36,6297$% -0.03
40,0520€% 0.4
47,6121£% 0.36
3.528,68%0,36
2.997,92%0,45
10.862,14%0,20
Hadisler, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) söz, fiil ve takrirlerini içeren, Müslümanlar için rehber niteliğinde olan önemli kaynaklardır. Bu hadisler, insanlara hem dünya hem de ahiret hayatı için yol gösterici mesajlar sunar. İbni Ömer (r.a.) rivayet ettiği iki hadiste, dünyaya bakış açımızı şekillendiren, gelecek kaygısını azaltan ve ölüm gerçeğini hatırlatan önemli öğütler yer alır. Bu yazıda, bu hadisleri inceleyerek, günlük hayatımıza nasıl uygulayabileceğimizi ve hangi dersleri çıkarabileceğimizi ele alacağız.
وعن ابن عمر ، رضي اللَّه عنهما ، قال: أَخَذ رسول اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم بِمَنْكِبَيَّ ، فقال: « كُنْ في الدُّنْيا كأَنَّكَ غريبٌ ، أَوْ عَابِرُ سبيلٍ ».
İbni Ömer (r.a.) şöyle derdi:
“Akşama ulaştığında sabahı gözetme, sabaha kavuştuğunda da akşamı bekleme. Sağlıklı anlarında hastalık zamanın için, hayatın boyunca da ölümün için tedbir al.”
(Kaynak: Buhârî, Rikak 3; Tirmizî, Zühd 25; İbni Mâce, Zühd 3)
Bu tavsiye, insanın hırs, kin, haset gibi olumsuz duygulardan uzak durmasını sağlar. İbni Ömer (r.a.) ise bu öğüdü hayatına uygulayarak, insanın her an ölüme hazırlıklı olması, sağlıklı zamanlarını iyi değerlendirmesi ve geleceğe dair aşırı kaygı taşımaması gerektiğini vurgulamıştır.
Bu iki hadis, insanın dünya hayatına bakışını ve yaşam tarzını düzenlemeyi, dünyayı geçici bir durak olarak görmeyi, aşırı bağlanmamayı ve her an ölümü hatırlayarak yaşamayı öğütlüyor.
Bu hadisler, modern insanın sıkça yaşadığı “gelecek kaygısını” hafifletmek için bir rehberlik sunuyor. İnsan, dünyaya aşırı bağlandıkça sürekli daha fazlasını ister ve bu durum onu huzursuz eder. bir hadisi şerifte şöyle tatlı bir ikaz var: “İnsanoğlunun bir ova / vadi dolusu altını olsa, bir ovayı / vadiyi daha ister. İnsanoğlunun karnını topraktan başka bir şey doyurmaz. Ve Allah tövbe edenlerin tövbesini kabul eder.” (Müslim, Zekât, 117 “1048”) Oysa dünyayı geçici bir yolculuk olarak görmek, insanı gereksiz endişelerden kurtarır.
Sonuç olarak, bu hadisler bize dünyayı bir yolculuk gibi görmeyi, zamanı iyi değerlendirmeyi ve ölüm bilinciyle yaşamayı öğütlüyor. Eğer kazanılabilirse bu bakış açısı, hem manevi huzuru artırır hem de gereksiz kaygılardan kurtulmamıza yardımcı olur. Gelecek endişesi, dünyaya aşırı bağlanmanın bir sonucudur; oysa dünyayı geçici görüp ahirete yatırım yapmak, bu kaygıyı ortadan kaldırır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.