38,7929$% 0.02
43,6457€% 0.5
51,7792£% 0.45
3.928,89%-0,80
3.149,30%-0,87
9.701,55%0,01
Konya’da ki Alaeddin Camii minberi bize asırlar öncesinden çok güzel bir mesaj vermektedir. Belki de Efendimiz (sas) günümüze kadar bu medeniyetin gelebilmesinin temel nedeni bu mesajların nesilden nesile iletilebilmesidir. Fakat tabi tarihimizle alakalı klasikleşmiş bir kaç olayı ağızda gevelemektense, gerçekten bu etkili mesajları okuyup hayata hayat yapmak lazımdır. Nedir bu etkili mesaj ?
Bu mesajdan önce isterseniz Alaeddin Camii’nin ve minberin yapılışı hakkında kısa bir bilgi verelim:
Alaeddin Camii, Anadolu Selçuklu devri Konya’nın en büyük ve en eski camisidir.Şehrin merkezinde yüksekçe bir höyük olan Alaeddin Tepesi üzerinde inşa edilmiştir. Cami inşaatına Selçuklu sultanı Rükneddin Mesud I’in son zamanlarında başlanılmış , Kılıçarslan II (1156-1192) zamanında devam edilmiş, Sultan Alaeddin Keykubat I tarafından 1221 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır.
Cami minberi abanoz ağacından, birbirine geçme (kündekari) işçiliği ile meydana getirilmiştir. Anadolu Selçuklu devrinden beri bilinen bu ahşap minberin yan yüzleri, kapı söveleri, ve alınlığı; arabesk ve rumi motiflerle, kufi ve sülüs yazılarla süslüdür. Minber üzerindeki kitabelere göre bu şaheser, 550 H. Yılının Recep ayında (Eylül 1155), Ahlatlı Hacı Mengim Berti adlı bir sanatkar tarafından I. Sultan Mesut ve II. Kılıç Arslan zamanında yapılmıştır.
Peki mesaj nedir? Aslında minberde bir çok mesajdan ikisi dikkat çekmektedir.
Birinci mesaj: Minberin kapısı üzerinde: (KUFİ) “Din ve dünyanın sevgilisi, fetih babası, (fetihler sahibi) müminler emininin yardımcısı Kılıç Arslan oğlu Mesud” yazmaktadır. Buradan hareketle Selçuklu toplumunda ve İslam geleneğinde Devletin başındakı dürüst ve adaletli lidere duyulacak saygı ve sevgi konusunda ciddi bir mesaj vardır. Fakat hemen arkasından gelen mesaj çok daha önemlidir.
İkinci mesajda ise: Mümin suresinin 16. ayeti çok güzel bir hatla yazılmıştır.
Peki bu ayette ne demektedir?
“Bugün mülk kimindir? Tek ve Kahhar olan Allah’ındır.” ifadesi vardır. İşte bu ayet aslında okuyan herkesi bir silkelemekte ve tefekküre davet etmektedir. İsterseniz nedenini biraz daha açalım:
Eskiden Cuma namazlarını devlet başkanları kıldırdığı için bu minberde devlet başkanına çok güzel bir saygı ve sevgi ifadesi olarak yukarıdakı “Din ve dünyanın sevgilisi, fetih babası,(fetihler sahibi) müminler emininin yardımcısı Kılıç arslan Oğlu Mesud” diye -güzel bir hatla- hitap edilmiştir. Fakat hemen arkasından hitap edilen kişinin, yani devlet başkanının kalbine gurur gelmemesi için arkadan yukarıdakı yazılan Mü’min suresi 16. ayeti yazılmış ve Devlet başkanına tabiri caizse ahiret ve hesap hatırlatılmıştır.
Değinmemiz gereken bir konuda bu ayet mealinde ifade edilmiştir. Bu ayette “Bugün mülk kimindir?” diye Allah cc. sormakta fakat sorduğu zaman herkesin öldüğü kendinden başka cevap verecek kimsenin kalmadığı bir zaman olduğu için cevabı da yine Rabbimiz kendisi vermektedir: “Tek ve Kahhar olan Allah’ındır.” Bu ayeti gerçekten okuyan ve anlayan bir idareci gurura kapılabilir mi?
Kaynaklar:
1. Alaeddi Camii minber kitabesi.
2. www.konya.bel.tr
**Tüm hakları Bedirhaber’e aittir.**
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.