İslam dinini diğer batıl dinlerden ayıran özelliklerin başında her canlıya layık olduğu değeri ve hakkı vermesidir.Bu haklardan biri de;kadın haklarıdır.Çünkü;kadınlar İslam dininin kaynağı olan ve insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için gelen Kur’an-ı Kerim gelmeden önce kadınlar zulme uğramış,hatta kendilerine hayat(yaşama) hakkı dahi verilmemiştir.Bunun kanıtı olarak Allah’u Teala Tekvir suresinde şöyle buyuruyor:”Kıyamet gününde diri diri gömülen kız çocuklarına sorulur; hangi günahtan dolayı öldürüldünüz?”
Durum böyleyken,İslam dini,kadın hakları üzerinde titizlikle durmuş ve kadını,hiçbir nizam ve sistemin veremediği müstesna bir makama sahip kılmıştır.Nitekim Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’inde:”Erkeklerin kadınlar üzerinde hakları olduğu gibi,kadınların da erkeklerin üzerinde hakları vardır.”(1)buyurmuştur. Resulullah(sav) Efendimiz de erkekleri,kadınların hak ve hukukunu gözetmeye davet etmektedir.Bu konuda :”Kadınların haklarını yerine getirme hususunda Allah’tan korkunuz!Zira siz onları Allah’ın bir emaneti olarak aldınız”(2)
buyurmaktadır. Başka bir hadis-i şeriflerinde de: ”Sizin en hayırlınız,ehline(eşine ve çocuklarına) en hayırlı olanınızdır.Ve ben ehline karşı en hayırlı olanınızım”(3) buyurur.Yine Peygamber(sav) Efendimiz Veda haccında “Ey insanlar! Kadınlar hakkında Allah’tan korkunuz! Sizin kadınlarınız üzerinde hakkınız vardır.
Kadınlarınızın da sizin üzerinizde hakları vardır.”(4) buyurarak daha yedinci yüzyılda yüzyirmi dört bin hacı adayına karşı,kadınların haklarını ilk olarak açıklamışlardır.Başka bir hadis-i şeriflerinde: ”Hanımlarınızı üzmeyin.Onlar,Allah’u Tealanın size emanetidir. Onlara yumuşak olun,iyilik edin”(5) buyurmuşlardır.Kadınlarla iyi geçinmek Kur’an-ı Kerim’in emridir:”Kadınlarınızla iyi geçinin;eğer onlardan hoşlanmadınızsa bile!.. Olabilir ki bir şey,sizin hoşunuza gitmez de,Allah birçok hayır takdir etmiş bulunur”(6) Bu konuda Peygamberimiz de “Hanımın kötü huylarına katlanan erkek,belalara sabreden Hz Eyüp gibi mükafatlara kavuşur.Kocasının kötü huyuna sabreden kadın da, Hz Asiye gibi sevaba kavuşur.”(7)
Kadınlara karşı daima hoşgörülü olmalıdır.Nitekim bir hadis-i şerifte:”Mü’min bir erkek mü’min bir kadına kızıp darılmasın!Onun bir huyundan hoşlanmazsa öbüründen memnun olabilir”(8) buyurulur. Bir insanın her işi ve her huyu hoşunuza gitmeyebilir.Fakat iyi niyetli insan,kendi hanımında hoşuna gidecek nice meziyetler bulabilir.Onlarla kendisini memnun ve mesut edebilir.Bunun için ayıp aramaya değil,meziyet aramaya bakmalıdır.
“Cennet annelerin ayakları altındadır.” Diyen Efendimiz kadına hak etmiş olduğu değeri vermiştir.İslamiyet’in ilk şehidi bir kadın(Hz Sümeyye annemiz), ilk Müslüman bir kadın da Hz. Hatice annemizdir. Peygamberimizin soyu kızından devam eder. Hz. Ebu Bekir’in kitap haline getirdiği dünyadaki tek Kur’an-ı Kerim Hz. Ebu Bekir,Ömer,Osman dönemlerinde onlarca yıl bir kadının yanında kalmıştır.O dönemde ise Hristiyanlar şunu tartışıyordu; bir kadın İncil’e dokunabilir mi, dokunamaz mı? Kur’an-ı Kerimde ise Nisa(Kadınlar), Mümtehine (imtihan edilen kadın) Mücadele(mücadele eden kadın), Meryem (Hz. İsa’nın annesi)… gibi isimleri vardır. Fakat mesela,rical(erkekler) suresi yoktur.
1-Bakara 228
2-Sahih-i Müsim
3-Sünen-i İbn-i Mace
4-Sünen-i Tirmizi
5-Sahih-i Müslim
6-Bakara 216
7-İmam-ı Gazali
8-Sahih-i Müslim