MUHARREM AYI VE AŞURE GÜNÜ

MUHARREM AYI VE AŞURE GÜNÜ

Muharrem ayı hicri yılın birinci ayının adıdır. Muharrem ayı Kuranı Kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Efendimiz (sas) Mekke’den Medine’ye hicretini esas alan bugün İslam tarihinde bir dönüm noktasıdır. Bu mübarek gün Hz Ömer ra zamanında takvim olarak kabul edilerek muharrem ayını 1 (birinci günü) hicri yılbaşı olarak kabul edilmiştir.

Muharrem ayının önemiyle ilgili olarak da: Muharrem ayı Hicri ayların bir incisidir. Tövbe edildiğinde, Allaha (cc) koşulduğunda, dua ve niyazda bulunulduğunda feyzi, bereketi ve rahmeti bol aylardandır. Muharrem ayı kendisinde tutulacak orucun, yapılacak birtakım ibadetlerin özellikle teşvik edildiği aylardandır. Muharrem ayında yapılacak en önemli amellerin biride bol bol oruç tutmaktır.

Asrısaadet döneminde ashaptan biri Peygamberimiz (sas) yanına gelir ve Ramazandan sonra hangi ayada oruç tutmamı tavsiye edersiniz? Diye sorar. Efendimiz (sas) ‘Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o Allah’ın ayıdır. Bu ayın onuncu gününde tutulan orucun Allah katında o günden bir önceki senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum ‘ cevabını verir.

Yine Efendimiz (sas) buyurmuşlardır ki ‘’Ramazan ayından sonraki en faziletli oruç, Allah’ın(cc) ayı Muharrem orucudur. Farz namazlarından sonra en faziletli namazda geceleyin kılınan namazıdır.(teheccüd namazı ).Yine Aşure günü tutulan oruç sorulunca da’ ’Geçmiş senenin günahlarına keffarettir’’.buyurmuşlardır.

Şehrullahil Muharrem olarak meşhur olan, yani Allah’ın (cc) ayı olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi feyzin ve bereketin, Rabbin ihsanı, ikramı ve keremin coşup bollaştığı bir aydır.

Aşure günü ise Muharremin onuncu günüdür. Aşure gününün Allah(cc) katında farklı bir yeri vardır. Bu günde Cenabı hak peygamberlerinden bazılarına çeşitli ikramlarda bulunmuş ve kutsiyetini artırmıştır. O sebeple de bugünlerde oruç tutmak çok faziletlidir çokça sevaplar kazandırır.

Aşure günü Arapçada on anlamına gelen ‘aşara’ kelimesinden türemiş bir isimdir. İslam inancına göre bugünde birçok olay gerçekleştiğine inanılır.
Muharrem ayı, haram ayalardan olması, kameri ayların ilki olması sebeplerine binaen faziletli olmuşsa da, o aya değer katan asıl unsur, bu ayın onuncu günü ‘’Aşure Günü’dür.

Tarihte aşure gününe tevafuk (tesadüf) eden pek çok hadise olmuş ve bu güne değer katmıştır. Bu sebeple bazı arif, alim insanlar, bu güne ‘on’ anlamına gelen ‘’Aşure’’ denilmesinin nedenini Cenabı Rabbul Aleminin bu günde Peygamberlerine bazı ihsanlarda bulunması olarak izah etmişlerdir.

Şöyle ki:
1-Hz Âdem as tövbesinin kabul edildiği gün aşure günüdür.
2-Hz.İdris as manevi makamlara kavuşturulması (çıkarılması) bugün gerçekleşmiştir.
3-Hz Nuh as gemisi bugün karaya ulaşmış, Nuh aleyhisselam bugün Şükür orucu tutmuştur.
4-Hz İbrahim as bugün doğmuş, Allah onu bugün kendisine dost edinmiş ve bugün Nemrut’un ateşinden kurtulmuştur.
5-Hz Yakup gözleri bugün açılmış, Hz Yunus as bugün balığın karnından çıkarılmıştır.
6-Hz Yusuf bugün kuyudan çıkarılmış, yine bugün zindandan kurtulmuştur.
7-Hz Eyyub as bugün hastalığından kurtulmuştur.
8-Hz Musa bugün Firavundan kurtulmuş, firavun bugün suda boğulmuştur.
9-Hz Süleyman as muhteşem saltanat bugün verilmiştir.
10-Hz İsa bugün doğmuş ve yine bugün göklere yükseltilmiştir.

Ayrıca Aşure günü bunca sevindirici olay olmasının yanında başta Efendimizin torunu Hz Hüseyin ra ve ehli Beytten pek çok kişinin Kerbela da Muharrem ayının onu, aşure gününde şehit edilmeleriyle bütün Müslümanlar için gönül yakıcı, vicdan sızlatıcı bir zaman dilimi olarak tarihe geçmiştir.

Ebrar Hava ALTUN( ebrarhava.altun@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.