İçki satılan yerlerden alışveriş yapılır mı? Ahmet Karataş cevapladı

Site yazarımız Ahmet Karataş hoca, fetva köşesine gelen “İçki satılan yerlerden alışveriş yapılır mı?” sorusuna etraflıca cevap verdi.

İçki satılan yerlerden alışveriş yapılır mı? Ahmet Karataş cevapladı

İşte Ahmet Karataş hocanın “İçki satılan yerlerden alışveriş yapılır mı?” sorusuna cevabı:

Dinimize göre haram olan şeyleri yapmak günah olduğu gibi böyle şeylerin yapılmasına rıza göstermek ve onlara yardımcı olmak da haramdır. **Dolayısıyla içkinin satıldığı yerlerden alışveriş yapmak onların günah olan bir şeyi yapmasına rıza gösterme ve onlara destek verme anlamına geldiğinden dolayı böyle yerlerden alışveriş yapılması caiz değildir.**

Çünkü âyet-i kerimede “Birr ve takva konusunda birbirinize yardımcı oluruz ama günah işleme konusunda ve Allâh’a karşı gelmekte birbirinize yardımcı olmayınız” (Mâide 2) buyurulmaktadır. İçkinin satıldığı yerlerden alışveriş yapmak da onlara yardımcı olmaktır. Bu ayete göre de bu caiz değildir. Ayrıca, Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem sarhoşluk veren içkiler sebebiyle birçok sınıf insanın Allâhu Teala tarafından lanetlendiğini yani Allâh’ın rahmetinden uzaklaştırıldığını haber vermektedir. Bu kişiler; içkiyi içenler, servisini yapanlar, ticaretini yapanlar, taşımacılığını yapanlar, içkinin yapıldığı malzemeyi yetiştirenler, içkinin yapımında çalışan işçiler ve üretimini yapan işverenlerdir (Ebû Dâvûd, Eşribe 2; İbn Mâce, Eşribe 6). Bu hadiste de içkinin üretiminden tüketimine kadar herhangi bir aşamasında bulunan kişilerin Allâh’ın rahmetinden kovuldukları ifade edilmektedir.

**Allah’ın rahmetinden kovulma şeytanın bir vasfıdır.** Bu da Cenâb-ı Allâh nezdinde içki içmenin veya herhangi bir şekilde ona bulaşmanın ne denli büyük bir günah olduğunu göstermektedir. Öyleyse içkiden de onu satan alışveriş merkezlerinden de uzak durmakta fayda vardır. Başka bir Hadis-i Şerif’te de Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem “Allah’ın emirlerinden birinin çiğnendiğini gören bir kimse ona eliyle engel olsun. Eğer bunu yapamıyorsa diliyle buna engel olmaya çalışın. Bunu da yapamıyorsa kalbiyle bu işe buğz etsin. Bu da imanın en zayıf durumudur” buyurmaktadır (Müslîm, İman 78; Ebû Dâvûd, Salat 232). Bu hadisten Müslümanların içki satışını engelleme gibi bir görevlerinin olduğu anlaşılmaktadır.

Müslümanların içki satışı yapılan yerlerden alışveriş yapmamaları içki içilen lokantalarda yemek yememeleri Cenâb-ı Allâh’ın bu yasağının çiğnenmesine karşı yapılacak güzel bir tepki örneğidir. İşyerlerinde içki satan işadamları Müslümanların bu tepkisini öğrendiklerinde onların kendi işyerinden alışveriş yapmalarını temin etmek için içki satışından vazgeçeceklerdir. Böylece Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem’in Müslümanlara yüklediği Allâh’ın emirlerinin çiğnenmesine engel olma vazifesi de yerine gelmiş olur. Ancak içki satmayan iş yerlerinin bulunmadığı örneğin yurtdışı gibi yerlerde zarurete binaen içkinin satıldığı yerlerden alışveriş yapma caiz görülmüştür.

YORUM ALANI

1 ADET YORUM YAPILDI
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Saliha Kaşka29 Eylül 2019 / 12:51Cevapla

Çok beğendim mükemmel bir açıklama olmuş teşekkürler