34,9739$% 0.16
36,7420€% 0.28
44,1241£% -0.32
2.974,72%-1,04
2.647,78%-1,18
10.125,46%0,66
Avrupa’nın ortaçağı yaşadığı yıllarda Müslüman bilim adamları tarafından yapılan 1001 buluş, Hollanda’nın kültür şehri Rotterdam’da bir sergiyle ziyaretçilerin beğenisine açıldı. Tanıtım ve Halka İlişkiler Sorumlusu Simone Pelgrim, sergide İslam aleminin bilime ve teknolojiye katkısının halka anlatıldığını söyledi.
Pelgrim, ‘1001 İcat: Müslümanlığın Bilim ve Teknolojiye Mirası’ sergisiyle amaçlarının tarih boyunca, dini inançları ile bilimsel araştırma arasında herhangi bir çelişki görmemiş çok sayıda Müslüman bilim adamının eserlerini burada tanıtmak olduğunu söyledi.
İSLAM ALEMİNDE BİLİM
Serginin Tanıtım ve Halka İlişkiler Sorumlusu, “Bilim, Çinli, Hintli, Yunan, Müslüman, Hıristiyan, Musevi herkesçe geliştirilmiş ve birbiriyle uyum içinde alıp verilmiştir. Bu serginin ana fikri de bu. O nedenle belki sergiye, ‘İslamî bilim’ değil, ‘İslam aleminde bilim’ demek daha doğru olacaktır. Serginin bir amacı da genç nesilleri bilime yönelmeye teşvik etmek, bu nedenle eserlerin hem eğitici hem de eğlendirici olmasına önem gösterildi. Rotterdam’da bu sergi ile gençlerin bilime olan katkılarını arttırmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
EL İDRİSİ VE İBNİ SİNA GİBİ ÇOK SAYIDA MUCİT
Simone Pelgrim, “Sergide, 700-1700 yılları arasındaki bin yıllık döneme ait, mimariden, haritacılığa, gök biliminden, tıbba kadar birçok alanda Müslüman mucitlerin, bilim adamlarının ve mimarların yapıtları, icatları anlatılıyor. İnteraktif ekranların yer aldığı sergide, El İdrisi ve İbni Sina gibi çok sayıda mucit, bilim adamı ve filozof ekranlardan kendilerini ve icatlarını canlandırma yönü ile görsel olarak sunuluyor. Bu kişiler arasında Türkiye’den de tanıdık bir isim bulunuyor. 16. yüzyılın en önemli sanatçı ve mimarlarından biri olarak kabul edilen Mimar Sinan da sergide yer alıyor.” diye konuştu.
DEV BİR FİL MAKETİ ÜZERİNE OTURTULMUŞ SAAT
Pelgrim, sergideki en eski ürünlerden birinin filli saat olduğunu bunun ise 800 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Pelgrim, “Sergide, 700-1700 yılları arasındaki bin yıllık döneme ait, Ortaçağ’da Arap doktorların, gökbilimcilerin kullandığı araç gereçten, 13. yüzyılda bugün Türkiye’de bulunan Cizre’de yapılmış bir saate kadar bir çok ilginç tasarım bulunuyor. Ayrıca 1206’da tasarlanıp yapılmış olan orijinal saatin maketi, altı metre yüksekliğinde. Dev bir fil maketinin üzerine oturtulmuş saatin akrep ve yelkovanı ejderhalara benzetilmiş. Ayrıca saat başlarının vuruşuyla birlikte hareket eden sarıklı bir takım robotlar var. Saat, daha önce antik Yunan’da da kullanılan bir su düzeneğiyle çalışıyor.” ifadelerini kullandı.
Rotterdam Cooslsingel’deki eski postane binasında ziyarete açılan “1001 İcat: Müslümanlığın Bilim Mirası” adlı sergi, beş ay süre ile gezilebilecek. Sergi, 11 Ocak’a kadar açık olacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.