Katarlılar Borsa İstanbul’un yüzde 10’u aldı ama kaç para ödeyecek belli değil. İşte Varlık Fonu’nun açıklama yapmama nedeni

Katarlılar Borsa İstanbul’un yüzde 10’u aldı ama kaç para ödeyecek belli değil. İşte Varlık Fonu’nun açıklama yapmama nedeni
Varlık Fonu ile Katarlılar arasında Katar Yatırım Otoritesi’nin Borsa İstanbul’un yüzde 10 hissesini satın almasıyla ilgili imzalanan anlaşmanın yankıları sürüyor. Katarlıların ödeyeceği miktar belirsizliğini korurken, Kamu İhale Kanunu’ndan muaf olan Varlık Fonu’nun anlaşma detaylarıyla ilgili bir açıklama yapma zorunluluğu bulunmuyor.

Sözcü gazetesinden Can Mumay’ın haberine göre, Varlık Fonu ve Katar Yatırım Otoritesi arasında imzalanan anlaşmaya göre Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu Katar’a satmak üzere bir mutabakat zaptı imzalandı. Katar ile Türkiye arasında imzalanan 10 anlaşmanın toplam tutarının 300 milyon dolar olduğu belirtilirken bu anlaşmaların tek tek maddi büyüklükleriyle ilgili olarak bir bilgi yo

KAMU İHALE KANUNU’NA TABİ DEĞİL

Söz konusu anlaşmalar arasında Varlık Fonu’na ait Borsa İstanbul’un satış fiyatının açıklanmaması dikkat çekerken yetkililer Varlık Fonu’nun Kamu İhale Kanunu’na tabi olmadığını bu yüzden yaptığı anlaşmaların fiyatını açıklamayabileceğini ifade ediyor.

Anlaşma hakkında bilgi sahibi olan isimler mutabakat zaptı imzalandığı için henüz Borsa İstanbul’dan pay satışının resmiyet kazanmadığını satış resmiyet kazansa dahi fiyatı açıklamak için Katar tarafının da onayının alınması gerektiğini belirttiler.

Borsa İstanbul’da ileriki yıllarda pay satışı olsa bile yüzde 51 kamu payının gözetilmesi bekleniyor.

ABD’LİLER VE AVRUPALILAR ÇIKTI

Geçmiş yıllarda ABD’nin en büyük endekslerinden Nasdaq da yaptığı teknoloji transferi sebebiyle Borsa İstanbul’a ortak olmuştu. Nasdaq daha sonra bu payını satıp çıkarken, Avrupa Kalkınma ve Yatırım Bankası (EBRD) da Borsa İstanbul yatırımcıları arasında yerini almıştı.

Halkbank davasından dolayı ABD’de yargılanan Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atanmasının ardından EBRD sürpriz bir şekilde Borsa İstanbul’daki payını Varlık Fonu’na satmıştı.

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.