Aile, anne-baba ve çocuklardan meydana gelen, üyeleri arasında karşılıklı saygı, sevgi, dayanışma ve birbirlerine ait olma duygusu bulunan ve ortak amaçları olan sosyal bir müessesedir. Toplumun en önemli uzvu ve temeli olan ailenin temel görevlerinden biri çocukların eğitimi ve iyi yetiştirilmesidir. Bu bakımdan aile, her zaman etkili, okul öncesi dönem için ise en etkili eğitim kurumu olarak kabul edilir. Kişilik aile ortamında gelişir. Çocuğun, içinde yaşadığı topluma uygun ve iyi bir insan olarak yetişmesi önce aile çevresinde sağlanır. Lisan ailede öğrenilir. Örnekle eğitimin ilk basamağı ailedir. Hürmet ve ikram oradan alınır. Şahsi ve içtimai görevler orada yaşayarak öğrenilir. Sorumluluk duygusunun yeşerdiği yer de orasıdır. Çocuğun şahsiyetinin şekillenmesinde, ona etkide bulunan faktörlerin başında aile gelmektedir. Aile üyelerinin çocukla kurduğu ilişki, çocuğun sosyal gelişiminde ve çevresiyle ilişkilerinde belirleyici bir rol oynar.
ÇOCUK DÜNYAYI ANNE VE BABASININ GÖZÜNDEN GÖRÜR
Okul öncesi dönemde çocuk, genellikle kendine anne babasını örnek ve model olarak seçer. Onların özellikleriyle değer yargılarını örnek olarak benimser. Hareket, tutum, konuşma ve diğer tepkisel özelliklerini taklit etmeye çalışır. Diğer bir ifadeyle çocuk, dış dünyayı anne ve babasının gözüyle görmeye çalışır. Onların olumlu ve olumsuz yanlarını özdeşim yoluyla içine sindirir.
Buna göre çocuğun içinde bulunduğu aile ortamı, onun ilk tecrübelerini, ruhsal ve sosyal gelişmesini olumlu veya olumsuz şekilde etkilemektedir. Aile üyelerinin birbirleriyle dayanışma ve güven içinde olması, temel ihtiyaçlardan biridir. Aile içinde karşılıklı güven duygusu ve dayanışma varsa, aile dışında çocuğun karşılaştığı olumsuz olaylar yıkıcı etkisini pek göstermez. Güven duygusunun baskın olduğu aile, dış dünyanın yaratmış olduğu üzüntü ve kaygılardan kurtulacak
bir sığınak, bir ortam oluşturur.
### AİLE ÜYELERİNİN ETKİSİ
Aile üyelerinin çocuk üzerinde etkili olabilmesi, çocukla arasındaki duygusal ilişkinin varlığına bağlıdır. Çocuğun davranışlarında ailenin etkisi, çocuğun kişilik özellikleri ve yaşıyla da orantılıdır. Çocuğun yaşı küçük olduğu oranda aile üyelerinin daha etkili olmalarına karşılık, yaş büyüdükçe aile dışı bireylerin, okul arkadaşlarının etkisi giderek artmakta, aile üyelerinin etkisi ise azalmaktadır. Dinî inanç ve duygular, samimi ve sıcak bir aile ocağında uyarılır ve şekillenir. Aile ile din arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmacılar, bu iki müessese arasında derin bağların olduğu hususunda birleşmişlerdir.
### Dinî formasyonun kazanılmasında rol alan etkenler -önem sırasına göre-
Aile, kişiye ait fikirler ve okul olarak sıralanmıştır. Ailede verilen din eğitiminin çocukları derin bir şekilde etkilemesi, ailenin aynı zamanda dinî değerler ve ilişkiler açısından bir model teşkil etmesinden kaynaklanmaktadır. Çocuk, sosyalleşmesi esnasında kendisine yakın bulduğu aile büyüklerini, anne ve babasını model olarak seçmekte ve aile büyüklerinin dine bağlı hareketleri, kullandıkları dini deyimler çocuğu içten bir yaşantı içerisine sokmaktadır.
### ÇOCUK NAMAZ KILMAYI ANNE – BABASINDAN ÖĞRENİR
Anne baba davranışlarının çocukları önemli ölçüde etkilediği, müspet davranışların çocuğun dinî yaşantısına olumlu bir şekilde katkıda bulunduğu, aile içerisinde yerine getirilen ibadetlerin çocukları olumlu olarak yönlendirdiği ve çocukların bu ibadetlere katıldıkları araştırmalarda elde edilen sonuçlardandır. İster dinî olsun, ister olmasın bireyin bütün davranış ve inançlarının gerisinde aile önemli bir etkendir. Dolayısıyla aile, çocukların ilk genel eğitimlerinde olduğu gibi dinî değerlere karşı olumlu ve olumsuz tutumlarının oluşup gelişmesinde de son derece etkili bir yere sahiptir. İnanmaya elverişli olan çocuğun sağlıklı ve dengeli bir biçimde ilgi görmesi gerekmektedir. Bunun ilk olarak değer kazandığı yer ailedir. Dinî emir ve yasakların yerine getirildiği bir ailede yaşayan çocukta dinî kavramların daha erken ortaya çıktığı gözlemlenmektedir.
Anne ve babalar, çocuklarının dinî konularda bilgi sahibi olmaları, doğru ve gerçek olan dinî bilgiye ulaştırır.