bir kez daha kapımızı çalacak!
Allah’ınKitabı’ndan:
“Ramazan ayı ,insanlara hidayet olan, doğru yolun ve hak ve bâtılı ayırt eden hükümlerin nice açık delilleri olan Kur’ân’ın indirildiği aydır. Öyleyse içinizde kim o aya erişirse onun (orucunu) tutsun…” (Bakara 185)
Ramazan’a girerken; Uzun bir açlıktan sonra midelerin tıka basa doldurulduğu otuz günlük bir törene girmiyoruz. Her anlamıyla cennetin kapısını bizlere açacak bir mevsime bir güzellik ve rahmet iklimine giriyoruz. Kuşatıcı ve koruyucu bir iklime…

Bağışlanmak isteyenlerin bağışlanacağı şerefli bir aya giriyoruz. Ramazan’ın en çok atladığımız konularından biri de şüphesiz düşünme ayı olmasıdır. Bir muhasebe ayıdır Ramazan. İnsanın kendisini aynanın karşısına koyacağı bir aydır bu ay. Hatalarımızı, günahlarımızı, eksikliklerimizi, yanlışlarımızı düşünüp mağfiret talep edilecek olan tek makamdan mağfiret talep etme ayıdır Ramazan.

İlahi rahmet ve mağfiret ayı Ramazan’a sadece birkaç gün kaldı. Müslümanlar olarak, dünyanın her yerinde bu kutlu ve mübarek ay için hazırlıklarımızı çoktan başlatmış olmalıydık. Ramazan ayını tam anlamıyla yaşayabilmek için Ramazan ayının tam olarak ne ifade ettiğini çok iyi anlamamız gerekiyor. Bu ay kültürel etkinliklerin ya da festivallerin vazgeçilmez ayı değil, rahmetin dağıtıldığı bağışlanma ayıdır! Düşünme ve tevbe etme ayıdır!

Rahmet ve mağfiret ayı!

Ramazan ayı, hafızamızı tazeliyor çürümeye yüz tutan zihnimizi yeniden diriltiyor. Unuttuklarımızı yeniden hatırlamak ve küçümsediklerimizin ehemmiyetini yeniden anlamak için vazgeçilmez bir fırsat aslında Ramazan. Allah’ın insanlığa sunduğu bir kurtuluş ve hatırlayış kapısı…

Ülkemizdeki manevi tahribat, her şeyin içini boşalttığı gibi Ramazan ayının muhtevasını da kundaklamaya çalışıyor. Eğlence sektörünün elinde, içeriği ve ehemmiyeti hızla değiştirilmeye uğraş veriliyor. Ne yazık ki artık kitap fuarları, festivaller, nargileler, şekerciler ve macuncularla birlikte anımsanıyor Ramazan. Mükellef iftar sofraları, çeşit çeşit yemekler, birbirinden ilginç tatlılar, Türk kahvesi üzerine inciler ve dini televizyon programları üzerinden anlaşılıyor Ramazan.

Ramazan’ın anlamı ne?

Türkiye’de ve çoğunlukla İslam dünyasında Ramazan ayının peşinde getirdiği iki farklı etkinlik, televizyonlardaki iftar programları ve bölümler halinde yayınlanan Çağrı filmi oluyor. İftar vakti ve teravih namazından ibaret bir oruç ayı anlayışı yerleştirildi Türkiye’de. Elbette güzel yanları var bunların ancak işin tamamı bu değil ve oldukça eksik kalıyor. Ramazan ayı bu iki etkinlikten ibaret değil. Ramazan ayının ehemmiyetinin ne olduğunu anlamanın yolu televizyonlara bakmak değil, Allah Resulünün hayatına bakmakla mümkündür.

Ramazan’a hazır mıyız? Ramazan ayına hazırlığımızı tamamladık mı? Ya da gereği gibi hazırlık yapabildik mi? Bu sorular elbette önemli. Ancak bu sorular yanlış anlaşılmamalıdır. ‘Ramazan’a hazır mıyız?’ sorusunun cevabında, evin derlenip toparlanması, çuval çuval yeni yiyeceklerin alınması gibi maddeler yok. Bu hazırlıktan kastımız manevi ve zihinsel hazırlıktır. “Ramazan bereket ayıdır. Allah bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder.” [Taberani] buyuruyor Hz. Peygamber.

Ramazan, tefekkür ayıdır!
Ramazan ayına hazırlanmanın en kuvvetli yolu, bu mübarek aya zihnimizde hazırlık yapmamızdır. Evlerimizden önce zihinlerimizi toparlamak zorundayız, halılardan ve perdelerden önce akıllarımızı temizlemek zorundayız.

Bir sohbet halkasında yer alın!

Yapılan bir farz ibadetin başka aylarda yapılan yetmiş farz ibadete denk olacağı Ramazan ayında başlanması ve muhakkak sonuna kadar sürdürülmesi gereken en öncelikli işlerden biri de düzenli bir sohbet halkasında yer almaktır.

Bunun içine tefsir okumaları, siyer okumaları ve hadis sohbetleri de dâhil olmak üzere Ramazan ayı boyunca muhakkak belli bir müddet ilimle meşgul olmak alınabilir. Bilhassa Allah Resulünün Ramazan’ı nasıl idrak ettiği, Ramazan ayı ile ilgili hangi emirlerde ve tavsiyelerde bulunduğunun öğrenilmesi hem işimizi kolaylaştıracak hem de içimizi ferahlatacaktır. Kısa surelerin tefsiri, Ramazan ayı boyunca genişçe işlenebilecek, öğrenilebilecek konulardandır.

Ramazan Kur’an ayıdır, Ramazan’ın karşılığı cennettir.
Selam ve Dua ile…

Ayhan ENGİN( ayhan.engin@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.