38,0272$% 0.01
41,1366€% 0.03
49,2405£% -0.02
3.683,99%-0,10
3.014,67%-0,17
9.715,58%4,48
Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, TDV Genel Müdürü İsmail Palakoğlu ile Ağrı, Bitlis, Hakkari, Iğdır, Siirt, Van illerinin il müftüleri ve müftü yardımcıları ile TDV görevlileri katıldı.
TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, 40 yıl önce hizmet aşığı bir ekip tarafından iyilik hareketi başlatılarak Diyanet Vakfı’nın kurulduğunu söyledi.
“Allah onlardan razı olsun” diyen Bilgin, o gün başlatılan bu hareketin yurt içinde ve yurtdışında çok güzel iyiliklere ve güzelliklere vesile olduğunu kaydetti.
81 il müftüsü ile birlikte 900’ün üzerinde ilçe müftüsünün ve müftülük personellerinin tamamının vakfın gönüllüsü olduğunu söyleyen bilgin konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ülkemizin en ücra köşelerine hizmet ulaştırmaya çalışan yaklaşık 150 bin din görevlisinin yanı sıra farklı meslek gruplarından vakfımızın gönüllüsü olarak görev alan binlerce hayırseverden oluşan gönüllü ordusuyla Türkiye Diyanet Vakfı büyük bir iyilik hareketidir.”
Değişen ve gelişen dünya şartlarına göre vakfın yeniden yapılandırıldığını vurgulayan Bilgin, “Hedefimiz ülkemizde ve dünyada ümmet bilinci ve şuurunun yeniden tesis edilmesini sağlamaktır. Biz bunu çok önemsiyoruz. Hizmetlerimizi yaparken de ümmet şuuru ile hareket ediyoruz.” dedi.
Diyanet Vakfı olarak deprem, sel gibi doğal afetlerde dünyanın dört bir yanında yaptıkları yardımda din, dil, ırk ayrımı yapmadıklarını belirten Bilgin, insanı merkeze aldıklarını ve bu bilinçle hizmet ettiklerini söyledi.
İslam dünyasının Ümmet bilincinden uzaklaşıp, etnik, mezhepsel, bölgesel ve coğrafi gruplara ayrılarak cehalete sürüklenmeye başladığına dikkati çeken Bilgin, “Vakfımızı yeniden yapılandırırken bu meseleyi de göz önüne alıyoruz. Doğudaki, batıdaki, balkanlardaki, Afrika’daki kardeşlerimize ulaşarak ümmet bilinci ile kardeşlerimizle bütünleşmek istiyoruz. Cehaleti yenmek için de eğitim faaliyetlerine ağırlık veriyoruz. 2011 yılından itibaren düzenli olarak burs vermeye başladık. Bu güne kadar 220 binin üzerinde öğrenciye burs ve eğitim yardımı tahsis ederek toplamda 44 milyon 347 bin 99 TL yardım yaptık. 2014-2015 eğitim öğretim yılında 22 bin 298 öğrenciye burs ve eğitim yardımı yapacağız. 10 ilde 12 yükseköğrenim öğrenci yurduyla hizmet veriyoruz. Yurt açamadığımız illerde 59 adet öğrenci evi açtık. Yurt sayısını ilk etapta 20’ye çıkaracağız.” dedi.
İnsani yardım götürdükleri ülkelerde cami ve okul da açtıklarını anlatan Bilgin, ” Somali’ye insani yardım götürdük. Orada camileri onardık, yanında da okul açtık. Somali de öğrenci sayısı 300’ü aşan İmam Hatip Lisemiz var. Haiti’de deprem ve tsunami olmuştu, insanı yardım götürdük.Orada cami yapıyoruz ve caminin yanı başına okul yaptık. Haiti’de öğrenci sayımız da 400 ‘e çıktı” diye konuştu.
Suriyeli mültecilere yardım yaparken ne Kürt, ne Arap ne de Türkmen diye ayrım yapmadıklarını kaydeden Bilgin, “Şu an yaklaşık 10 bin suriyeli öğrenciye Milli Eğitim Bakanlığımız ile birlikte eğitim veriyoruz. Muhacir olarak gördüğümüz bu çocuklarımıza kamplarında diploma vereceğiz. Ayrıca Ankara’da TDV Kadın Aile ve Gençlik Merkezi aracılığıyla 150 yetim kız ve erkek öğrenciye eğitim veriyoruz.”
TDV Genel Müdürü İsmail Palakoğlu ise programda Vekaletle Kurban Kesim Programı hakkında sunum yaptı. 1993 yılından beri Diyanet İşleri Başkanlığı ile vekaletle kurban kesim programı düzenlediklerini belirten Palakoğlu, “2014 yılında yurt içinde 174 merkezde, yurt dışında 69 ülkenin 557 bölgesinde 135 bin 394 hisse kurbanın kesim ve dağıtımını gerçekleştirdik. 1993 yılında 2 bin 634 hisse ile başlayan Kurban programında, bugüne kadar toplam 686 bin 920 hisse kurbanın kesim ve dağıtımını yaptık” açıklamasında bulundu.
Toplantıda, TDV Şubeler Koordinatörü Yavuz Kocamış ve KAGEM Müdürü Hicret Toprak yeniden yapılanma süreciyle ilgili sunum yaptı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.