Namaz Kılmamanın Bahaneleri

Namaz Kılmamanın Bahaneleri

Hz.Adem’in yaradılışından bu yana bütün Peygamberlere ve onların ümmetlerine emredilen ilk ibadet namazdır.Çünkü namaz inancın yaşamdaki dili olmuştur.İmanın belirtisi,Tevhidin;dilimizle,kalbimizle ve halimizle tekrarla ikramımızın tazelenmesidir. Ayrıca namaz bütün ibadetleri kendisinde toplayan ve imanın varlığını açıkça gösteren en önemli işarettir.Allah(c.c) Kur’an-ı Kerimde yaklaşık 133 yerde namazı emreder ve bu emir genellikle ‘’iman ediniz’’ emrinin hemen ardından gelir.Eğer namazdan daha değerli bir ibadet olsaydı Allah(c.c) imandan hemen sonra onu emrederdi.

Cenab-ı Hak Taha suresi 14.ayetle şöyle buyuruyor: ‘’Muhakkak ki ben yanlızca Allah’ım,benden başka bir ilah yoktur.Bana kulluk et beni anmak için namaz kıl.’’ Ve yine İbrahim suresi 31.ayette şöyle buyuruyor: ‘’İman eden kullarıma söyle namazlarını dosdoğru kılsınlar.Kendisinde ne alışveriş nede dostluk bulunmayan bir gün gelmeden önce kendilerine verdiğimiz rızıktan Allah için gizli ve açık harcasınlar.’’

Allah(c.c)’ın bizlere müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdiği Peygamber Efendimiz (S.A.V) hadis-i şeriflerinde namazın önemini ve değerini değişik şekillerde bildirir.

Allah Resulü(S.A.V) şöyle buyuruyor:
‘’Namaz olmayan dinde hayır yoktur.’’
‘’Cennetin anahtarı namazdır.’’
‘’Namazın dindeki yeri başın vücüttaki yeri gibidir.’’

Allah ve Resulünün namaza verdiği bu öneme rağmen biz mü’minler namazlarımızda neden istikrarlı değiliz .Bu soruyu Kur’an Kursuna gelen bayanlara sorduk.İşte aldığımız cevaplar.

Daha doğrusu bahaneler ve bunların gerçekten bahane olduğunun delilleri.

1.BAHANE:İşlerim çok yoğun fırsat bulamıyorum.
CEVAP= Oysa kulun yaradılış amacı sadece dünya işleriyle meşgul olmak değil.Asıl amaç Allah’a kulluk etmek .Bunun zirve noktası da namaz. İşini ihmal et ama sakın namazını ihmal etme.

2.BAHANE:Nefis ve şeytan engel oluyor ,canım kılmak istemiyor.
CEVAP=Namaz ,Allah ile bağlarımızı koruyan bir ibadettir.Hergün beş defa bu bağ tazelenir canlanır.Eğer şeytan tüm bahaneleri tank yapıp üzerine yürüse,eğer birgün nefsin yüreğine taktığı zincirle senisürükleyip götürmek isterse,kimden koparılmak istediğini hatırla,sarıl namazına,sarıl Rabbimin rahmetine.

3.BAHANE:Çok yorgun oluyorum ya da çok uykum oluyor.
CEVAP=Yatsı namazında genelde yorgunluk ,sabah namazında ise uyku bahane olur.O halde yatsı ezanı okunur okunmaz,namazını kıl çünkü zaman ilerledikçe nefsin ve şeytan,sen dinlenmiş olsan bile ‘’çok yorgunsun’’bahanesini sana sürekli telkin ederek seni gerçekten yorgun olduğuna inandırırlar.

Sabah namazında da uykuyu bahane etmemek için akşamdan boş işlerle uğraşıp geç yatma,erken uyu ve sabah namazına kadar uykunu iyice al.

Tüm tedbirlere rağmen gerçekten yorgun ve uykusuz olduğun günler olabilir.O zaman da Allah(c.c)’ın ezanla seni huzuruna çağırdığını düşün sakın ha O’na ‘’çok yorgunum,uykum var gelemem’’deme.

4.BAHANE:Hastalanıyorum,namaz kılacak halim olmuyor.
CEVAP=Allah(c.c)kullarına zulmetmez.Zor zamanlarda dini hükümleri bizim için kolaylaştırır.Ama bizimle olan bağlantısını koparmamak için namazı tamamen terketmemizi istemez.Hele ona en çok ihtiyacımızın olduğu haslalık anında.

Hastasın güç yetiremiyorsun,ayakta durmaya takatin yok ,oturmaya bile takatin yok,yattığın yerde kıl.Abdeste kalkamıyorsun teyemmüm et ama sakın Rabbinle bağlantını koparma.Çünkü hastasın ,çünkü O’na muhtaçsın.

5.BAHANE:Misafirliğe gittiğimde yada misafir geldiğinde kılamıyorum.
CEVAP=Misafirliğe gittiğimizde,güler yüzle karşılanmayı,ikram görmeyi ve aynı şekilde uyarlanmayı isteriz.
Aslında hepimiz bu dünyada bir misafiriz,hepimiz Allah(c.c)’ın misafirleriyiz ve onun tarafından ikram görmek isteriz.Eğer namazı terketmezsek hem dünyanın hem de ahiretin ev sahibi olan Rabbimiz bize maddi ve manevi ikramlarda bulunur.

Tercih et bu dünyadaki geçici ikramlar mı ahiretteki ebedi ikramlar mı?

6.BAHANE:Yolculukta da kılmak çok zor.
CEVAP=Evvela bütün programını namaza göre yap.Yinde de olmadı ,molalara denk gelmedi,kibarca şoförden rica et,o da olmadı cem’e niyet et ama sakın varınca kaza ederim deme.Sen kaza edemeden Allah’ın ecel takdiri sana ulaşabilir.

7.BAHANE:Sdışarıda olduğumda veya işyerinde abdest alacak namaz kılacak uygun mekan bulamıyorum.
CEVAP=Eğer namaz bizim hayatımızın merkezinde olursa tüm programımızı namaza göre yaparız.Evden abdestli çık,bulduğun ilk fırsatta namazını eda et,ama sakın miracını feda etme.

Bahar GÜZELSU( bahar.guzelsu@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.