39,5851$% -0.32
45,6681€% -0.99
53,6762£% -0.71
4.322,05%1,03
3.427,88%1,36
9.311,88%-2,19
Dedikodu: Bireyler ve toplum arasındaki güveni zedeleyen, huzuru bozan bir davranış türüdür. İslam ahlakında, dedikodudan kaçınılması özellikle vurgulanmıştır. Dedikodu ile ilgili farklı terimler, bu davranışın çeşitli yönlerini tanımlar:
Dedikodu, bireyler arasındaki iletişimi bozar ve toplumsal huzura zarar verir.
Nemîme (Koğuculuk) Nedir?
Nemîme, söz taşıyarak insanlar arasında fitne çıkarmak, dostları birbirine düşman etmek anlamına gelir. Bu kötü alışkanlık, gıybetten de daha tehlikelidir çünkü toplumsal huzuru ve kardeşliği doğrudan hedef alır.“Nemîme” kelimesi, namm kökünden türemiştir ve “kötülük amacıyla söz taşıma, gammazlık” anlamına gelir.
Mâverdî’nin Tanımı:
Mâverdî (ö. 1058), nemîmeyi şu şekilde tanımlar:
“Gıybet sayılan kötü sözlere çirkin unsurlar katarak, insanları birbirine düşman edecek şekilde anlatmak.”
(Edebü’d-dünyâ ve’d-dîn, s. 259)
İslam’da Nemime(Koğuculuk) ve Mahzurları:
İslam, toplumda huzuru bozacak ve insanların arasını açacak her türlü eylemi yasaklamıştır. Bu yasakların başında nemime (koğuculuk) gelmektedir. Nemime; söz taşımak, insanlar arasında fitne çıkarmak ve düşmanlık tohumları ekmek anlamına gelir. Yüce Allah bu sıfatı taşıyanları şöyle tarif etmiştir:
هَمَّازٍ مَشَّاءٍ بِنَمِيمٍ
“Diliyle iğneleyen, kovuculuk eden, iyiliği daima önleyen, aşırı giden, suç işleyen, çok yemin eden alçak zorbaya, bütün bunlar dışında bir de soysuzlukla damgalanmış kimseye, mal ve oğulları vardır diye aldırış etmeyesin..” (Kalem, 68/10,11,12,13,14)
Bu ayetin Velid bin Muğire (الوليد بن المغيرة Ebû Abdişems el-Velîd b. el-Mugīre b. Abdillâh el-Mahzûmî (ö. 1/622) Hz. Peygamber’in ve İslâmiyet’in azılı düşmanlarından biri.) hakkında indiği rivayet edilmiştir. Aynı şekilde, bir başka ayette Allah, Ebu Leheb’in karısını şu ifadeyle kınamıştır:
وَامْرَأَتُهُ حَمَّالَةَ الْحَطَبِ
“Ve karısı da, odun hamalıdır.” (Mesed, 111/4)
Bu ayette kastedilen, koğuculuk yaparak söz taşıyan bir kadın olduğudur.
Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) nemime hakkında şöyle buyurmuştur:
لَا يَدْخُلُ الْجَنَّةَ نَمَّامٌ
“Koğuculuk yapan (nemmam) cennete giremez.” (Buhari ve Müslim)
Bir başka hadiste ise koğuculuğun kabir azabına sebep olduğu bildirilmiştir:
عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ – رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا – أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَرَّ بِقَبْرَيْنِ فَقَالَ: إِنَّهُمَا يُعَذَّبَانِ وَمَا يُعَذَّبَانِ فِي كَبِيرٍ؛ أَمَّا أَحَدُهُمَا فَكَانَ يَمْشِي بِالنَّمِيمَةِ، وَأَمَّا الْآخَرُ فَكَانَ لَا يَسْتَتِرُ مِنْ بَوْلِهِ.
“İki kabre uğradı ve şöyle buyurdu: ‘Şüphesiz bu ikisi azap görüyor ve büyük bir günahtan dolayı azap görmüyorlar (zannınca). Onlardan biri koğuculuk yapar, diğeri ise idrar sıçramasından sakınmazdı.’” (Buhari ve Müslim)
Bu hadisler, nemime, dedi kodu yapan kişilerin hem dünya hem de ahiret azabına çarptırılacağını açıkça ortaya koymaktadır.
Nemime (Koğuculuk): İnsanlar arasında söz taşıyarak fitne çıkarmak, kalplere kin ve nefret tohumu ekmek demektir. Koğuculuk yapan kişi, dostları düşman eder, kardeşleri birbirine yabancılaştırır. Bu yüzden nemime, çok çirkin ve ahlaksız bir davranış olarak kabul edilir.
Nemime, sadece sözle yapılmaz; yazı, ima, hareket veya jestlerle de yapılabilir. Dolayısıyla, bir kişinin hoşlanmayacağı bir durumu başkalarına aktarmak nemime kapsamına girer.
Nemimeye Sevk Eden Sebepler:
Koğuculuk kendisine aktarılan kişi, bu kötülüğün yayılmasını önlemekle yükümlüdür. Bu kişinin yapması gereken altı temel görev şunlardır:
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.