Powerphile

Powerphile

Doğruluk

Hakikat

Dürüstlük

Omurgalı duruş

İradeli olma

Prensipler…

Kitaplarda bu tür kavramaları okuyup, filmlerde bu tür temaları seyredip de etkilenen var mıdır?

Evet, vardır. Mesela ben…

Bunu cevap olsun diye söyledim. İnsan böyle saf olunca karşısındakini de böyle görüyor. Olaylar önünde eğilip bükülmeyen, doğrunun yanında olma cesaretini gösterebilen insanlar vardır diyorsun çünkü.

Adam öyle güzel konuşuyor,iddialarını öyle inandırıcı sunuyor ki iki omzundabirden kanatlar hayal ediyorsun o kişinin. Eğilip bükülmez diyorsun. Yürüdüğü zaman yolu, oturduğu zaman mekânı, söylediği zaman boşluğu emin kılar diyorsun… Fakat sen kavak ağaçlarını gözden çıkarmışken bir şey olmaz, oyerinde sabitkadem kalır dediğin çınarlar yerle yeksan olmuş.Demek ki insan karakteri ile ağaçlar arsında paralellik kurmak yanlışmış.

İnsanımızın en önemli hasletlerinden biri de çok iyi koku alması. Buna eminim artık. Ne iş yapar bu özellik insanda peki?

Toplum neleri önemsemeye başladı, nelerden yüz çeviriyor? Neler üzerinde ittifak edip karşısına aldığı şeyler neler? Yükselen değerler…

Güç kimdeyse onu meşru kılmak, haklı göstermek… Güç sevicilik, söyleye geldiğimiz bu yapının alametifarikası. Din… Evet,  bugün yükselen değer dini unsurlar. Örtü, faiz, adalet, hak, sevap,günah…

Beni rahatsız eden yön şurası: Bu kavaramlar dinin gerekliliği için mi gündemimizde yoksa hâlihazırda bu kavramlar prim mi yapıyor? Canım öyle olsa ne olur, böyle olsa ne olur? Önemli olan, insanımız tekrar dindarlaşıyor. En azından din, konuşulur hâle geldi ya! diyenlere söyleyeceğim şey şu: İşteasıl bundan endişelenmeliyiz. Çünkü kudretlilerin diyet olarak bizden neler isteyebileceğini kestiremiyoruz.

Gücün sarhoşluğumu, güçten nemalanmak mı,vaat edilenler mi bilemiyoruz. Niçin bunları eleştirmiyoruz? Bizi sorgulamaktan alıkoyan ne, yoksa herkes çapına göre bu çarktan faydalanıyor da düzenin değişmemesi için mi suskunuz? Bu din, ne zamandan beri güçlülerin himayesiyle yaşanır oldu? Tarih doğrular mı bunu, sormayı düşündük mü hiç tarihe?     

Tekrar soralım. Dini hassasiyetlerimiz mi, yoksa yükselen değer olduğu için mi konuşuyoruz bunları? Ben iyi koku alamıyorum, kabul ama zannımca iyi koku alanların kokusunu almada maharetliyim.

Kimlerinin borusu ötüyorsa onlar dürüsttür, doğrudur, namusludur, haklıdır. Asıl dindar da onlardır. Makama mevkiye onlar layıktır, güç onların elinde olsun ki liyakat sahiplerini yüceltebilsin… Karşısındakiler ise-onlar kendilerini dindar görüyor bile olsalar- yanlış yollardadırlar, dünyaya dalmışlardır, yabancı güçlerin maşasıdır. Para tek değerleri olmuştur. Kendilerinden görmedikleri Müslüman kardeşlerinin, ayağını kaydırmaktan çekinmezler…

Şimdilerde birileri -tanıdıklarınız yada tanıdığınızı zannettiğiniz kişiler- benimsediği kavramları, önemsediği kişileri, onayladığı grupları eleştiriyor, eleştirmekle kalmayıp yerden yere vuruyor ise, başka mahfillerde boy gösterip oraların borusunu öttürüyorsabilin ki o kişilerin bazı duyuları çok, çok gelişmiştir. Gariplerle değil güçlülerle dans ederek hidayete erenlerden olmuşlardır vesselâm(!) 

Mehmet SOLMAZ( mehmet.solmaz@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.