Nemrud, Hz.İbrahim (a.s)’in neşet ettiği toplumun sultanıdır. Nemrud onun adı değil, o toplumda ki liderlerin tesmiyesidir. Hz.İbrahim (a.s)’in doğacağı ve kendi saltanatını tar-u mar edeceğini öğrenince, bütün erkek çocuklarını öldürtür. Hz.İbrahim (a.s) babasının O’nu doğacağı zaman bir mağaraya gizlemesi ile öldürülmekten son anda kurtulur. Sonrasında malum olduğu üzere Hz.İbrahim (a.s)’ın putları kırması ve baltayı en büyüklerinin boynuna asması olayı tezahür eder. Akabinde Nemrud’un yaktırdığı cesim bir ateşin içine mancınıklarla atılır, ama ateş ilahi emir üzere O (a.s)’na berd-ü selam olur. Kimi rivayetlere göre ateş içerisinde 7 gün kaldıktan sonra çıkar.
Hz.İbrahim (a.s) ile Nemrud arasında Kur’an’da geçtiği üzere, “Benim Rabbim hayatı veren ve o hayatı geri alan(öldüren)dır” sözüne Nemrud, “Ben de hayat bahşeder, istediğim zaman o hayatı alırım” diyerek uluhiyet davası iddiasıyla karşılık verir.Bu şekilde ifade de bulunarak diyalektik yapmış ve gözbağcılığıyla bazı insanları kandırmaya çalışmıştır. Hz.İbrahim (a.s) O’na şu suali sorar; “Benim Rabbim güneşi doğudan doğurtur batıdan batırtır, sen doğudan batırıp batıdan doğurt ta görelim” der. Bunun üzerine “Kafir yutkundu sesini kesti…gık bile diyemedi apaşıp kaldı.”Nemrud inadına yenik düşerek küfründe ısrar etmiştir. Şimdi bu tarihi vak’ada Nemrud ve toplumunun karakteristik yapısını çizmeye çalışalım. Ta ki tarihte yaşamış ve günümüzde yaşayan Nemrud fıtratlı kişilikleri tanıyabilelim.
Nemrud’un neşet ettiği toplum yıldızlara bakarak hayatlarını şekillendirir. Astronomi çok ileri boyutlara varmıştır. Dikkat edilirse Hz.İbrahim (a.s) muhataplarının anlayacağı lisanı kullanıyor. Nemrud’un kişilik motifini şöyle özetleyebiliriz;
1-İnatçılığı (temerrütü) şiar edinen,
2-Konuşmalarını diyalektik üzerine örgüleyen,
3-Bencil ve hatta narsist,
4-Müstebit, hak ve hürriyetlere önem vermeyen,
5-Gösteriş delisi,
6-İlk ateşe tapan,
7-İlk defa yıldız ilmiyle uğraşan ,
8-Uluhiyet dava eden bir kişilik sahidir.
Nemrud, Babil ve çevresinde hüküm sürmüş bir sultandır. Debdebeli bir saltanata sahip olmuş, tarihte ilk defa başına taç giymiş, nücüm ilmiyle iştigal etmiş, baskıcı ve zorba bir idare kurmuş, pahalı giyim ve kuşam sahibi, güçlü ordular sahibi, etkileyici hitabeti olan, toplumu konuşmalarıyla etkileyen ve kendisine bağlayan bir kişiliktir.
“İbrahim’in ilahını görmek” adına ünlü Babil kulesini yaptırarak aklınca Allah’ı görmek istemiş (Günümüzde gökdelenler inşa etme yarışına girenlerin kulakları çınlasın). Bu kule inşasından anlıyoruz ki Nemrud döneminde inşaat teknolojisi ciddi bir gelişim göstermiştir. 20.yüzyılda Rus astronomu Yuri Gagarin’in bindiği uzay mekiği ile dünya etrafında dolaşması ve dünyaya döndüğünde gazetecilere yaptığı açıklamada ;”Uzaya çıktım, dünyanın çevresinde dolaştım ama birilerinin inandığı Tanrı’yı göremedim” iddiası da Nemrud’un diyalektiğini hatırlatmaktadır.
Nemrud’un toplumu putlara ve ateşe tapanlardan oluşmaktaydı. Hz.İbrahim (a.s)’i öldürmek istedikleri yöntem de manidardır. O’nu günlerce yaktıkları ateşin içine atmışlardı. Tabiri caizse kendi Tanrı’larının kucağına cezalandırması için atıyorlardı. Allah’ın emriyle ateş O (a.s)’nun için gül bahçesine dönüyordu.
Nemrud’u uluhiyet davasına iten sebepler; debdebeli saltanat ve mal-mülk sahibi olmasıdır. Allah’ı inkar eden kişi, Nemrud gibi nefsine rububiyet verir. O, “ben”liğin bahçesinde bir zakkum gibi yetişmiştir. Ve bu egosu gün gelmiş sahibini yutmuştur. Yaşadığı ihtişamlı hayatı katiyen istikbal vaad edici olmamıştır. Kibrine yenik düşmüş ve akıbeti ibretlik olmuştur. Ubudiyetin noksanlığıyla enaniyet kuvvet bulur, Nemrudçuluk çoğalır.
Karıncanın memuriyet cihetiyle Firavun’un sarayını harap etmesine mukabil, sinek o intisap ile Nemrud’u gebertiyor ve canını cehennem’e atıyor. Bir küçük sinek Nemrud’un sekerat vaktinde azaba ve hicaba inkilab eden iftiharına karşı kendi mensubiyetinin şerefini irae edip, onunkini hiçe indirir. Demek vahdette, ferdiyette; bir karınca bir Firavun’u bir sinek bir Nemrud’u, bir mikrop bir Cebbar’ı o intisap kuvvetiyle mağlup edebilir. Ordularıyla iftihar eden Nemrud’un ordularını sinekler helak eder, etlerini parçalar ve kanlarını içerler. Nemrud’un da burnundan giren bir sinek beynine ulaşarak kemirmeye başlar. Bu dehşetli acıya dayanamayan Nemrud başına tokmakla vurdurarak azabını hafifletmeye çalışmış, ama ibretlik bir şekilde ölmüştür. Rahim’i tanımayan insan suretinde şeytanlar,birer küçük Nemrud ve Firavun hükmünde nihayetsiz bir azaba elbette müstahak olur. Kuvve-i gazabiye Nemrudları,Firavunları,Şeddatları beşerin başına atmış.
Şu zamanda bir takım insanlar elde etmek istedikleri kişileri memuriyetle serfiraz kılarak Nemrudçuluğa rüşvet vermektedirler. Tabiatçılık, materyalizm felsefesinden tevellüt eden bir cereyan Nemrudane gittikçe, ahirzamanda maddi felsefe vasıtasıyla intişar ederek kuvvet bulup, uluhiyeti inkar edecek bir dereceye gelir.
Hz.İbrahim (a.s) ‘in halim selim oluşu ve kavl-i leyyin kullanması bize, Nemrud tipolojisine mukabelede yol yöntem öğretmektedir. İsyan ederek, yakıp yıkarak, taşkınlık yaparak Nemrud tipolojisine karşı konulamayacağına telmihte bulunmuştur. Tarihin her devrinde olduğu gibi gelecekte de Nemrudlar eksik olmayacaktır. Önemli olan bizim kimin safında yer alacağımızdır.Rabbim bizi sırat-ı müstakime hidayet buyursun ve ayağımızı kaydırmasın. Bu ikrar ile haşreylesin.Amin.