Kimyalı Protein Çorbası

Kimyalı Protein Çorbası

Proteinler; karbon (C), oksijen (O), azot (N), hidrojen (H), kükürt (S) ve fosfor (P) elementlerinden meydana gelen ve canlıların esasını teşkil eden maddelerdir. Proteinler hücredeki en büyük ve kompleks moleküllerdir.

20 tür aminoasidin (proteinleri oluşturan temel yapı taşı) belli bir düzen içinde bağlanmalarından meydana gelmişlerdir. Molekül sayısı insülindeki gibi 6 bin kadar olduğu gibi, bazı virüslerle 40.000.000’u da bulabilir.

Protein molekülünün hücrede meydana gelişinde aminoasidin sayısı ve istenilen şekilde dizilmesi büyük önem taşır. Her bir aminoasidin, protein molekülündeki akıl almaz harika dizilişini daha açık olarak anlatmaya çalışalım.

Bir protein, 100 tane aminoasitten meydana getirilmişse, bir zincir üzerine dizilmiş 100 aminoasit var demektir. Bu zincir üzerinde aminoasitler sırayla dizilmişlerdir.

Bir aminoasidin değişmesiyle farklı proteinler elde edilir.

Buradan çıkarılacak sonuç şudur: 100 aminoasitten meydana gelecek bir protein molekülünde, aminoasitlerin doğru yerleştirilme ihtimali 20×100‘de 1’dir. Çünkü insan vücudunda 20 çeşit aminoasit vardır. Aminoasitlerin değişik sırada yerleştirilmeleriyle değişik proteinler meydana geleceğinden, trilyonlarca çeşit protein meydana gelebilir. 100 aminoasitten meydana gelen bir protein molekülünün, deneme yanılma metodu ile tesadüfen meydana gelmesi için gereken zamanın 1050 (10 üzeri 50) sene olduğu hesaplanmıştır. Hâlbuki canlı organizmalarda her saniye binlerce protein molekülü sentezi olur.

Şimdi burada şu soruyu sormalı: Her bir molekül acaba akıl sahibi mi ki bu dev yapıyı kendi kendilerine birkaç saniyede gerçekleştiriyor?

Yoksa gizli bir el tarafından sevki-ilahi ile mi hareket ettiriliyorlar?

Diğer canlı organizmalarda meydana gelen proteinlerin kullanımı da insanın aklını donduruyor. Yiyeceklerle aldığımız hayvansal ve bitkisel besinler, önce sindirim kanalında bulundurdukları aminoasitleri serbest hale geçirecek şekilde parçalanır ve açığa çıkan aminoasitler bağırsak hücreleri tarafından emilir. Daha sonra organizmamız bunları kendine has gerekli proteinleri yapmak üzere yeniden sıraya koyarak kullanır.

Organik kimyacıların en büyük başarılarından biri, canlıların karbonhidrat metabolizmasını denetleyen hormon olan “insülin” proteininin kimyasal sentezidir.Bu molekülün yapısını anlatmaya kalksak sayfalar tutar. Birkaç çeşit elementten meydana gelen dev bir molekül olan insülin, çok düzenli bir yapıdadır.
On kimyacı günlerce çalıştılar, karışık ve uzun 223 ardışık reaksiyondan sonra ilk kez yapay olarak insülin’i elde etmeyi başardılar. Oysa biyokimyacıların belirttiğine göre, canlı hücrede bu proteinler ihtiyaç olduğu zaman, ihtiyaç kadar ve en fazla iki üç saniyede gerçekleşmektedir.

Yoksa insan laboratuvarını kuran mahir bir kimyager mi?

Kimyacı( kimyaci@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.