34,7483$% 0.08
36,5410€% 0.05
44,0678£% 0.15
2.945,41%0,07
2.638,70%0,09
9.681,11%0,30
İstanbul’da bugün gerçekleşen Latin Amerika Müslüman **Dini** Liderler Zirvesi’yle ilgili de açıklamalarda bulunan **Mehmet Görmez**, bu tür toplantıların aslında 5 asırdır gecikmiş toplantılar olduğunu söyledi.
Dünyanın her tarafından Müslümanların Türkiye’ye ihtiyacı olduğunun altını çizen Görmez, “Müslümanlar kendi içindeki sorunları çözebilirse, önümüzdeki yüzyıl Müslümanların yüzyılı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Görmez ,Doğrusu, Latin Amerika Müslüman Dini Liderler Zirvesi’ni gerçekleştiriyor olmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz. Osmanlı tarihini okuyanlar, bugün İstanbul’da başlayan toplantının aslında 5 asırlık gecikmiş bir toplantı olduğunu bileceklerdir.
Küreselleşme dalgasıyla birlikte insanlar yerlerinden yurtlarından edildiler. Artık dünyanın her tarafından bir Müslüman azınlık var. Ve önümüzdeki yüzyıl Müslümanların yüzyılı olacaktır. Tabi eğer Müslümanlar kendi içlerindeki problemleri çözebilirlerse.
**Diyanet İşleri Başkanlığı** olarak Latin Amerika ülkeleri son yıllarda dikkat çekecek şekilde bizden, Ramazan aylarında din görevlileri istemeye başladılar, dini yayınlar istemeye başladılar. Önce Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Haiti’de depremden sonra bir merkezi, yetimhanesi, okulu oldu. Tabi bunları Diyanet Vakfı sayesinde yaptık.
Daha sonra, Küba’dan bazı insanlar gelip Türkiye’de din eğitimi aldılar. Hem de üniversite bitirmiş, sonradan Müslüman olmuş profesörler dinlerini öğrenmek için Türkiye’ye geldiler.
**”Türkiye’nin İlgisi Çok Fazla Olmamış’’
**Dünyadaki Müslüman azınlıklara Türkiye’nin ilgisi çok fazla olmamış. Daha çok, isim vermeyeyim, iki büyük ülkenin büyükelçilikleri marifetiyle daha çok yardım almışlar Müslüman azınlıklar zorda kaldıklarında. O ülkeler de bu yardımlarla birlikte, bir ideoloji, bir mezhep vermek istemişler karşılığında.
Bu durum, hem fakir, uzak bölgelerdeki Müslüman azınlıkları zor duruma sokmuş, hem de ev sahibi ülkeler, yani çoğunluğu teşkil eden toplumlar bundan rahatsız olmuşlardır. İşin bu boyutu da var.
** ****Bu 40 Ülkenin Tamamında Müslüman Azınlıklar Var
**Neden “5 asırlık bir gecikme” diyorum? Latin Amerika’da 40 ülke var. Bu 40 ülkenin tamamında Müslüman azınlıklar var. Bunların bir kısmında, mesela Brezilya’da 2 milyona yakın Müslüman var, ama Bolivya’da daha az Müslüman var. Arjantin’de 750 bin, 1 milyona yakın Müslüman var. Ama her ülkede Müslüman var. Bu 40 ülkenin tamamındaki Müslümanların temsilcileri bugün buradalar, İstanbul’dalar.
**Müslüman Ülkelerin Mahcubiyeti
**Ben onlara konuşma yaparken dedim ki, “İslam ülkelerinin Latin Amerika yaşayan Müslümanlara karşı 4 büyük mahcubiyeti var. Öncelikle, Müslümanlar Latin Amerika’ya nasıl gittiler? Bugün resmi rakamla 6 milyon, gayri resmi rakamlara göre daha fazla Müslüman Latin Amerika ülkelerine nasıl dağıldılar? Buna baktığımızda, ilk büyük mahcubiyetimiz Endülüs İslam Devleti’nin yıkılmasından sonra başlıyor.
Endülüs yıkıldıktan sonra, Engizisyon mahkemeleri kurulur ve insanlar, adeta bir katliama tabi tutulur. Bazıları Osmanlı topraklarına hicret etme imkanı bulabilmişlerdir. Ama büyük bir kısmı canlarını kurtarmak için, İspanyolca da bildikleri için Atlas Okyanusu’nun öbür tarafına göç etmek zorunda kaldılar. Bugün de bazıları konuşurken “benim ecdadım Endülüs’ten”di diyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.