38,2552$% 0.34
43,8333€% 0.15
51,0885£% 0.12
4.075,24%0,33
3.326,81%0,01
9.317,24%-0,84
**BEDİRHABER-** Güzelbahçe’nin tarihi M.Ö. VII. yüzyıla dayanmaktadır. Bu dönemde bölgeyi Dor Kabilesi işgal etmiş ve buraya ‘Klonamiye’ adında bir şehir kurulmuştur. Yerleşim yeri olarak seçilen ilçe, aynı zamanda 12 İyon kentinden biri olan Klazomenia (Merkezi Urla) şehri civarındadır.
Yöre tarih boyunca, Pers, Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olmuş, özellikle askeri birliklerin konakladıkları bir merkez haline gelmiştir.
Bölge 1084 yılında Büyük Selçuklu Sultanı Melik Şah zamanında Çaka Bey tarafından ele geçirilmiştir. Daha sonra Haçlıların işgaline uğramış, 1403 yılında Timurlenk tarafından alınıp, Aydınoğulları’na verilmiştir.
16. yüzyılda Kağızmanlı Türkler, İzmir’e ve oradan da denizi takip ederek, bu günkü Güzelbahçe-Buldanaltı mevkiine yerleşmişlerdir. Burada, Rumların hâkimiyetinde bulunarak, Klazomen Beyliği’nin yönetimi altında yaşamışlardır. Yerleşmeye karar verdikleri bölge orman olduğundan insan gücü ile tarıma elverişli araziler açmışlardır. Bu bölgede uzun süre yaşamışlar ancak zaman zaman korsanların baskınlarına uğradıklarından, güneye çekilerek Dede Mezarı, Küp Deresi ve Kuduz Deresi’ni kapsayan bölgeye göçmüşlerdir. Bunu Küp Deresi çevresinde bulunan, o zamana ait kiremit ve çömlek ocaklarından anlamaktayız. Halen mevcut mezarlar, bu yerleşim bölgesinde uzun süre yaşadıklarını belgeler.
18. yüzyılda bölgede baş gösteren veba salgını nedeniyle halk, ilk yerleşik hayata geçmiş oldukları aşağı çarşı mevkiine gelmiştir. Bu olayı takiben, bölge Kalyonların getirdiği göçmenler ve Hristiyan kökenli Rumlar yerleşmişlerdir. Zamanla, Aşağı Çarşı olarak tabir edilen bölgede muntazam sokaklar, hanlar inşa edilmiştir. Rumların nüfusunun çoğalmasıyla, Yeni Mahalle adıyla ( Bugünkü Çelebi Mahallesi ) ikinci bir yerleşim alına olmuştur.
1893 yılında, Girit’te yaşayan **Müslüman**ların bir kısmı **muhacir **olarak Güzelbahçe’ye gelip, bu mahalleye yerleşmişlerdir. 1912 yılında yapılan mübadele sonucunda bu mahallede yaşayan Rumlar gönderilerek, yerlerine Girit’ten gelen **Müslüman**lar yerleştirilmiştir. 1919 – 1922 yılları arasında bölge Yunanlıların işgali altında kalmıştır. 12 Eylül 1922 ’de Albay Çolak İbrahim Bey ile Yüzbaşı Kemal Beyin’in birlikleri Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla’yı aynı gün düşman işgalinden kurtarmışlardır.
Cumhuriyet döneminde İlçe Bucak Müdürlüğü olarak Urla’ya bağlanmış ve Kilizman ismi Kızılbahçe olarak değiştirilmiştir. 1954 yılında Büyük Hamidiye Köyü, Büyük Kaya ismi ile mahalleye dönüştürülmüştür. Böylece merkez nüfusu 2000’i geçirilmek suretiyle Urla’ya bağlı ilk belediye kurularak Kızılbahçe adı verilmiştir. İlk Belediye Başkanı **Mustafa Tunar** olmuştur. 1958 yılında, Kızılbahçe ismi değiştirilerek Güzelbahçe ismini almış ve aynı tarihte köyleri ile birlikte Urla İlçesinden ayrılarak, İzmir – Merkez kazasına bağlanmıştır.
12 Eylül 1980 ihtilalinde belediyenin lağvedilerek, İzmir Belediyesine mahalle olarak bağlanması Güzelbahçe’nin gelişimini durdurmuştur. 26 Mart 1984 yılında oluşan 3030 sayılı yasa sonucu İzmir Büyükşehir Belediyesi kurulmuş, Güzelbahçe Büyükşehir’e bağlı Merkez İlçe Belediyesine dahil edilmiştir. 1988 yılında Merkez İlçe Belediyesi Konak İlçe Belediyesi olarak değişime uğramıştır. 1988–1992 yılları arasında Güzelbahçe Konak İlçe Belediyesine bağlı olarak kalmış; 3 Haziran 1992 tarih ve 3806 sayılı yasayla Narlıdere ile birleştirilerek Narlıbahçe adını almıştır. Daha sonra 27 Aralık 1993 gün ve 3949 Sayılı Yasa ile müstakil ilçe hüviyetini kazanmış, ilk Kaymakam **Dr. M. Remzi GÜRSU**’nun 09.05.1994 tarihinde göreve başlatılması ile Kaymakamlık fiilen faaliyete geçmiştir.
