Maskeyi uzun süre takanlara kötü haber, tüm süreç gözlemlendi

Maskeyi uzun süre takanlara kötü haber, tüm süreç gözlemlendi
Massachusetts Lowell Üniversitesi ve California Baptist Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonuçları kullanılmış maskelerin verimliliğinin yüzde 25 olduğunu ve potansiyel olarak hiç takmamaktan daha kötü olduğunu gösterdi.

Genellikle sağlık profesyonelleri tarafından kullanılan üç katlı tıbbi maskeyi inceleyen araştırmacılar, etraftaki parçacıkların neredeyse dörtte üçünün maske tarafından filtrelenebildiğini keşfetti. Ancak birden çok kullanılan maskelerde filtrelenen parçacık oranı dörtte bire düşüyor.

Massachusetts Lowell Üniversitesi ve California Baptist Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre filtreleme verimliği %30’dan düşük bir maske takmak, takmamaktan daha kötü.

PARTİKÜLLERİN BOYUTLARI ÖNEMLİ

UMass Lowell’da biomedikal mühendisliği alanında profesör olan Dr. Jinxiang Xi araştırmanın bulgularıyla ilgili “Eski ya da yeni maske takmanın, takmamaktan daha koruyucu olduğunu düşünmek son derece normaldir. Ancak araştırmamız gösterdi ki bu fikir yalnızca partiküllerin beş mikrometreden daha büyük olduğu durumlar için geçerli, 2.5 mikrometreden daha küçük partiküller için geçerli değil” dedi.

KIVRIMLAR ZAMANLA VERİMLİLİĞİNİ YİTİREBİLİR

Uzmanlar ayrıca farklı maske şekillerinin farklı koruma seviyeleri sağladığını söylerken, kıvrımların zamanla verimliliklerini yitireceğini de belirtti.

PARÇACIKLARIN HAREKETİ İNCELENDİ

Physics of Fluids adlı bilimsel dergide yayınlanan araştırma için araştırmacılar pileli cerrahi maske takan bir kişinin bilgisayar modelini geliştirdiler ve kullandıkları sayısal yöntemlerle parçacıkların malzeme üzerindeki hareketini incelediler. Ayrıca kullanılan maskedeki aerosolleri inceleyerek burun, akciğer ve yutakta nerede biriktiğini incelediler.

HİÇ TAKMAMAKTAN DAHA KÖTÜ

Bulgular yüzün etrafındaki havanın akış şeklinin değiştiğini gösterdi. Havanın maskenin yüzeyine düşük hızla dolaştığı görüldü. Üç katlı cerrahi maskelerde filtreleme verimliliğinin yüzde 65 olduğunu söyleyen araştırmacılar, kullanılmış maskelerin verimliliğinin yüzde 25 olduğunu ve potansiyel olarak hiç takmamaktan daha kötü olduğunu söyledi.

MECVUT TEDBİRLER GÜÇLENDİRİLMELİ

Bunun nedeninin ise cerrahi maskelerdeki kıvrımların hava akışı modellerini etkilemesi ve defalarca kullanıldıklarında şekil değiştirerek etkinliklerinin azalması olabileceği bildirilirken Dr. Xi “Halk sağlığı ile ilgilenen yetkililerin yüksek etkili maske seçimi, yüksek koruma için maskenin doğru kullanımı, aşırı kullanılmış veya süresi dolmuş cerrahi maske kullanımından kaçınma gibi mevcut önleyici tedbirleri güçlendirmesini umuyoruz” dedi.

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.