38,4252$% 0.21
43,5884€% -0.43
51,0709£% -0.4
4.088,53%-0,98
3.287,23%-1,86
9.490,90%1,92
**Mecusiliğin Kitabı Avesta**
Bilindiği gibi Avesta, Mecusiliğin kutsal kitabıdır. En eski bölümü Zerdüşt’e isnad edilen Gathalar olmasına rağmen muhtevası itibariyle asırlar içerisinde derlenmiş metinlerden oluşmaktadır. İlk zamanlarda Gatha’lardan da anlaşıldığı gibi Zerdüşt sadece tevhidi yerleştirmekle kalmadı, aynı zamanda başta büyü olmak üzere bâtıl inançlarla da mücadele etti. Sonraki Avesta bölümlerinde bile büyücüler ve cadılar lânetlenmişse de zamanla oluşan yeni dinî yapıda Zerdüşt’ten kalan telkinlerle halkın sürdürdüğü ve içinde büyü ile ilgili elemanların da yoğun olarak yer aldığı inançlar bir araya geldi ve daha sonraki safhada müslümanların Mecûsî diye adlandırdığı dinî sentez ortaya çıktı.
**Büyü ayinleri**
İyiliğin kötülüğe galip gelmesi şeklindeki aslî gayeye uygun olarak iyi cin ve ruhların yardımıyla kötü cin ve ruhların zararlı etkileri giderilmek ve büyücülerin kötülükleri önlenmek istendi. Zerdüşt devrinin melekleri ateş, sığır ve yer cinlerine, kurban büyü âyinine, dualar da afsunlara dönüştü. Hastalıklardan, kötü varlıklardan kurtulmak için afsunlar, büyüler yapıldı.
**Airyaman ve Feridun **
Airyaman adlı eski İran sağlık tanrısına başvurularak Angra Main’yu tarafından yaratıldığına inanılan 99.999 hastalığa çare bulunmaya çalışıldı. Airyaman şimdiki Parsîlik’te göğün “izad”ı olarak devam etmektedir. Ancak onun iyileştirici gücü Feridun’a verilmiştir.
**Hâlâ büyüsel âyinler düzenleyen Ceberler**
Eski İran’da ateş kültüründe de büyünün yeri vardır. Parsîler’le Hindistan’da ve İran’da bulunan çok az sayıdaki Mecûsî bakiyesi (Ceberler) hâlâ büyüsel âyinler icra ederler.
Diyanet İslam Ansiklopedisi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.