34,7619$% 0.11
36,5385€% 0.11
44,0211£% 0.15
2.949,19%0,20
2.641,67%0,18
9.681,11%0,30
Torba Yasası sonrası ocakların kapanmasıyla işsiz kalan Zonguldaklı maden işçileri, eğitim öğretim yılına hüzünlü giriyor. Maden ocaklarından gelecek müjdeli haberi bekleyen işçiler, “Hayatımızda ilk kez yüzümüz güldü derken işsiz kaldık. Olan yine bize oldu. Ailelerin hiç birinde çocuklarına kıyafet alacak para yok.” şeklinde yaşadıkları çaresizliği dile getirdi.
Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesi Kırımsa mahallesinde nüfusun tamamına yakını maden sektöründe çalışıyor. Genç nüfusun tamamı madende çalışıyor, geri kalan yaşlı nüfus ise maden emeklisi.
Hükümet’in yeni çıkardığı Torba Yasa’da kendi lehlerine maddeler olmasına rağmen işverenlerin ocakları kapatması üzerine 3 gündür işsiz kalan işçiler, mahallede çaresiz bekleyişini sürdürüyor. Madenciler, “Yarın çocuklarımızı okula göndereceğiz. 3 gündür işsiz bekliyoruz. Çocuklarımızı para olmadan okula nasıl göndereceğiz. Önümüz bayram. Devletimiz ilk kez bizim için bir adım attı; ama bu defa patronlarımız ocağı kapatınca işsiz kaldık ve olan bize oldu” diye çaresizliğini dile getiriyor.
Özel maden ocağında 14 yıllık işçi Okan Fidan(30), “30 yaşındayım, 14 yıllık madenciyim; ilk defa bizim için bir şey yapıldı onda da işsiz kaldık. Önümüz Kurban Bayramı, okullar açıldı, bir sürü çocuk yarın okula başlayacak. Ailelerin hiç birinde çocuklarına kıyafet alacak para yok. Bir an önce şirketlerin faaliyete başlamasını bekliyoruz. Zaten yıllardan beri sömürülmekteyiz. Bin 200 lira maaş veriyorlar, asgari ücret üzerinden sigorta primi yatırıyorlar. Bayramlarda iznimizi kullanmıyoruz, buna rağmen ücretimiz kesiliyor. Hayatımızda ilk kez yüzümüz güldü derken işsiz kaldık.” dedi.
2 çocuk babası 13 yıllık madenci Özer Fidan(31) ise önümüzde kurban bayramı olduğunu ve yarın okulların açıldığını hatırlatark, “Biz işsiz kaldık. Çaresiziz, ne yapacağımızı bilmiyoruz. En azından şimdilik iş olanağı gösterseler yevmiye biriktirip çocuğumuzu rahatça okula göndeririz. Bize hiçbir şey denmeden bir anda işsiz kaldık. Tam okulların açılacağı zamanda ansızın bizi durdurdular. Biz haber bekliyoruz.” diye konuştu.
‘MADEN OCAKLARI KAPALI KALIRSA İL DEĞİL DE KÜÇÜK BİR KASABAYA DÖNECEĞİZ’
İnşaatçılıkla uğraşan Remzi Durdu(36) da oturdukları mahallenin yüz yıllardır madenci mahallesi olduğunu belirtip, “Ağabeylerimiz, kardeşlerimiz, babalarımız hep madenci. Bir sürü ölümler yaşandı. Patronlar sadece cenazelere geldiler. Şu anda herkes burada madenci ve hepsi de bir anda işsiz kaldı. Mahallemizde bir tarım arazisi yok, bir sanayi bölgesi yok; bu insanların tek yapabileceği meslek madencilik. Başka çareleri yok. Bu arkadaşlar çalışmadığı sürece mahalledeki esnaf da, belde ve ilçelerdeki esnaflar da çok etkilenecek. Zonguldak tarihinin en büyük bunalımını yaşayacak. Maden ocakları kapalı kalırsa il değil de küçük bir kasabaya döneceğiz.” şeklinde konuştu.
‘TORBA YASA BİZİM İÇİN ÇOK İYİ OLDU SANIYORDUK. İŞSİZ KALDIK’
2 çocuk babası Berat Özkan(30) da yarın 2. sınıfa gidecek 6 yaşındaki oğlu Deniz Han Özkan için endişeleniyor. Özkan, şunları söylüyor: “Torba Yasa bizim için çok iyi oldu sanıyorduk. İşsiz kaldık. Ben yarın okullar açılacak çocuğa elbise almam lazım, evde çocuklar var, mama almam lazım. Para yok, pul yok. Yarın kaçak ocaklara gideceğim, ondan sonra jandarma yakalayacak bir de hırsız damgası yiyeceğim. Başka işler yaparken de hırsız diye işe almayacaklar. Anlayacağınız mağduruz. Bu işe çare bulsunlar.”
MAHALLE BAKKALININ TEPKİSİ
Mahalle bakkalı Serkan Durdu(38), yaşananlara tepkisini şu sözlerle dile getirdiler: “Durum içler acısı. Mahallede para dönmüyor. Ocaklarımız kapandı, arkadaşların hepsi boşta. Herkes patronun gözünün içine bakıyor, devletten gelecek haberi bekliyor. Başka yapacak işleri yok. Devlet zemini hazırlamadan yasayı çıkardığı için hepsi de sudan çıkmış balığa döndü. Arkadaşların cebinde beş kuruş para yok. Sigara alacak evine ekmek götürecek, yarın okullar açılacak hiçbir imkanları yok. Madenlerimiz kapandığı için hepimiz harap bitap düştük. Çocuklar okula gidecek hiçbirinin harçlığı olmayacak. Veresiye defterimiz de doldu. Yaklaşık 15 bin lira alacak var. İdare ediyoruz ama biz de zor durumda kalıyoruz. Ne kadar zaman idare edeceğiz arkadaşlarımızı bilmiyoruz. Ömürlerinde ilk kez devlet işçi için bir yasa çıkarıyor bu defa da patronlar ayaklanıyor. Ya bırakın ilk kez bu insanların yüzü gülecek. Kursaklarında kaldı. Benim ağabeyim maden şehidi, ben de madende çalıştım. Onları çok iyi anlıyorum. Artık haklarını versinler.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.