KADİR GECESİ, İNSANLIĞIN KURTULUŞUNA VESİLE OLSUN

KADİR GECESİ, İNSANLIĞIN KURTULUŞUNA VESİLE OLSUN

Diyanet Hak ve Adalet Sen Genel Başkan Yardımcısı İdris Köse, 19 Mayıs Salı gecesi idrak edilecek olan Kadir Gecesi nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Ramazan, Mübarek Bir Aydır

Peygamber Efendimizin; “Kadir Gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir Gecesi’ni arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!” (Buhâri – Leyletü’l-kadr 2,), “Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içinde arayınız!” (Buhâri – Leyletü’l-kadr 3), “Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günündeki tek gecelerde arayın!” dediğini hatırlatan Köse, Hazret-i Ayşe’nin rivayetine göre de, “Resûlullah Ramazan’ın son on gününde de Ramazan’ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi.” (Müslim, İ’tikâf 8) dediğini vurgu yaparak Ramazan ayının mübarek bir ay olduğuna dikkat çekti.

İlk Ayetler Bu Ayda İnmeye Başladı

Ramazan ayının öneminin, Kur’an-ın ilk ayetlerinin bu ay içinde indirilmeye başlanmış olmasından kaynaklandığını ifade eden Köse, Ramazan ayının bereketi, hayrı ve yüceliği içinde barındıran bir ay olmasının yanı sıra, Müslümanların büyük haz aldığı, ibadetlerini hûşû içinde yaptıkları, iyiliğin ve güzel davranışların tavan yaptığı bir ay olmasıyla da önemli bir ay olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

“Mübarek Ramazan ayı heyecanıyla geldi, büyük haz ve heyecan duyarak yaşadık. Uğurlamamıza az bir zaman kaldı ve gelişiyle nasıl sevinmiş ve heyecanlanmışsak, gidişiyle de o kadar hüzünlüyüz. Allah, bizleri Ramazan ayına ulaştırdığı için şükrediyoruz. Ailemizle ve yakınlarımızla, millet olarak yeniden aynı sevinci ve heyecanı yaşamayı ümit ediyoruz. Bu çerçeve de Ramazan ayını en iyi şekilde idrak eden kullarından olmayı da ümit ediyoruz.

Kadir Gecesi, Kurtuluşa Erdiren Faziletli Bir Gecedir

Cenabı Allah Kadir Gecesi’nin fazileti için şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” Duhân Suresi 3. ayette, “Biz onu mübarek bir gecede indirdik.” Bakara Suresi 185. Ayette de, “O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık sizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşı Allah’ın ululuğunu dile getirmeniz ve umulur ki şükredersiniz diye (uygun hükümler gönderiyor).”  diye buyruluyor. Surelerin anlamlarından yola çıkarak Kadir Gecesi’ni en iyi şekilde idrak edebilmek çok önemlidir. Faziletli bir gece olması ki, ayette de bu ifade ediliyor, bu gecenin feyzinden nasiplenebilmek için iyiliğin ve kötülüğün ayrılarak Cenabı Allah’ın hüküm verdiği gece de nefsimizi hesaba çekerek muhasebesini yapmak, bunun neticesinde günahlarımız için tan vaktine kadar Allah’a dua ve zikir ederek bağışlanmayı dileyerek kurtuluşa nail olabilmek için çalışmak gerekir. Allah’a tam teslimiyetle iman eden, O’nun ilim kaynağı Kur’an-ın ve O’nun izindeki rehberi Peygamberin ilkeleri doğrultusunda yaşamak ve kötülükleri terk ederek faziletinden, feyzinden, kalbimize inen nurundan yararlanarak geceyi ihya etmek gerekir. Bu gece yeryüzünü aydınlatacaktır. Bu gecenin feyzinden ve faziletinden nasiplenebilmek ise, Allah’a ulaşma ve yakınlaşma çabalarıyla mümkün olabilecektir. Bu nedenle Kadir Gecesi’nin anlam ve önemini iyi anlayıp hûşû içinde hakkıyla idrak etmemiz gerekir.

Allah, Tüm İnsanlığı Kurtuluşa Erdirsin

Bu gece haramdan, kötülüklerden, hukuksuzluklardan, insanı düşüren erdemsizlikten, hayâsızlıktan ve fenalıklardan korunmak için dua edelim. Cenabı Allah Celle ve Celalühü, bu gece bizlere bağışlanmayı ve kurtuluşa nail olabilmeyi nasip eylesin. Mübarek Kadir Gecesi bizi, ailemizi ve tüm Müslümanları hidayete erdirsin. Hasta yatağında şifa bekleyen, borç altında inleyen ve yardım bekleyen tüm Müslüman kardeşlerimizi kurtuluşa ve huzura kavuştursun.”

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.