Göklerden iyi haber geldi, Dünya’ya en yakın gezegende tuzlu su bulundu

Göklerden iyi haber geldi, Dünya’ya en yakın gezegende tuzlu su bulundu
Dünya’ya en yakın cüce gezegen olarak bilinen Ceres’in yüzeyinin altında büyük bir tuzlu su rezervuarı olabileceğine ilişkin buluş bilim dünyasını salladı. Bu buluşla beraber gezegende yaşama rastlanabileceği belirtildi.

NTV’de yer alan habere göre, ABD’li bilim insanları Dünya’ya 414 milyon kilometre uzaklıkta bulunan cüce gezegen Ceres’te büyük miktarlarda tuzlu su olabileceğini ve bu nedenle yaşama rastlanabileceğini aktardı.

BÜYÜK BİR TUZLU SU REZERVİNE SAHİP OLABİLİR

California Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan  ve NASA’nın Dawn keşif aracından alınan görüntülerin analiz edildiği çalışmada, Occator adlı 20 milyon yıllık kraterin altında büyük bir tuzlu su rezervine dair bulgulara rastlandı.

cuce-gezegen-tuzlu-su.jpg

Dawn keşif aracı 2015 ile 2018 yılları arasında yakıtı bitene kadar yaklaşık 966 kilometre boyunca Ceres’in yörüngesinde dolaştı. Görevinin son birkaç ayında ise cüce gezegenin sadece 32 kilometre  yukarısındaki Occator kraterine ulaşarak, görüntüleme, tarama ve yerçekimi analizi yaptı.

cereste-yasam-belirtisi.jpg

TUZ BİRİKİNTİLERİNİN NEDENİ

Araştırmaya katılan NASA’dan bilim insanı Doktor Carol Raymond, “Araştırma, Ceres’in bir okyanus dünyası olduğunu ve yakın geçmişte jeolojik olarak aktif olabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

yasam-belirtisi-bulundu.jpg

Dr Raymond’un ekibi, cüce gezegenin yüzeyinin altında bulunan tuzlu su rezervuarının krateri yaratan darbeden beslendiğine inanıyor. Bu durum, gezegenin yüzeyinde uzaktan bakıldığında parlak noktalar olarak görünen tuz birikintilerini açıklıyor.

dunya-disinda-yasam-belirtisi.jpg

“DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA İHTİYACIMIZ VAR”

Raymond, “’Occator’un altında derin bir tuzlu su rezervuarının varlığı, yerçekimi verilerinden elde edilen son sonuçlarla destekleniyor. Tuz, suyun donma noktasını düşürerek akışkan olma olasılığını artırır” diyerek, suyun olması halinde canlı yaşamının da düşünülebileceğini, ancak Ceres ile ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekti.

ceres-cuce-gezegen.jpg

 

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.