Kadir Gecesini İdrak Etmek Kur’anı Anlayıp Yaşamaktır

Kadir Gecesini İdrak Etmek Kur’anı Anlayıp Yaşamaktır

Her zaman dilimi önemli, ama bazı zaman dilimleri daha da önemlidir. Kadir gecesi bin aydan (83 sene) daha önemli. Yani o gecede yapılan her türlü ibadetler seksen sene yapılmış gibi sevap kazandırır. Bu geceye bu kadar değer kazandıran şey; Kur’an-ı kerimin o gecede indirilmesidir.

Yüz on dört sureden birinin adı ‘Kadir suresidir.’ Kadir gecesine değer katan Kur’an-ı kerimdir. Kur’an niçin indirildi? Yaşanması için, hayata hayat yapılması için! Evet, okunması sevap, anlaşılması sevap, ama en büyük sevap yaşanmasıdır. Okumadan maksat anlaşılmasıdır. Anlaşılmasından murat yaşanmasıdır.

Kur’an-ı okumak, anlamak ve yaşamak her Müslümanın görevidir. İnsanın ömrüne bedel bir gece.. Kur’an-ı kerim bizim için indirildiğine göre; karanlık gecemizi aydınlatacak, zulmetten nura çıkaracak, haramlardan helallere ulaştıracak, kötü ahlaktan güzel ahlaka yönlendirecek, günahlardan sevaplara sevk edecek ilahi rehber Kur’an-ı kerimdir.

Kur’an-ı kerimin inmeye başlamasıyla Abdullah’ın oğlu olan Muhammed Allah’ın Resulü makamına yükseldi ve hayatı bambaşka bir hayata dönüştü. İşte bu Kur’an bize de nazil oldu. Onu anlayıp yaşarsak gecemizi gündüzümüze, kışımızı baharımıza, günahlarımızı sevaplara, sıkıntılarımızı feraha, kırgınlıklarımızı barışa, düşmanlıklarımızı kardeşliğe çevirecektir.

Kadir gecesinden maksat Kur’an’ın kadrini, değerini öğrenmek, bilmek ve hayatında yaşamaktır.
“Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.” “Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin?” “Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.” “O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar.” “O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar..” (Kadir suresi, 1-5)

Geceye, zamana, mekana, hayata değer katan, üstünlük kazandıran Kur’an’dır. Kadir gecesinin değerini insanlar bilmezdi. Yüce Allah soru sorarak dikkatleri topladı ve sonra bir insan ömründen daha değerli olduğunu beyan buyurdu. Melekler ve Hz. Cebrail aleyhisselam yeryüzüne iner ve müminlerin barış, kurtuluş ve mutluluğu için dua ederler.

Ey insanlar! Yüce Rabbiniz size çok değer verdi. Dünya ve ahiret saadetiniz için Kitab-ı kerimi ve onun tebliğcisi Hz. Muhammed aleyhisselamı gönderdi. Bunu hayatınıza rehberi yapın. Kurtuluşunuz ilahi mesajda!
Merhum Akif çağımızın kur’an anlayışını özetliyor:

İbret olmaz bize her gün okuruz ezber de/ Yoksa hiç MANA aranmaz mı bu AYETLERDE ?
Lafzı muhkem yalnız anlaşılan Kur’an-ın/ Çünkü kaydında değil hiç birimiz mananın.
Ya açar nazmı celilin bakarız yaprağına/ Yahut üfler geçeriz bir ÖLÜNÜN toprağına.
İnmemiştir hele KUR’AN şunu HAKKIYLA bilin/ Ne MEZARLIKTA okunmak ne FAL bakmak için.

Kur’an-ı kerimi sadece sevap kazanmak için değil, anlamak ve yaşamak için çok ciddi gayret etmemiz gerekir. Yaz-kış, gece-gündüz Kur’an-ı anlamak ve yaşamak için çok çalışmamız ve zaman ayırmamız lazımdır.
Sahabe Efendilerimiz bazen bir ayetin anlamını günlerce düşünür, yaşamaya gayret eder sonra da başka ayetlere geçerlerdi.

Çağımızın manevi hastalıkları her tarafı sarmış, Müslümanca yaşamak gerçekten çok zor! Bu hastalıkların tedavisi ancak Kur’an-ı anlamak ve yaşamakla mümkündür. İşte kadir suresi bize bir ömre bedel bir gecenin öneminden, özelde o geceyi değerli kılan Rabbimizin mesajı Kur’an hakikatinin anlaşılıp yaşanmasından bahsediyor.

Ey Rabbimiz! Kadir gecesi vesilesiyle ilahi beyanını hakkıyla okumaya, anlamaya ve yaşamaya bizi muvaffak eyle!

Hüseyin Kartal( huseyin.kartal@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.