Güzelbahçe İlçesi Kuzeyinde Ege Körfezi, Güneyinde Menderes ve Seferihisar, Batıda Narlıdere, Konak, Doğuda Urla İlçeleriyle çevrili olup, Yüzölçümü 110 km.2 ‘dir. Güzelbahçe İzmir Merkezine 24 km. uzaklıkta, 27 doğu boylam, 38 kuzey eylemi üzerindedir. İlçede ana cadde konumunda olan Mithat Paşa Caddesi üzerinde sıralanmış ticaret haneler mevcuttur. Bu ticarethanelerde sadece iş sahiplerinin kendilerinin geçimlerini sağlayacak kadar iş imkânı olduğu bilinmektedir. Yerli halkın bir kısmı seracılık ve narenciye bahçelerinde yevmiyeli işçi olarak çalışarak geçimlerini sağlamaktadırlar.İlçede 5 adet özel huzur evi mevcuttur. Mavi ile yeşilin buluştuğu bu güzel ve şirin İlçenin Kaymakamı Sayın **Mehmet ÜNLÜ**’ye başarılar dileriz.

**GÜZELBAHÇE İLÇE MÜFTÜSÜNÜ TANIYALIM ?**
Güzelbahçe İlçe Müftüsü Mehmet Uzun 1972 yılında Rize’nin Kendirli Beldesi’nde dünyaya geldi. 1980 yılında hafızlığını tamamladı. Aynı zamanda ilkokula devam etti. Eğitimi esnasında değişik hocalardan Arapça eğitimi aldı. 1990-1994 yılları arasında **Mısır El-Ezher Üniversitesi** Usuluddin (**İlahiyat**) Fakültesine devam etti ve mezun oldu. 1994 yılında İkizdere İlçesi’nde **İmam**-**Hatip **olarak çalıştı. Aynı ilçede bir süre **Kur’an** **Kursu** Öğreticiliği yaptı. 1996 – 2000 yıllarında Ankara Mamak İlçe **Müftülüğü**ne bağlı, Dereboyu Cebeli Nur **Camii **ve Azim **Camii ****İmam**-**Hatibi **olarak görevine devam etti. Bu esnada Ankara **İlahiyat **Fakültesi’nde Lisans (Denklik) eğitimini tamamladı. 2000-2002 yılları arasında Haseki Eğitim Merkezi’nde hazırlık okumadan 16. dönem olarak mezun oldu.

14/01/2003 – 12/09/2007 tarihleri arasında Bitlis Güroymak İlçe **Müftüsü **olarak görev yaptı. Görev sırasında ilçede en büyük ve kubbeli **cami **ve Kültür Merkezi, **Diyanet**e bağlı **Kur’an ****Kurs**ları inşaatları ve bunların eğitim-öğretime hazırlanmasında yaptığı hizmetler ile halkın büyük teveccühüne mazhar oldu.
17/09/2007 – 29/08/2013 tarihleri arasında Kastamonu İnebolu İlçes **Müftü**sü olarak görev yaptı. Görevi sırasında 70 m2 bir yerde hizmet veren **Müftülüğü **bahçesiyle beraber 750 m2 olan (içerisinde Müftülük Hizmet Binası,Toplantı Salonu, Misafirhaneler, Bahçe)bir mekana kavuşturmuştur.
İlçe **Müftüsü **Mehmet UZUN, **Diyanet İşleri Başkanlığı** tarafından görevlendirme ile kafile başkanı ve tercüman olarak **Hac **ve **Umre **hizmetlerinde görev almıştır.
03/09/2013 tarihinde İzmir’in Güzelbahçe İlçesinde görevine başlayan Mehmet UZUN ;
Güzelbahçe İlçe Müftülüğü’nü eski ve kullanışsız olan mekandan kurtarıp daha iyi bir yerde hizmet verecek olan güzel bir villaya taşınması,
Yukarı Çarşı **Camii **yanında bulunan eski **Kur’an** Kursunun yıkılarak yenisinin yapılması,
**Müftü **lojmanının yapılması,
Cenaze yıkama yerlerinin yapılması,
4-6 yaş çocuklara yönelik sınıfların yapılması,
Sosyal tesislerin yapılması,
**İmam**-**Hatibi **olmayan İlçede ilk defa açılacak olan **İmam**-**Hatip **Ortaokulunun açılmasına personeli ile beraber öncülük etmiştir.
**İlçe Müftüsü UZUN**, “İbn-i Hişam Es-Sîretün Nebeviyyesi’nde Tefsir Rivayetleri” konusunda Yüksek Lisans tezi hazırlamış olup, 06 Haziran 2012 tarihinde Mezuniyet Belgesi almaya hak kazanmıştır. Ankara Üniversitesi **İlahiyat **Fakültesi (Sosyal Bilimler Enstitüsünde) doktora yapmaktadır.
Karadeniz’in kendine has üslubu ve sıcakkanlı kişiliği ile hizmet etmekte durmak bilmeyen Müftü Uzun küçük bir zaman dilimine sığdırdığı bu üstün gayretleri ile Güzelbahçe’de taraflı tarafsız her kesimin övgü ve iltifatlarını kazanmıştır.
İlçe **Müftüsü **Mehmet Uzun, evli ve 6 çocuk babası olup, Arapça bilmektedir. Sayın Mehmet Uzun hocamıza başarılar dileriz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.