36,6744$% 0.02
40,0967€% 0.43
47,6808£% 0.4
3.536,20%0,57
3.000,67%0,56
10.862,14%0,20
Çocukların Kur’an ile Yetiştirilmesinin Önemi
اللهُمَ أَصلِحْ لَنَا وَلَكُمْ النِّيَّةَ وَالذُّرِّيَّةَ
Allah’tan bizim ve sizin niyetlerimizi ve nesillerimizi islaha kavuşturmasını niyaz ederiz.
Kur’an’ın Anne Karnından İtibaren Etkisi
Bilimsel araştırmalar, anne karnındaki bir bebeğin, ebeveynlerinin okuduğu Kur’an’ın etkisini hissettiğini ve bu seslerin onun zihinsel ve ruhsal gelişimine katkıda bulunduğunu ortaya koymuştur. Anne karnındaki bebek, Kur’an’ın ritmik yapısını algılayarak huzur bulur. Doğduktan sonra da ebeveynlerinin Kur’an tilavetinden faydalanmaya devam eder, çünkü işitme duyusu gelişmiş olur ve bu tanıdık sesler ona güven verir. Bu durum, şu ayetle desteklenmektedir:
وَاللَّهُ أَخْرَجَكُمْ مِنْ بُطُونِ أُمَّهَاتِكُمْ لَا تَعْلَمُونَ شَيْئًا وَجَعَلَ لَكُمْ السَّمْعَ
(Nahl Suresi, 78. Ayet)
“Allah, sizi annelerinizin karnından çıkardı; siz hiçbir şey bilmiyordunuz. Size kulak, gözler ve kalpler verdi.”
Bu nedenle ezan kelimelerini tekrarlayarak şeytanı uzaklaştırır ve insan fıtratının yeniden harekete geçmesini sağlarız. Çünkü bu, Allah’ın insanoğulu üzerine aldığı ezelî bir ahittir:
وَإِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِنْ بَنِي آدَمَ مِنْ ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَأَشْهَدَهُمْ عَلَى أَنْفُسِهِمْ أَلَسْتُ بِرَبِّكُمْ
(A’râf Suresi, 172. Ayet)
“Hani Rabbin, Ademoğullarının sulplerinden zürriyetlerini çıkarmış ve onlara, ‘Ben sizin Rabbiniz değil miyim?’ diye sormuştu.”
Kur’an ile Büyüyen Çocuklar Daha Kolay Hafız Olur
Eğer bir çocuğun annesi onun yanında Kur’an okursa, bu çocuk ileride Kur’an’ı daha kolay ezberler. Çünkü kelimelere ve seslere aşina olur, Kur’an’ın ahengini ve üslubunu erken yaşta benimser. Ayrıca, bu süreçte çocuğun zihinsel gelişimi olumlu yönde etkilenir ve hafızası güçlenir. Bu noktada, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) şu hadisi bizlere rehberdir:
لا تَجْعَلُوا بُيوتَكُمْ قُبُورًا وَاجْعَلُوا فِيهَا مِنْ صَلاتِكُمْ وَقُرآنِكُمْ
“Evlerinizi kabirlere çevirmeyin. Oralarda namaz kılın ve Kur’an okuyun. (Müslim, Müsafirin 212)
Bu hadis, evlerin yalnızca birer yaşam alanı değil, aynı zamanda manevi bir atmosferin hâkim olduğu ibadet mekânları olması gerektiğini vurgular. Peygamber Efendimiz (s.a.v), evlerde namaz kılınmasını ve Kur’an okunmasını tavsiye ederek, bu mekânların ruhsuz ve karanlık hâle gelmemesi gerektiğini ifade etmiştir. Evlerde Kur’an okunması, orayı bir ibadet ve ilim merkezi hâline getirir, aile bireylerinin ruhunu besler ve manevi huzuru artırır. Müslim’in “Müsafirin” bölümünde geçen bu hadis, Kur’an’ın aile hayatındaki rolünü pekiştiren önemli bir öğüttür.Sonuç
Kur’an’ın çocuk yetiştirme sürecindeki etkisi büyüktür. Çocuklarımıza erken yaşta Kur’an sevgisini aşılamalı, ezber yapmaları için uygun ortamlar sunmalıyız. İmam Gazali, çocukların oyun oynayarak ve sevgi ortamında Kur’an’ı öğrenmelerinin önemini vurgulamıştır.
Allah, hepimizin nesillerini Kur’an’ın nüruyla aydınlatsın ve bizleri O’nun yolundan ayırmasın. Amin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.