Kepek ekmek faydalı mı sanıyorsunuz

Kepek ekmek faydalı mı sanıyorsunuz

İsmail Tokalak’ın yeni çalışması “Sağlık ve Bilinç Topraktan Başlar” Ataç Yayınları’ndan çıktı.

“Sağlık ve Bilinç Topraktan Başlar” adlı kitapta, insanın doğaya verdiği zararlar incelendir arım ve Çevre Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de zararlı böcek öldürücü (pestisit) tarım ilacı kullanımı 2014 yılından itibaren 2018 yılına kadar ki beş yıl içinde yüzde elli arttığını belirten Tokalak, toprak başta olmak üzere doğanın daha iyi tanınması ve korunması gerektiğini ifade etti.,

“Kendimizi, toprağımızı, canlıları her geçen gün daha çok zehirliyoruz” diyen Tokalak, Sürdürülebilir bir yaşam için toplumun her kesimin çevre konusunda bilinçlenmesi yeni bir çevre ve tarım politikaları oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Kitabın “Kepekli Ekmek Sağlığa Faydalı mı” başlıklı bölümünde, kepekli ekmeğin sağlığa yararı olduğu kadar zararının olduğu anlatıldı. Bu bölümde, sağlıklı diye tavsiye edilen kepek ekmeğinin yüzde 70-90’ı sağlıksız beyaz undan yapıldığı ifade edildi. Yazar, kepek ekmeğinin içerisinde bulunan fitik asidin oluşturduğu olumsuzluklara dikkat çekti.

İşte “Kepekli Ekmek Sağlığa Faydalı mı” bölümde anlatılanlar:

“Teknolojinin hızla ilerlemesi ve son dönemde yapılan çalışmalar daha önce doğru diye bildiklerimizin bir kısmının yanlış olduğunu gösteriyor. Bugün Türkiye’de kepekli ekmek sağlığa faydalı diye sunuluyor, fakat kepek unu içindeki tahıl, baklagil ve (yağlı tohumlarda bulunan fosforun deposu) fitik asidin sağlığa yararı olduğu kadar zararı da var.

Fitaz enzimi insanda bulunmadığı için tahıl, baklagil, yağlı tohumlarda bulunan fitik asit, fitat ve lektin, sindirim kanalında parçalanamaz ve sindirilemez. Son dönemlerde fitatlar, fitik asit ve lektinin üzerinde bu denli durulmasının asıl nedeni, minerallerin emilimindeki negatif etkisidir. 2 gram tahıl ununda vücudun bütün çinko emilimini kesecek kadar fitik asit vardır. (Bugün yetişkinlerde %23-45 arasında çinko eksikliği var.) Fitik asir, buğdayın koruyucu dış kalkanı, vitamin ve mineral (özellikle demir, çinko) açısından oldukça zengin olan kepeğinde de vardır. Hamur fermantasyonu, fitik asitin bir kısmını parçalamakla beraber tamamını etkisiz hâle getiremez, böylelikle kepekli ekmeğin pişirikme işleminde fitik asit parçalanmaz. Bu nedenle, kepek oranı yüksek ekmeklerin ve tahıl kaynaklı diğer gıdaların uzun süre tüketilmesi, vücutta demir gibi çeşitli minerallerin zaman içinde eksilmesine yol açabilir.

Bütün bunların yanında fitik asitin enflamasyonu azalttığı vücuda zararlı serbest radikalleri bloke ederek vücudun antioksidan potansiyelini güçlendirdiği, kan glikozunu azalttığı, bağırsakları toksinlere karşı koruduğu, iyi kolesterolü (HDL) arttırdığı, kanın içinde bir yağ çeşidi olan trigliseridleri düşürdüğü, hatta kanser türlerinin tedavisine yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir.

Fitik asitin olumlu taraflarını inkar edemeyiz, fakat şu bir gerçek ki sağlıklı diye tavsiye edilen kepek ekmeğinin %70-90’ı sağlıksız beyaz undan yapılmaktadır. Bu yüzden fitik asitin yarattığı olumsuzluklar da göz ardı edilmemelidir.”

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.