Ramazan-ı şerif; Kur’an ayı, oruç ayı, nefsi terbiye etme ayı, sevap kazanma ayı, günahlardan kurtuluş ayı, merhamet ayı, ahlakı güzelleştirme ayı ve sonunda Allah’ın rızasını kazanmış olarak bayram yapma ayı
Ömür büyük bir sermayedir, çok hızlı geçiyor. İnsanların dünyaya gönderiliş gayesi iman ve ibadettir. Günlük hayatta en birinci işimiz iman ve ibadettir. Sonra da diğer dünyevi işlerdir.
Rabbimiz bütün zamanlarda ve mekânlarda yapılan ibadetlerin mükâfatlarını vereceğini vadetmiştir. Ama bazı zaman dilimi ve mekânlarda yapılan ibadetler daha sevaplı ve daha faziletlidir. Bu itibarla ramazan ayı çok önemli, çok sevaplı ve çok bereketli mübarek bir aydır. Bu kutlu zamanı en faydalı bir şekilde nasıl değerlendirelim?
Nefis muhasebesi yapalım: Şimdiye kadar yaşamış olduğumuz hayatı değerlendirelim; sevaplarımız mı çok günahlarımız mı, Allah Teala’nın emrettiği şekilde bir kul olabildik mi, Resulüllah’a layık bir ümmet olabildik mi, geçmiş ramazanları nasıl değerlendirdik?
Niyet ve hedefimizi belirleyelim: Şu andan itibaren Allah Teala’nın emrettiği şekilde kul, kamil iman, ibadetlere devam ve helal-haram hassasiyetine dikkat edeceğimize karar verelim/verdik.
Ailece toplantı yapalım: Aile bireyleriyle beraber toplanıp ramazanı şerifi nasıl değerlendireceğimizi konuşalım ve neler yapacağımıza ortak karar verelim.
Kur’an-ı kerim okuyalım: Ramazan Kur’an ayı. Her gün 10 yaprak okuyarak bir hatim, bir iki sayfanın da tefsirini okuyalım. Veya ailece cüz’ü bölerek beraberce okuyalım.
Namazı eda edelim: Beş vakit namazı tadili erkân ve cemaatle kılmaya özen gösterelim. Kuşluk, Evvabin, Teheccüt ve hacet gibi namazlara da devam edelim.
Teravih kılalım: Bu namaz sünnettir, ama fazileti çok büyüktür, özene bezene, mümkünse hatimle kılmaya kendimizi zorlayalım.
Teheccüt namazını ihmal etmeyelim: Farz namazlarından sonra en faziletli namaz, teheccüt namazıdır. Sahura kalktığımızda 2-4 rekat teheccüt namazı kılalım.
Hakiki oruç tutalım: Dile, göze, kulağa, ele ayağa, kalbe ve ruha oruç tutturarak hakiki oruç tutmaya niyet edelim.
Zekat ve sadakayı cömertçe verelim: Namazdan sonra zekat en büyük ibadetlerdendir. Akraba, komşu ve ulaşabildiğimiz muhtaç insanlara zekât, sadaka, öşür ve infak etmek Müslümanlığımızın görevlerindendir, ihmal etmeyelim.
Dua zamanı belirleyelim: Günün belli bir zaman diliminde, özellikle seherler vakitlerinde hiç olmazsa 10-15 dakika duaya özel zaman ayıralım. Kendimize, anne-babamıza, eşimize, çocuklarımıza, akrabalarımıza, komşularımıza ve bütün Müslümanlara dua edelim.
Kazancımızı ve harcamamızı helalinden yapalım: Yediklerimiz ve içtiklerimiz manevi hayatımıza çok ciddi tesir ediyor. Onun için her şeyden önce; az da olsa helal kazanmaya gayret edelim, yılandan kaçar gibi haramlardan kaçalım!
İftar ve sahur davetleri verelim: Akrabalarımızı, komşularımızı ve dostlarımızı iftara veya sahura davet ederek aramızdaki kardeşlik bağlarını güçlendirelim.
Ahlakımızı güzelleştirelim: Namaz, zekat, oruç, hac, Kur’an, dua vb. bütün ibadetler ahlakı güzelleştirmek içindir. Kötü huylarımız olabilir, ramazanı şerifi vesile ederek o kötü huylarımızı güzele çevirelim ve Allah Teala’nı sevgili kulu olalım.
Ramazanı şerif her yönüyle gerçekten çok karlı bir pazar! Bu kutsal ayı değerlendirmek için; aklımız, kalbimiz, ruhumuz ve buna bağlı olarak bütün organlarımızı seferber edelim. Bu, ‘bizim son ramazanımızdır’ diye düşünerek en güzel bir şekilde değerlendirelim.
Rabbimiz, Ramazan-ı şerif vesilesiyle ümmet-i Muhammed’e Tevhit şuuru, ibadet şuuru, kardeşlik şuuru, birlik ve beraberlik şuuru ihsan eylesin!