39,4288$% 0.17
45,5520€% 0.03
53,3147£% -0.23
4.289,24%0,12
3.385,75%0,03
9.362,85%0,14
Kadının Sesi ve İslam’daki Hükümleri
Özet
İslamiyet, hem erkek hem de kadının iffetini ve vakarını koruyacak tedbirler alır. Kadının sesi, yaratılış itibariyle haram kılınmamıştır. İslam âlimlerinin çoğu, kadının sesinin avret olmadığını belirtmiştir. Kadının sesi ancak fitneye sebep olacak şekilde kullanıldığında, özellikle cazibeli bir tonla konuşulduğunda, haram sınıfına girer. Ahzâb Suresi’nde de bu konuya dikkat çekilir. Önemli olan sesin kullanılma biçimidir; masum bir şekilde ve vakarlı bir üslup kullanıldığında, kadının sesi mubahtır.
İlgili Ayet Ahzâb Suresi, 32. Ayet:
يَا نِسَاءَ النَّبِيِّ لَسْتُنَّ كَأَحَدٍ مِّنَ النِّسَاءِ إِنِ اتَّقَيْتُنَّ فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ وَقُلْنَ قَوْلًا مَعْرُوفًا
“Ey Peygamber hanımları! Siz herhangi bir kadın gibi değilsiniz. Eğer halinize layık bir takva ile korunacaksanız, yabancılarla cazibeli bir şekilde konuşmayın ki, kalbinde fesat bulunan kimse bir ümide kapılmasın. Konuşurken ciddiyet ve ağırbaşlılıkla söz söyleyin.” (Ahzâb, 32).
İlgili Hadis
Amr bin Şuayb rivayetiyle:
أَتَتِ امْرَأَةٌ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ ﷺ مَعَ ابْنَتِهَا وَفِي يَدِ ابْنَتِهَا مَسَكَتَانِ غَلِيظَتَانِ مِنْ ذَهَبٍ، فَقَالَ لَهَا: أَتُعْطِينَ زَكَاةَ هَذَا؟ قَالَتْ: لَا، قَالَ: أَيَسُرُّكِ أَنْ يُسَوِّرَكِ اللَّهُ بِهِمَا سُوَارَيْنِ مِنْ نَارٍ؟ فَخَلَعَتْهُمَا فَأَلْقَتْهُمَا إِلَى النَّبِيِّ ﷺ وَقَالَتْ: هُمَا لِلَّهِ وَلِرَسُولِهِ
“Bir kadın, yanında kızı ile birlikte Resulullah’a (a.s.m) geldi. Kızın kolunda iki altın bilezik vardı. Resulullah (a.s.m) kadına sordu: ‘Bu bileziklerin zekâtını veriyor musun?’ Kadın: ‘Hayır, vermiyorum.’ diye cevap verdi. Bunun üzerine Resulullah (a.s.m) tekrar sordu: ‘Peki, kıyamette bu iki bilezik yerine Allah’ın sana ateşten iki bilezik taktırması hoşuna gider mi?’ Kadın iki bileziği hemen çıkarıp Resulullah’a (a.s.m) uzattı ve ‘Bunlar artık Allah ve Resulüne aittir.’ dedi” (İbn Hanbel, Müsned, 2/203).
Sahabe Sözü (Hz. Ömer ve Kâ’b bin Sûr arasında geçen olay)
قَالَتْ الْمَرْأَةُ لِعُمَرَ: يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ، إِنَّ زَوْجِي يَقُومُ اللَّيْلَ وَيَصُومُ النَّهَارَ، فَقَالَ: مَا تُرِيدِينَ؟ أَنْ أَمْنَعَهُ مِنْ قِيَامِ اللَّيْلِ وَصِيَامِ النَّهَارِ؟ فَخَرَجَتْ، ثُمَّ عَادَتْ فَشَكَتْ مِثْلَ ذَلِكَ، فَقَالَ كَعْبُ بْنُ سُورٍ: يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ، إِنَّ لَهَا حَقًّا عَلَى زَوْجِهَا، فَإِنَّهُ قَدْ أَحَلَّ اللَّهُ لِلرَّجُلِ أَنْ يَتَزَوَّجَ أَرْبَعًا، فَعَلَيْهِ أَنْ يُوَفِّيَ لَهَا حَقَّهَا فِي كُلِّ أَرْبَعَةِ أَيَّامٍ يَوْمًا
Bir kadın Hazret-i Ömer’e (r.a) gelerek, “Yâ Emîrelmü’minîn! Kocam geceleri ibadet eder, gündüzleri de oruç tutar.” şeklinde şikâyette bulundu. Hazret-i Ömer (r.a) ona, “Ne demek istiyorsun? Kocanı geceleri ibadet etmekten ve gündüzleri oruç tutmaktan alıkoymamı mı istiyorsun?” diye cevap verdi. Kadın biraz sonra tekrar gelip aynı şikâyeti dile getirdi. Bunun üzerine Kâ’b bin Sûr söze karıştı ve “Yâ Emîrelmü’minîn, kadının hakkı var. Cenab-ı Hak erkeğe dört kadınla evlenme izni vermiştir. O halde koca, her dört günde bir gün kadının hakkını yerine getirmelidir.” dedi (Ebu Davud, Nikah 43).
İslam Âlimlerinin Görüşleri
İslam âlimleri, kadının sesinin avret olmadığı konusunda ittifak etmiştir. Şâfiî mezhebi âlimleri ve diğer müçtehitler şu görüştedir: “Kadının sesi avret değildir. Çünkü kadın alışveriş yapar, mahkemede şahitlikte bulunur. Bunun için sesini yükselterek konuşmak zorunda kalır” (El-Mâverdî, “El-Hâvî el-Kebîr”, c.9, s.28). Kadının sesi, fitneye yol açacak şekilde kullanılmadıkça, haram sayılmamıştır.
İbn Âbidîn ise şöyle der: “Tercih edilen görüşe göre kadının sesi avret değildir. Ancak, kadınların seslerini yükselterek veya yumuşatarak konuşmaları, şehveti tahrik edecek şekilde seslerini uzatmaları caiz değildir” (İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtar, c.1, s.272).
Vehbi Zühaylî de bu konuda benzer bir görüş bildirir: “Kadının, Kur’ân şeklinde de olsa, coşkulu ve nağmeli olarak okumakta iken seslerini işitmek haramdır. Çünkü bunda fitneye sebep olma korkusu vardır” (el-Fıkh el-İslâmî ve Edilletühû, c.2, s.305).
Sonuç
İslam’da kadının sesi, doğası itibariyle haram kılınmamıştır. Ancak, fitneye sebep olacak şekilde cazibeli bir tonla kullanılması haram sayılır. Ahzâb Suresi’nde belirtildiği gibi, yabancılarla konuşurken ciddi ve ağırbaşlı bir üslup benimsenmelidir. Kadının sesi, dinî veya dünyevî konularda, vakarlı bir şekilde kullanıldığında mubah kabul edilir.
Derleyen:Erdal Atak
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.