39,4565$% 0.59
45,6802€% 0.84
53,6076£% 0.73
4.338,69%0,25
3.422,42%-0,22
9.311,88%-2,19
Tırnak yeme alışkanlığı çocuklardan ziyade yetişkinlerde de sıklıkla görülmektedir. Peki tırnak yemenin bize zararları nelerdir?
Genellikle bebeklik çağında başlayan tırnak yeme alışkanlığı yetişkinliğine kadar devam eden psikolojik bir hastalıktır. Tıp dilinde bunun adı onikofaji olarak adlandırılır.
Kimi insanlar çok strese girince, kimileri heyecanlanınca kimileri de tamamen bunu alışkanlık haline getirip tırnaklarını yiyebiliyorlar. Tırnak yeme davranışı birçok hastalığa davetiye çıkarır. Gün içerisinde dış etkenlere en çok maruz kalan yer, ellerimiz ve dolayısıyla tırnaklarımızdır.
Korku, endişe, güvensizlik hissi, aile içi baskı, kıskançlık, gerginlik, aile içi şiddet, okul hayatındaki başarısızlıklar ve iş yaşamındaki stres, tırnak yeme alışkanlığında başlıca sebepler olarak tespit edilmiştir.
Tırnaklarımızı yediğimiz takdirde buradaki mikropları doğrudan vücudumuza almış oluyoruz. Buna bağlı olarak birtakım diş eti hastalıkları ve ağız içi enfeksiyonlarıyla karşı karşıya kalabiliriz. Ayrıca; mide ve bağırsaklarda parazit oluşumuna neden olabilir.
Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre çocukların %33’ü tırnak yerler. Bu rakam ergenlik dönemlerinde %45’e kadar çıkmaktadır. Örneğin, 1-3 yaş aralığı alışkanlığın en çok yaygınlaştığı dönemdir. Özellikle de ergenlik dönemleri bu alışkanlığın hızla artış gösterdiği bir dönem olmaktadır. Tırnak yemenin belirli bir süresi bulunmamakla birlikte öncelikle alt nedenleri araştırarak çözüme ulaşmaya çalışılmalıdır.
Tırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır?
Eczanelerde bulunan losyonlar ve kremlerden faydalanabiliriz. Bunun dışında ellerimize ve tırnaklarımıza bakım yapmamız şarttır. Bu alışkanlık psikolojik olduğu için, tırnaklarımızı yiyeceğimiz zaman hemen başka bir işle uğraşmakta yarar vardır. Yine tırnak tedavisinde kullanılan acı ojeyi de kullanarak alışkanlığımızı azaltabiliriz. Tırnak yemeyi zaman içerisinde bıraktıktan sonra uzayan tırnaklarımızı tırnak makası ile kesmeliyiz. Böylece yiyerek deforme ettiğimiz tırnaklarımızı güçlendirip sağlıklı hale getirebiliriz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.