34,9739$% 0.16
36,7420€% 0.28
44,1241£% -0.32
2.974,72%-1,04
2.647,78%-1,18
10.125,46%0,66
Kadının koku sürmesini yasaklayan hadisler, bunun mutlak manada yasak olduğunu bildirmemektedir. Bir kadın evinde eşinin, çoluk çocuğunun ve dinen kendisine yabancı olmayan akrabalarının yanında koku (parfüm) sürebilir. Yasak olan, dışarı çıkarken erkekleri etkilemeleri veya etkileyecek derecede parfüm sürüp erkeklerin dikkatini çekmeleridir. Bir hadis şöyledir:
Ebu Musa el-Eş’ari radıyallahu anh’ın rivayet ettiğine göre Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
“Her göz yabancı bir kadına bakarak göz zinası işlemiştir. Bir kadın da güzel kokular sürünerek erkeklerin yanından geçerse o da aynen bakan erkekler gibi zina etmiş gibidir.” (Tirmizî, Edeb, 35; Ebû Davud, Tereccül, 7)
**Erkeklerin ve kadınların nasıl koku sürünmeleri gerektiğine dair ise hadisler şöyledir:**
Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayete göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Erkeklerin sürünecekleri kokunun kokusu fark edilir fakat rengi olmaz. Kadınların kokularının ise rengi olur fakat kokusu başkaları (yabancı erkekler) tarafından fark edilmez olmalıdır.” (Tirmizî, Edeb, 35)
İmrân b. Husayn radıyallahu anh’den rivayete göre o şöyle demiştir: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bana şöyle buyurdu:
“Erkeklere ait güzel kokuların en iyisi kokusu açık, rengi gizli olandır. Kadınların kokularının en iyisi ise rengi açık olup gözüken ve kokusu çevreye yayılmayandır.” (Tirmizî, Edeb, 35)
Peygamber Efendimizin (asm) yasaklaması şöyledir: “Ailesinden başkaları arasında süslenip salınarak yürüyen kadın, kıyamet günündeki karanlık gibidir. Ona aydınlık yoktur.”
Bu hadiste, kadının cezbedici biçimde süslenip sokakta salınarak yürümesi, başka hiçbir fiil ile kıyaslanmadan yasaklanmıştır. “Aydınlık yoktur” ifadesinden kasıt, süslenen ve salınarak yürüyen kadının edepsizlerin göz hapsine mahkûm olması, bu durumdan içi kararması, bedbaht olması, psikolojik travma yaşaması ve kendini kötü hissetmesidir. Bu ona iç karartıcı bir durum olarak yeter. Tövbe etmez ise ahirette de karanlıklı haller yaşar. Ama tövbe eder ve durumunu düzeltirse, affedilmez değildir. Allah affedicidir.
Öyleyse bu hadisin hükmünü doğru okuyalım: Öncelikle, kadının ve erkeğin ter kokulu olmak yerine temiz kokulu olması dine aykırı değildir. Fakat aşırı kokular rahatsızlık vericidir ve edeple de bağdaşmaz. Bu durumda sadeliği ve temizliği esas almalı, parfüm veya muhtelif kokuları, etrafa rahatsızlık vermemek kaydıyla kullanmalıdır. Tercih imkânımız varsa alkolsüzünü kullanmalı; fakat alkollü koku ve parfümlerin namaza mani olmadığı, nihayet Şafii mezhebine göre elbisenin o yeri yıkanmak sûretiyle namaz kılmaya engel olmadığı bilinmelidir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.