34,8025$% 0.33
36,8398€% 0.06
44,4402£% 0.18
2.939,12%0,16
2.625,83%-0,20
10.075,20%1,40
IQ’nun ne olduğunu hemen hemen hepimiz biliriz. Kişisel zekamızdır ve bir konuyu öğrenirken bize yardımcı olur. Doğuştan gelen zekamızı daha sonradan yükseltme oranımız diğer zekalara göre daha azdır. Yine de birtakım çalışmalarla IQ’muzu artırabiliriz.
IQ (Intelligence Quotient) beynin sol tarafından kaynaklanır. Beynimizin sol tarafı sayısal verilerin yer aldığı kısımdır. IQ, kişinin zeka fonksiyonlarını değerlendirir. IQ’su yüksek olan kişiler, daha çok matematik, fizik, kimya gibi sayısal konularda daha başarılıdır. IQ’muzu geliştirmek için sayısal sorular çözebilir ya da beynin sol tarafını çalıştıracak alıştırmalar yapabiliriz.
![](/images/upload/bebe.jpg)
**IQ zekasının dereceleri şöyledir;**
0-25 arası ağır gerilik
26-50 arası orta gerilik
51-75 arası hafif gerilik
76-90 arası sınır zeka
91-110 arası normal zeka
111-125 arası ileri zeka
126-140 arası üstün zeka
140-155 arası çok üstün zeka
156 ve üzeri deha
EQ (Emotional Quotient) ise, kişilerin duygusal zekasıdır. Bir insanın kendisine veya başkalarına ait duyguları anlama, sezinleme, yönetme ve yönlendirme becerisidir. Bu kişiler sayısal konularda değil, sözel konularda başarılı olurlar. Beynin sağ tarafını kullanan bu kişiler, daha sosyal olur. Kişilerin birbirleriyle olan ilişkilerinde EQ zekası ön plandadır. EQ’yu artırmak, IQ’yu artırmaya göre daha kolaydır. Çocukken çekingen olan bir kişi, büyüdükçe çevresiyle iyi ilişkiler kurabilir ve bu özelliğini geliştirebilir.
Eskiden mesleki başarı için IQ önemli görülürken son yıllarda artık başarı için kişinin EQ’sunun yüksek olması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Duygusal zeka, IQ testleri gibi kağıt kalem testleriyle ölçülemez. Bu nedenle istatistiksel yönden IQ’ya göre biraz daha geri kalmıştır.
SQ, kişilerin ruhsal zekası olarak tanımlanır. Kişilerin içindeki ruhsal denge ve ruhsal zeka olduğunu da söyleyebiliriz. SQ için, IQ ve EQ zekasının toplamı da diyebiliriz. Çünkü ruhsal dengeyi sağlamak için sayısal ve sözel zekanın düzenli ve dengede olması gerekir.
Kişinin IQ’sunun yüksek olması, her anlamda başarılı olacağı anlamına gelmez. EQ ve SQ zekasının da sayısal zekaya oranla iyi derecede olması gerekir.
Zeka çeşitleri yalnızca üç tane değildir. Ancak IQ, EQ ve SQ en çok karşımıza çıkan zeka çeşididir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.