38,2452$% 0.04
43,9410€% -0.06
51,0885£% 0.12
4.078,42%0,08
3.326,81%0,01
9.317,24%-0,84
Yüze yakın yaşıyla ömrünü Kuran’a hizmete adamış Hafız Ahmet Yıldız Hocaefendi yüzlerce hafız yetiştirmiş ve hafızlığı çok kuvvetli bir emekli **imam**dır. Hafızlığını henüz 11 yaşında babasının yanında tamamlamıştır. **Hafız **olduktan sonra her gün kuşluk vaktinden başlayarak ev ev dolaşıp bütün evlerde ezbere mukabele okur. Zamanı gelince babası gibi **imam-****hatip **olur. Aşkale **Merkez Camii**’nde başlamiş olduğu imam-hatiplik görevini 33 yıl sürdürerek, Erzurum Sıvırcık Camii’nden emekli olur. Görevine oturduğu apartmanın mescidinde hem talebe okutarak, hem de beş vakit **namazı **kıldırmak suretiyle yirmi beş sene kadar daha meccanen devam eder. Güzel ve gür sesiyle tanınan Hafız Ahmet Hocaefendi, “mikrofon yokken bile yakın köylerden ezanım duyulurdu” diyor.
**Hoca**mız değişik bölgelerde **imam **olarak görev yapar. Gittiği her yerde mutlaka **hafız **yetiştirir. Küçük de olsa **Kuran **kursu olarak kullanılabilecek bir mekân ayarlar. Birçok engellemelerle karşılaşsa da, O **hafız** yetiştirmeye hiç ara vermez. Sabah gençlere, öğleden sonra** hafız**lık talebelerine ders verir. Kız öğrencileri de ihmal etmeyen Hafız Ahmet Hoca, okul olduğu dönemlerde, sabahçı öğrencilere öğleden sonra, öğlen okula gidenlerede sabah ders verir. Günün hiçbir saniyesini israf etmeden, tamamına yakınını **Kuran-ı Kerim**’i öğretmeye ve okumaya ayırır.
Hafız Ahmet Hocaefendi’ninbu yolda en büyük yardımcısı eşi olur. Eşi köyde **hafızlık **yapan talebelerinin yemekleri hazırlar, çamaşırlarını ve bulaşıklarını yıkar. Talebeler bu yaptıklarından dolayı en az Hafız Ahmet Hocaefendikadar eşine de ayrı bir minnet ve saygı duyarlar.
Hafız Ahmet’in en beğenilen özelliklerinden birisi de ziyaretine gelenlerle dünya kelamı olarak sadece 3-5 kelime konuşması, sonrasında ise sürekli **Kuran-ı Kerim** okuması veya gelenlere okutmasıdır. Çocukları Hafız Ahmet Hocaefendi’nin bir başka özelliğini de şöyle anlatırlar: “Her namaza ayrı **abdest **alır, **namaz**ını hep vaktinde ve ayrı **abdest**le kılar. Bu yaşına kadar teheccüt, kuşluk ve evvabinleri geçirdiği vaki değildir. İlerlemiş yaşına ve adeta santim santim ilerlemesine rağmen** teheccüt**ler ve evvabinlerdahil mutlaka yeni **abdest **alır.
33 yıl görev yapan Hafız Ahmet Hocaefendi hiç izin kullanmadan emekli olur. Hafız Ahmet Yıldız Hocaefendi ayrıca uzun yıllar **hatim**le **teravih namaz**ı kıldırmıştır. Birçok kez **hac **ve Umre’ye giden Hafız Ahmet Hocaefendi, görevli olmayı arzu etmez ve hep kendi ücreti ile gider.
Torunlarından **hafızlık **yapanların bulunması onu mesrur ediyor. “kendimden sonra gelecek çocuklarımdan ve torunlarımdan mutlaka bir hafızın çıkmasını istiyor ve bunu tavsiye ediyorum” diyen Hafız Ahmet Hoca’nın çocuk ve torunlarındanda hafızlar mevcuttur.
Hafız Ahmet Hocaefendi’ye göre yetiştirdiği en önemli **hafız**lardan bir tanesi görme engelli olan öğrencisidir. Gençliğinde hocanın yanına gelmiş ve **hafız**lığını yapmış olan bu hafıza hocamız; “O’na kelime kelime okuturdum, hemen hafızasına alırdı ayrıca diğer arkadaşları da ezberleyeceği sayfayı ona okurlardı”.
**Alvarlı Efe Hazretleri** ile tanışmış çok sohbetlerinde bulunmuş. Zamanın alimleri, Solakzade ve Sakıp Efendi Hocaefendiler’in muhabbetlerinde bulunmuştur.
**Ezan**ı Arapça okunmaya tekrar başladığı gün Erzurum’da çok yerlerde kurban kesildiğini ve Erzurum halkının gözyaşları ile sokaklara akın ettiğini yine kendisi de gözyaşları ile anlatıyor.
Hafız Ahmet Hocaefendi’nin yanında babasının yeri ise bambaşkadır. Babası Hacı Mustafa Hocaefendi aynı zamanda hafızlık hocasıdır. Babası Erzurum’da başı açık hanımlar gezmeye başlayınca **Rabb**’inden gözlerini alması için dua eder. Ömrünün son yedi yılını âmâ olarak geçirir fakat camiye gidip cemaate devam eder. Hep diz üstü oturur hiç ayaklarını uzatmazmış. “Babam tam bir edep insanı idi” diyor ve ekliyor “Evliyaullah’tan bir zat idi. Ben çocukken gece uyanır bakardım annem bir tarafta babam bir tarafta tesbih çekiyorlar.” Babasına karşı çok ciddi bir bağlılık hisseden Hafız Ahmet Hocaefendi babasını rüyada göremeyince çok mahzun olur ve adeta o gün yüzü gülmez. Son zamanlarda babasını rüyada kendisine “artık yeter gel” dediğini ifade ediyor.
Makalelere hatta kitaplara sığmayacak bir hayat yaşayan, ömrünü Kurana hizmete adayan Hafız Ahmet Yıldız Hocaefendi’ nin hayatı günümüz hocaları için çok güzel örneklerle doludur. **Allah **O’ndan ve yetiştirdiği neslinden razı olsun.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.