36,6297$% -0.03
40,0520€% 0.4
47,6121£% 0.36
3.528,68%0,36
2.997,92%0,45
10.862,14%0,20
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı:Prof. Dr. Huriye Martı
1974 yılında Ankara’da doğan Huriye Martı, eğitim hayatına Konya İmam-Hatip Lisesi’nde başladı. Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde tamamladıktan sonra akademik çalışmalarına aynı üniversitede devam etti.
1998 yılında “Rasûlullah’ın Hanımları Konu Alan Rivayetlerinin Değerlendirmesi – Kadın Konulu Uydurma Rivayetler” başlıklı teziyle yüksek lisansını tamamladı. 2005 yılında ise “Birgivî Mehmed Efendi’nin (1522-1573) Hadisçiliği ve et-Tarîkatü’l-Muhammediyye (Tahkik ve Tahlil)” konulu doktora tezini savunarak hadis alanındaki uzmanlığını derinleştirdi.
1999-2000 yıllarında Ürdün’ün başkenti Amman’da Şuayb el-Arnaûd’un (1928-2016) tahkik ve tahric merkezinde eğitim alarak hadis ilmi sahasında uluslararası bir perspektif kazandı. Akademik kariyerinde hızla ilerleyerek 2011 yılında Yardımcı Doçent, 2012 yılında Doçent, 2017 yılında ise Profesör unvanını aldı.
Prof. Dr. Huriye Martı, akademik çalışmalarıyla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı’nda da önemli görevler üstlenmiştir.
Kadın, aile, ahlâk ve değerler ekseninde birçok akademik makale, konferans ve tebliğe imza atan Prof. Dr. Huriye Martı, sünnet perspektifinden sosyal meselelere dair önemli çalışmalar yapmıştır.
Prof. Dr. Huriye Martı’nın hadis, İslam düşüncesi ve tasavvuf sahasında yayımlanmış birçok kitabı bulunmaktadır:
Evli ve üç çocuk annesi olan Prof. Dr. Huriye Martı, akademik ve idari çalışmalarına aktif olarak devam etmektedir.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, insanların dengiyle evlenmesi gerektiğini söyledi. Martı, “Söz gelimi aralarında maddi açıdan uçurum olan iki ailenin evladının evlenmesi ileride sorunlar çıkabilir. Şöhretli, itibarlı, meşhur ailenin çocuğuyla evlenmek toplum içinde benzer statüye sahip insanlar için daha kolaydır” dedi.
Ali Ekber ERTÜRK Sözcü gazetesinin haberi…
Diyanet’in kadın başkan yardımcısından tartışma yaratacak tavsiye. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, insanların dengiyle evlenmesi gerektiğini söyledi.
Martı, “Söz gelimi aralarında maddi açıdan uçurum olan iki ailenin evladının evlenmesinden ileride sorunlar çıkabilir. Şöhretli, itibarlı, meşhur ailenin çocuğuyla evlenmek toplum içinde benzer statüye sahip insanlar için daha kolaydır” dedi.
Instagram hesabında evlilikle ilgili tavsiyelerde bulunan Huriye Martı, “Eş seçiminde bir diğer önemli husus, İslam hukuku dilinde “kefaet” olarak söylenen denklik meselesidir. Peygamber efendimiz denginizle evlenin demektedir” dedi. Martı, şu görüşü dile getirdi:
“ŞÖHRETLİ, ŞÖHRETLİ İLE EVLENMELİ”
“Denklik, evlenecek olan kadın ve erkeğin ilmi birikim bakımından, maddi kazanç, aile statüsü, sosyal kabullenmişlik bakımından, toplumdaki konum bakımından çok farklı olmamaları, birbirlerine denk olmaları demektir. Söz gelimi aralarında maddi açıdan uçurum olan iki ailenin evladının evlenmesinden ileride sorunlar çıkabilir. Şöhretli, itibarlı, meşhur ailenin çocuğuyla evlenmek toplum içinde benzer statüye sahip insanlar için daha kolaydır. Ama bu demek değildir ki hiçbir zaman varlıklı bir insan yoksul bir insanla evlenemez. Bu durum hiçbir zaman keskin sınırlarla ayrılacak uçurum değildir. Günlük hayat içerisinde bir takım sıkıntıların ortaya çıkmaması için denklik hususunun dikkate alınması iyi olacaktır.”
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, evlilikte “denklik” (kefaet) kavramının önemine dikkat çekti. Martı, insanların dengiyle evlenmesi gerektiğini belirterek, özellikle maddi, sosyal ve kültürel açıdan benzer statüdeki kişilerin evliliklerinin daha sorunsuz olacağını ifade etti.
Martı, evlilikte denkliğin önemini şu sözlerle açıkladı:
Martı, İslam hukukunda “kefaet” olarak bilinen denklik kavramının Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) tavsiyelerine dayandığını belirtti. Dengiyle evlenmenin, evlilikte ortaya çıkabilecek sorunları önlemek adına önemli olduğunu vurguladı. Ancak bunun kesin bir kural olmadığını, istisnaların da bulunabileceğini ekledi.
Martı’nın açıklamaları, özellikle “zengin zenginle, şöhretli şöhretliyle evlenmeli” ifadeleri tartışmalara neden oldu. Bu görüş, toplumda eşitlikçi bir evlilik anlayışını savunan kesimler tarafından eleştirildi. Martı, bu durumun kesin bir kural olmadığını, ancak günlük hayatta yaşanabilecek sıkıntıları önlemek için dikkate alınması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Huriye Martı’nın bu açıklamaları, evlilikte denklik kavramını yeniden gündeme getirirken, toplumda farklı görüşlerin ortaya çıkmasına neden oldu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.